Caïro en Gizeh - Symbool voor de Oudheid

Beschermd & Onderzoek

Archeologen en historici doen al jaren onderzoek naar de Oude Egyptenaren. Hieronder een opsomming van de meest in het oog springende onderzoeken. Maar ook hoe de verschillende bouwwerken worden beschermd tegen de mens en de elementen.

Het bouwen van een piramide

Wetenschappers doen al sinds mensenheugenis onderzoek naar de Egyptische piramiden. In eerste instantie naar de vele schatten, maar de laatste decennia vooral ook naar de functie er van. Langzaam wordt het verleden van het Oude Rijk ontrafeld. En wordt duidelijk welke rol de eerste eeuwen van de Egyptische beschaving hebben gespeeld in het totale plaatje.
 
Dit onderzoek naar de Egyptische cultuur gebeurt zowel door binnen- als buitenlandse wetenschappers. Hierdoor zijn veel raadsels ontrafeld. Maar het complex herbergt er nog diverse. Vooral over de bouwwijze. En over de functie; was het een graftombe of een tempel? De algemene mening is dat een piramide een graftombe was. En dat de Egyptenaren daarnaast een tempel en andere monumenten bouwden. Maar omdat er geen schatten zijn gevonden blijft het vooralsnog onduidelijk.

Sommige wetenschappers denken dat niet Cheops maar een andere farao de opdrachtgever was van de bouw van de Piramide van Cheops. En wat is de rol van de Sfinx? En welke kamers zijn er nog niet ontdekt in de diverse gebouwen? Waar zijn de schatten gebleven die in andere graftombes, zoals de Vallei der Koningen in Luxor wel zijn gevonden? En hoe passen de piramiden in het complete beeld van het Oude Egypte? Vraagtekens waar wetenschappers nog steeds zoeken naar antwoorden of nieuwe zienswijzen.

Meer info:

In kaart brengen van de piramiden

Om de functie van de diverse monumenten in kaart te brengen is in 1988 het Giza Plateau Mapping Project gestart. Voor het eerst werd elke centimeter gemeten en onder meer digitaal vastgelegd. Waarbij door de jaren heen talloze nieuwe ontdekkingen zijn gedaan, waaronder ook kleine gebouwen. Het project loopt nog steeds. Ook wordt ondertussen onderzoek gedaan naar de luchtschachten in de piramide van Cheops, wat The Upuaut Project wordt genoemd.

De piramiden zien er tegenwoordig erg anders uit dan toen ze werden gebouwd. De drie van Gizeh waren helemaal vlak en niet zoals nu getrapt. De schuine, afgewerkte stenen die op de piramiden lagen zijn door de jaren weggehaald en gebruikt om moskeeën en andere gebouwen van te maken. Het enige overblijfsel van hoe het ooit was is nog te zien op het topje van de twee piramide. Ook al zijn de originele kleuren wel weg. De piramiden hadden toen ze gemaakt werden felle kleuren, onder meer met saffraan (rood).

Ook de Sfinx was felgekleurd. Sommige wetenschappers denken dat het hoofd en lichaam van Sfinx rood was, anderen bruin. Waarschijnlijk had de hoofdtooi de kenmerkende wisselende gele en blauwe strepen. Terwijl het lichaam wit was.

Erosie

Altijd is te zien dat de Sfinx wordt gerestaureerd. Lang niet altijd met succes.
Corno van den Berg

Erosie, met name door de wind, doet de monumenten afbrokkelen. Wat vooral bij de Sfinx goed te zien is. Foto's uit het einde van de 18e eeuw laten zien dat de aftakeling snel gaat. Als de mens niet in grijpt, zal dit monument uiteindelijk verdwijnen. De afgelopen decennia zijn er al diverse dure restauratieprojecten uitgevoerd. Onder meer aan de leeuwenpoten en grote delen van het lichaam. Maar niet allemaal met succes, waardoor sommige restauraties zelfs weer teniet zijn gedaan.

