Luxor - Heilige der heilige van Egypte

Gaan!

Beste tijd:
Van november tot en met januari zijn de beste maanden. Ook al is het dan winter, de temperatuur daalt overdag waarschijnlijk niet onder de 20 graden. En de lucht is vaak blauw.

In februari en maart is het lente en ook lekker weer. Je hebt dan wel kans op windstormen die plotseling opkomen.

Het hoogseizoen is vooral juli en augustus. Probeer dit zoveel mogelijk te vermijden.

Ook in september en oktober is het hier erg druk met toeristen. En moet je soms lang in de rij staan om bijvoorbeeld een graftombe te bezoeken. Terwijl het boven de 30 graden kan zijn.

Let op!
De Tempel van Hapsjepsoet was in 1997 het terrein voor een terroristische aanslag door moslimmilitanten, waarbij 58 toeristen (en 3 politieagenten en 1 gids) om het leven kwamen.


Sindsdien is de bewaking op de meeste plekken waar veel toeristen komen erg aangescherpt. Vandaar dat je dus overal veel politie en militairen ziet. Overigens is het de laatste jaren rustig geweest.

Luxor is één van de meest populaire bestemmingen in Egypte. En dus druk. Daarnaast kun je 's ochtends vroeg op pad gaan of juist aan het einde van de dag. Dit zijn ook betere momenten om foto’s te nemen. De zon kan hier ongenadig branden. Zonnebrand en een pet doen wonderen.

Het is eenvoudig om bijvoorbeeld in de Vallei der Koningen te verdwalen. Niet letterlijk, maar figuurlijk. Het kaartje dat je koopt is goed voor een bezoek aan drie graftombes, dus lees je vooraf goed in en beslis welke je het liefst wilt zien.

Veel toeristen nemen te weinig tijd om dit gebied goed te bezoeken. En dan kun je de omvang van dit gebied en de belangrijke functie moeilijk inschatten.


Neem minimaal twee volle dagen om alles te zien. En geniet ondertussen ook van de Nijl, de levensader van het gebied.

Egypte is berucht om zijn vele handelaren. Overal kom je ze tegen, opdringerig gaan ze voor je staan met beeldjes, kettingen, postkaarten of wat dan ook. En pakken ze je soms vast. Blijf kalm en geef geen antwoord op hun vragen. Als je wat wilt kopen, ding veel af (meer dan 50 procent, soms wel 90) en wees resoluut. Loop gewoon weg als de prijs te hoog blijft.

Hoe kom ik er?
Luxor ligt ongeveer 480 kilometer ten zuiden van Caïro. Het is tevens een plek waar veel cruises op de Nijl vertrekken naar Aswan en ook weer aankomen.

De stad heeft een internationaal vliegveld dat veelvuldig door toeristen wordt gebruikt.

Luxor heeft ook een treinstation van waaruit treinen naar Caïro en Aswan vertrekken.

Verder lezen:

Luxor op de kaart

Meer over deze droomplek

Luxor - Heilige der heilige van Egypte

Luxor - Heilige der heilige van Egypte

Ontdek de 18 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Zweef over het Egyptische Rijk in een luchtballon. Voel je klein in de Vallei der Koningen. Ontdek Karnak. En neem op je gemak een Nijlcruise.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.