Caïro en Gizeh - Symbool voor de Oudheid

Achtergronden

Caïro bruist. Een fascinerende, maar tegelijk ook weerzinwekkende stad. Waar de moderne beschaving simpel overgaat in die van de Oude Egyptenaren.

Caïro is het centrale middelpunt voor onderzoek en conservatie van de oude Egyptische cultuur. Maar het heeft ook monumenten als de Piramiden van Gizeh, het enige nog bestaande Wereldwonder uit de Oudheid. En de beroemde Sfinx. De hoofdstad van Egypte herbergt ook de kroonjuwelen van Toetanchamon en Ramses II. En het is de huidige hoofdstad van Egypte, waar het leven weerzinwekkend en fascinerend tegelijk is.

De stad met meer dan 15 miljoen inwoners is stoffig, vies, vol smog en druk. En het verkeer is een ongekende chaos. Maar de mensen trekken zich er weinig van aan. Hier leef je op straat. En overal kun je de historie nog vinden. Vooral van het Oude Egypte, maar ook van het huidige islamitische geloof. Het kloppende hart van het land is een bonte mengeling van al deze ingrediënten, waarvoor je bijna ogen en oren te kort komt.

Langzaam ontrafelt de moderne beschaving de oude Egyptische beschaving.

De meeste toeristen die Caïro bezoeken hebben vooral interesse in de Egyptische beschaving. Het is één van de best ontwikkelde culturen die ooit heeft bestaan, en Caïro is een bijzondere plek om dit verleden te beleven. De oude Egyptenaren houden de mens al eeuwenlang bezig. Langzaam ontrafelt de moderne beschaving de oude. Toch blijven er veel mysteries die nog beantwoord moeten worden. Daarom is onderzoek op beroemde plekken als Gizeh nog volop aan de gang. Net als op het nabijgelegen Sakkara en Memfis, waar de oudste piramiden ooit zijn gevonden.

Eeuwenlang stonden de Piramiden van Gizeh desolaat in de woestijn. Maar de stad Caïro rukt op, tot op enkele tientallen meters van de monumenten. Het is synoniem voor de zoektocht van de mens naar de raadselen rondom de Egyptische beschaving. En het toont hoe de moderne wereld de oude wereld inhaalt. Langzaam kruipen de voorsteden van Caïro naar de piramiden. Sterker nog, elke piramide heeft volgens de geleerden ooit een tempel gehad, maar een daarvan ligt nu onder de huizen. Alleen de resten van de tempel van Cheops zijn nog te zien.

De vele schatten geven een goed beeld van de hoogbeschaafde cultuur die 3300 voor Christus ontstond en 332 voor Christus ten onder ging. In dat jaar verovert Alexander de Grote het Oude Egypte. Wat opvalt is dat hij de Egyptenaren altijd in hun waarde heeft gelaten, waardoor delen van de cultuur nog eeuwen in stand zijn gebleven.

Caïro is overigens pas sinds het jaar 1000 de hoofdstad van Egypte. Het werd door de Kopten gesticht, de vroege christenen. De islamieten wilden het noordelijker gelegen Alexandrië niet als hoofdstad, omdat dit de hoofdstad van de Kopten was. Daarom zijn in de stad ook talrijke overblijfselen van de islam te vinden, zoals de Citadel met de beroemde Mohammed Ali-Moskee. In de Middeleeuwen was Caïro volgens geleerden de meest welvarende stad ter wereld.

Waren de Oude Egyptenaren (en ook de islamieten) hun tijd ver vooruit, in het huidige Caïro kun je nog ezels met wagens zien. Maar ook de nieuwste auto's zien rondrijden. Caïro vormt een bizarre mix van al deze ingrediënten, die zo anders en intrigerend is dan Nederland dat je een bezoek niet snel vergeet.

De rotsblokken werden op ingenieuze wijze verplaatst door 20.000 werklieden. Er is naar schatting 20 jaar aan de graftombe gewerkt. In totaal is de piramide bijna 230 meter breed en 147 meter hoog. Het is daarmee de grootste piramide ter wereld.

Meer info:

Overal waar je kijkt zie je opgravingen in Gizeh.
Corno van den Berg

Het is logisch dat de meeste aandacht van zowel toeristen als wetenschappers uitgaat naar de grote gebouwen. Het complex omvat veel meer dan de piramiden. Gizeh bevat ook begraafplaatsen voor minder belangrijke personen, een handgemaakt kanaal en speciale afmeerplaatsen voor boten. Alles om de uitvaart van een koning voorspoedig te laten verlopen.

De twee kleinere piramiden in de buurt van de Cheops-piramide zijn van de farao's Chefren (ook wel Khafra genoemd) en Mycerinus. Eigenlijk zijn het piramidecomplexen, maar dan op een kleinere schaal. Die allemaal een belangrijke functie hebben vervuld, maar ook hier is nog niet alles over bekend.

Caïro is al decennialang de rode draad voor het onderzoek naar de hoogstaande Egyptische cultuur. Van hieruit werden veel expedities naar de diverse plekken georganiseerd. Na jaren van plundering door grafjagers werd het onderzoek en de beveiliging van de diverse monumenten geregeld. De gevonden voorwerpen werden opgeslagen, gedocumenteerd en ook tentoongesteld.

Het volledig intacte dodenmasker van Toetanchamon is misschien wel het belangrijkste overblijfsel. Ook de mummie van farao Ramses II behoort tot de topstukken van de ruim 120.000 stukken tellende verzameling. Net als veel gevonden voorwerpen uit de piramiden van Gizeh. Het is allemaal bijeengebracht in het Museum der Egyptische Oudheden, ook wel bekend als het Egyptisch Museum. Het is het grootste museum over deze beschaving ter wereld. En ligt in het hart van Caïro.

Inmiddels wordt er gebouwd aan een tweede museum, in de buurt van de piramiden. Een immens beeld van Ramses II, dat in het hart van het centrum stond, staat er al. En zal in de nabije toekomst de ingang vormen. Waarschijnlijk worden ook diverse attributen uit het huidige overvolle Egyptisch Museum overgeplaatst. Er wordt zelfs over gesproken om de schatten van Toetanchamon over te brengen.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Caïro en Gizeh - Symbool voor de Oudheid

Caïro en Gizeh - Symbool voor de Oudheid

Ontdek de 15 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Zie de zon ondergaan bij de Sfinx en de piramiden. Verken het onbekende achterland. Verdrink in het Egyptisch Museum. Struin naar koopjes op de bazaar.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.