Luxor - Heilige der heilige van Egypte

Achtergronden

Luxor is het oude en beroemde Thebe, de oude hoofdstad van de Egyptenaren. Deze stad ligt midden in de woestijn, met de Nijl al eeuwenlang als levensader.

De Vallei der Koningen, de tempel van Luxor en Karnak. Allemaal beroemde namen uit de Egyptische Oudheid. Overblijfselen van Thebe, ooit de hoofdstad van Opper-Egypte. Tegenwoordig heet het Luxor, het is verreweg de beste plek om de Egyptische Oudheid te ervaren. Midden in de woestijn, met de Nijl als levensader.

Het wuivende groen van de palmbomen en bananenbomen steekt fel af tegen de kale geelrode rotsen. De Nijlrivier bepaalt hier resoluut waar leven mogelijk is en waar niet. De grens is hard, net als ooit bij de oude farao's. In Luxor merk je nu nog het verschil tussen leven en dood, zoals het ooit was bedacht door de oude Egyptenaren. De tempels ter verering van de goden (en de farao's zelf) staan aan de oostelijke oever. De doden daarentegen zijn begraven op de westelijke oever. Luxor was en is nog steeds de hoofdstad van het oude Egypte.

Geheel passend in hun levensfilosofie hebben de Egyptenaren de locaties van de diverse monumenten met een achterliggende gedachte uitgezocht. De Egyptenaren zagen de westoever van de Nijl als 'Amenti', oftewel het dodenrijk. De omliggende bergen zijn een ideale locatie, het ligt immers hoog in verband met het wassende water en ligt daarnaast afgelegen tegen mogelijke grafrovers. Maar ook de extreem droge grond zorgt voor een goede conservering van de mummies. De oostelijke oever is voor hen het rijk van de levenden. De zon 'stierf' immers in het westen om na een nachtelijke reis in het oosten te worden herboren.

Luxor spreekt enorm tot de verbeelding. Zowel bij wetenschappers als toeristen. Het is de laatste rustplaats van de meest bekende farao's. En van hun familie, staf en dieners. De oevers van de Nijl en de achterliggende woestijn zijn bezaaid met monumenten. Overigens is dit wel een plek met een wrange bijsmaak, want door de eeuwen heen zijn veel graven en monumenten bruut leeggeroofd en zelfs vernield. Hierdoor is veel van de historie verloren gegaan. Wetenschappelijke expedities hebben desondanks nog wel wat bijzondere schatten kunnen ontdekken en beschermen. Waaronder het beroemde, en door rovers nog niet leeg gehaalde graf van Toetanchamon.

Het aantal monumenten in dit gebied is groot en divers. De reden hiervoor is dat na elke overwinning door de farao's nieuwe, imposante tempels werden opgericht. Wat Homerus passend beschreef toen hij Thebe de 'Honderdpoortige Stad' noemde. Tegenwoordig is het een groot openluchtmuseum dat zijn weerga in de wereld niet kent.

Veel graven en monumenten zijn bruut leeggeroofd en vernield.

Thebe was ooit het middelpunt van de Egyptische Oudheid. Maar tijdens het Oude Rijk (het begin van de Egyptische beschaving) was Thebe nog klein en onbelangrijk. Pas aan het einde van de 6e dynastie (circa 2300 – 2150 voor Christus) kreeg het de functie van provinciehoofdstad. Totdat vorst Nebhepetre Mentoehotep II aan de macht kwam. Hij verenigde Egypte in 2040 voor Christus. Hij is ook de stichter van het Middenrijk en riep Thebe tot hoofdstad uit.

De huidige stad Luxor is gebouwd op het oude Thebe. Diverse overblijfselen van de oude stad zijn bewaard gebleven, andere liggen onder de huidige stad of het zand. De naam komt van Arabieren, die net als de Romeinen en Grieken bekend waren met de vele gebouwen hier. De Arabieren noemden de stad Aloksor, wat in het Arabisch 'stad van kastelen' betekent.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de stad zich gestaag heeft ontwikkeld. De glorietijd duurde van 1550 tot 1295 voor Christus (wat vaak als de 28e dynastie wordt aangeduid). Naar schatting zo'n miljoen mensen hebben destijds in Luxor gewoond. Dit is de tijd dat onder meer de Vallei der Koningen werd aangelegd in de rotsen bij Deir el-Bahari, net buiten de stad. Gedurende de diverse dynastieën is de functie van de hoofdstad van het rijk geregeld veranderd. Maar Thebe heeft wel al die tijd een belangrijke religieuze functie gehouden.

Daarnaast is het de stad waar veel farao's zijn gekroond. Thebe heeft daarna nog één keer een opleving mee gemaakt. Rond de Egyptische oergod Amon is een ware cult ontstaan. Met de Tempel van Amon in Karnak in een centrale rol. Amon is later verbonden met Ra en is tegenwoordig vooral bekend als Amon-Ra. Het is slechts een van de vele verhalen die Luxor kan vertellen.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Luxor - Heilige der heilige van Egypte

Luxor - Heilige der heilige van Egypte

Ontdek de 18 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Zweef over het Egyptische Rijk in een luchtballon. Voel je klein in de Vallei der Koningen. Ontdek Karnak. En neem op je gemak een Nijlcruise.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.