Okavango NP - Kloppend hart van Afrika

Beschermd & Onderzoek

Hieronder vind je de belangrijkste informatie over hoe mens en dier hier samen proberen te leven. Met succes, maar de stroperij heeft ook hier grote gevolgen gehad. Dus worden nieuwe maatregelen genomen.

Nationaal Park

Een deel van de Okavango is tegenwoordig beschermd, maar ook een relatief groot deel niet of nauwelijks. Er is geen Okavango Nationaal Park of zoiets. Een deel is beschermd via het Moremi National Park in het noorden van de delta. Verder naar het noorden ligt het aangrenzende Chobe National Park, maar het hart van het gebied niet. Gelukkig is dit gebied door het vele water toch weinig mensvriendelijk te noemen.

Kavango Zambezi Transfrontier

Wel zijn er vergevorderde plannen om de kwetsbare delta op te laten gaan in een nieuwe grensoverschrijdend natuurpark. Met andere bekende namen als: Caprivi Strip in Namibië, Chobe Nationaal Park in Botswana en de Victoria Falls op de grens van Zimbabwe en Zambia. De naam is er al: Kavango Zambezi Transfrontier. De grootte zal ongeveer zeven keer Nederland bedragen …

Mens en dier

Talloze organisaties houden zich hier bezig met onderzoek hoe mens en dier hier goed samen kunnen werken. Waarbij het water altijd een centrale rol speelt. Hoe kunnen mensen het water benutten, zonder dat de natuur daaronder lijdt. Maar ook doen biologen veel odnerzoek naar de diverse diersoorten die hier leven. Zoals Afrikaanse wilde honden, maar ook bijvoorbeeld Nijlkrokodillen.

Olifantenjagers

Okavango is berucht vanwege de zogeheten olifantenjagers. Dit zijn groepen leeuwen die in een specifiek deel van het park (Savuti) zelfs volwassen olifanten aanvallen. Wetenschappers discussiëren al geruime tijd over het waarom. Sommigen zeggen dat de leeuwen waarschijnlijk zijn begonnen met het doden van een jonge olifant en zo langzaam de smaak te pakken hebben gekregen. Anderen beweren dat leeuwen altijd olifanten hebben aangevallen, maar door lokale omstandigheden vaak omschakelen naar 'makkelijkere' prooi. Voor zover bekend is Savuti overigens de enige plek ter wereld waar leeuwen deze grote dieren geregeld aanvallen.

Stroperij en neushoorns

Zowel de witte als de zwarte neushoorn zijn eind jaren negentig door stropers verdwenen in de Okavango. Al in de jaren tachtig waren neushoorns schaars in dit gebied en beschermende maatregelen van de overheid hielpen niet echt. Pas nadat er jarenlang geen neushoorn werd gezien, werd een heus noodplan opgesteld. In Khama Rhino Sanctuary in het plaatsje Serowe worden met name witte neushoorns gefokt om ze later weer uit te zetten. Onder meer in de Okavango. De eerste proeven zijn inmiddels geweest en er lopen weer enkele witte neushoorns rond in Mombo Camp. In 2009 zijn de eerste succesvolle pogingen gedaan om de zwarte neushoorns weer terug in het gebied te krijgen.

Kavango-volk

Een San-man kijkt nieuwsgierig in de camera.
Jon Rawlinson

De rivier en het gebied is vernoemd naar de Kavango. Dit zijn de lokale bewoners van het gebied rond de rivier in Namibië, die op de grens met Angola wonen. In de delta in Botswana leven zo'n 100.000 mensen, afkomstig van vijf etnische groepen met mooie namen als: Hambukushu, Dxeriku, Wayeyi, Bugakwe en Xanekwe. De laatste twee behoren tot de San of bosjesmannen, die nog traditioneel leven van de jacht en de visvangst. Deze groep is de laatste eeuwen gedecimeerd door onder meer ziektes die werden meegebracht door blanke kolonisten.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Okavango NP: een Droomplek.

Informatie: De Okavango-moerassen in Botswana behoren tot de rijkste natuurgebieden ter wereld. In dit nationaal park kun je wandelen, maar ook per jeep en per boot (mokoro)op safari. Ook een van de hoogtepunten vormen de San, die wij vaak Bosjesmannen noemen.

Top Drie Bezienswaardigheden:

  1. De Big Five in Okavango: leeuw, olifant, luipaard, nijlpaard en neushoorn.
  2. Okavango is de grootste delta ter wereld die niet aan zee is verbonden.
  3. Hier leven veel andere dieren als talloze antilopen en diverse roofdieren.

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Okavango NP - Kloppend hart van Afrika

Okavango NP - Kloppend hart van Afrika

Ontdek de 15 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Laat je rondvaren in een mokoro. Zoek leeuwen die op volwassen olifanten jagen. Spot de Big Five. En ontmoet de San.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.