Wie vanuit de lucht kijkt moet het opvallen dat alle monumenten opvallend recht en diagonaal gelijk zijn gebouwd. Wetenschappers hebben achterhaald dat de piramiden precies gelijk staan met de gordelsterren Alnitak, Alnilam en Mintaka in het sterrenbeeld Orion. Sommige geleerden beweren dat de grootte zelfs vergelijkbaar is met de helderheid van deze sterren. De meeste van hen zijn er van overtuigd dat de Egyptenaren opvallend veel kennis hadden van wiskunde en sterrenkunde.

De Egyptenaren hebben in meer dan 1.000 jaar (voor zover bekend) meer dan 100 piramiden gemaakt. Volgens archeologen zijn de drie piramiden bij Gizeh het beste bewaard gebleven. Dat wil zeggen, relatief gezien. Want ook hier zijn grafrovers geweest, terwijl de wind al die jaren vrij spel heeft. Uitlaatgassen en andere menselijke activiteiten laten inmiddels ook hun sporen na. Om over de massa's toeristen maar te zwijgen.

Slaven

Lang werd gedacht dat de farao's gebruik maakten van slaven om hun meesterwerken te voltooien. Sinds een tiental jaren denken de geleerden hier anders over. De vondsten van simpele huizen doet vermoeden dat deze voor de bouwers zijn gemaakt. Hier zijn geen bewijzen voor opsluiting of dwangmiddelen gevonden, waardoor de theorie van slaven inmiddels tot het verleden behoort.

Egyptische kunst in het buitenland

De eerste ontdekkingsreizigers waren buitenlanders. Zij vonden talloze schatten, die opvallend gemakkelijk de grens over gingen. Daarom bevinden zich nu absolute topstukken in talloze musea over de gehele wereld, zoals Turijn, Parijs, Berlijn en Londen. Maar ook Leiden heeft een relatief goede collectie. De Egyptische overheid probeert al decennialang diverse illegaal gesmokkelde stukken terug te krijgen, met wisselend succes. Overigens zijn ook veel goederen door de Egyptische overheid weggegeven, onder meer voor hulp aan onderzoek of restauratie.

Werelderfgoed

Naast de piramiden heeft de UNESCO ook de islamitische binnenstad op haar lijst van Werelderfgoed geplaatst. Het historische gebied heeft de grootste concentratie islamitische gebouwen uit de Middeleeuwen ter wereld.

Boot van Cheops

In een gleuf bij de Piramide van Cheops werd door archeoloog Kamal el-Mallakh in 1954 een schip gevonden onder het zand. Hij werd gedateerd op 2500 voor Christus en is volledig gerestaureerd. Het is een van de weinige schepen die bewaard is gebleven van dit volk dat de Nijl gebruikte voor het vervoeren van talloze belangrijke stenen voor monumenten. Inmiddels gaan de meeste wetenschappers er van uit dat het schip behoorde aan farao Cheops. Maar onduidelijk is of het een gewoon vervoersmiddel was of zijn grafboot.

Buitenaards leven?

Over de piramiden, en met name de Sfinx, doen al decennialang talloze verhalen of eigenlijk theorieën de ronde. Door de jaren heen hebben onderzoekers geprobeerd het ontstaan, de functie en de bouw van de monumenten te verklaren. Met als meest opvallende wel de theorie dat de Sfinx zo'n 10.000 jaar oud is en dat de farao's alleen de mensenkop hebben gesculptuurd. Maar wie maakte dan het leeuwendeel?

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Caïro en Gizeh - Symbool voor de Oudheid

Caïro en Gizeh - Symbool voor de Oudheid

Ontdek de 15 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Zie de zon ondergaan bij de Sfinx en de piramiden. Verken het onbekende achterland. Verdrink in het Egyptisch Museum. Struin naar koopjes op de bazaar.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.