Rode Zee - Aquarium tussen Afrika en Azië

Achtergronden

De Rode Zee biedt voor ons de dichtstbijzijnde tropische koraalriffen. Hier voerde onderzoeker Jacques-Yves Cousteau zijn eerste expedities uit.

Het is een langgerekte binnenzee tussen twee continenten. De koraalriffen van de Rode Zee behoren tot de rijksten ter wereld. Met meer dan 1.167 soorten vis, waarvan 17 procent alleen hier voorkomt. En veel haaien en schildpadden. Het is de plek waar Jacques-Yves Cousteau zijn eerste expedities uitvoerde.

Een levend aquarium, waar je in eerste instantie niet goed weet waar je moet kijken. De Rode Zee is voor Nederlanders de dichtstbijzijnde plek met tropische koraalriffen. Deze behoren overigens tot de belangrijkste ter wereld. Een plek waar je nooit uitgekeken raakt. Met een kleurenpracht die op je netvlies blijft branden. Of je nu snorkelt, duikt of in een onderzeeboot gaat zitten. Zelfs vanaf de kust kun je de rijkdom zien in het extreem heldere water.

De Rode Zee is 2.300 kilometer lang, maximaal 360 kilometer breed en maximaal 2.100 meter diep. De Rode Zee loopt in het noorden uit in twee smalle baaien: de diepe Golf van Akaba en de westelijke, veel ondiepere Golf van Suez. In het zuiden mondt zij uit in de Golf van Adenom uiteindelijk over te gaan in de Indische Oceaan.

Het ligt op de grens van Afrika en Azië, waardoor de Rode Zee aan diverse landen grenst. In het noorden aan Israël en Jordanië, in het oosten aan Saoedi-Arabië en Jemen en in het westen aan Eritrea, Soedan, Egypte en een klein stukje Djibouti. Nog niet alles is door biologen in kaart gebracht. Zoals de 'Blue Hole', een gat in het koraalrif van 60 meter diep. Waar op een relatief klein gebied veel verschillende leefgebieden voorkomen.

De Rode Zee heeft enkele bijzondere kenmerken. Deze zee is ontstaan als gevolg van het uiteendrijven van de aardkorst. De Arabische plaat verwijdert zich van de Afrikaanse plaat, waardoor nog steeds 'nieuw land' ontstaat. Deze breuk loopt verder door in Afrika tot in de Rift-vallei, met andere wereldberoemde resultaten als de Kilimanjaro en het Victoriameer. Wetenschappers hebben in dit gebied zeefossielen gevonden waaruit blijkt dat dit ecosysteem een kleine 20 miljoen jaar oud is.

Het gebied is bekend bij veel mensen. Zowel als populaire badplaats, maar ook als snorkel- en duikgebied. Met bekende namen als Eilat (Israël), Hurghada, Dahab, Marsa Alam en Sharm el-Sheikh (allen Egypte). De avonturier zoekt juist de rustigere plekken of verblijft op een boot voor meerdere dagen. Duikers waarderen de koraalriffen langs de kust van Egypte en Soedan als de beste.
 
Het water van de Rode Zee is extreem helder. Dit komt onder meer door de beperkte stroming. Maar het water wordt ook niet verstoord door de aanvoer van bijvoorbeeld rivieren, die vaak slib en zand meebrengen. Ook de neerslag is hier gering, waardoor veel water verdampt. Met als gevolg dat het water een hoog zoutgehalte heeft.

De zon zorgt er voor dat het water altijd warm is, gemiddeld zo'n 22 graden. Wat een ideale omgeving is voor koralen om te groeien. Overigens behoren de koraalriffen van de Rode Zee tot de meest noordelijk gelegen koraalriffen van de wereld.

Koraal bestaat feitelijk uit miljoenen koraaldiertjes, of poliepen. Zij leven in een skelet van kalk en eten vooral plankton. De diertjes pakken het plankton met hun tentakels. De koraalpoliepen hebben en zeer innige relatie met eencellige kalkwieren, die als het ware bij hen inwonen. Deze planten halen, met behulp van fotosynthese, kalk uit het water, waardoor het skelet van de poliep kan groeien. Als wederdienst kan het zeewier veilig leven.

Als een poliep doodgaat vormt dat de basis voor andere poliepen. En zo ontstaat door de eeuwen heen een koraalrif. Omdat de zon voor de fotosynthese belangrijk is groeit het koraal omhoog. Door het gewicht van het rif zakt de zeebodem langzaam in, waardoor het koraal kan blijven groeien en ook onder de zeespiegel blijft. In de Rode Zee zijn veel vormen van koraal te zien. Zowel koraal dat al duizenden jaren bestaat als nieuw koraal dat zich net begint te ontwikkelen.

De Rode Zee is een thuis voor veel dieren. Met een ongekend aantal soorten vis, waarvan 17 procent alleen in de Rode Zee voorkomt. Ook zijn hier over de 200 soorten koraal te zien. Daarnaast kun je er diverse andere bijzondere zeedieren vinden zoals zeeschildpadden, zeekoeien, dolfijnen en zelfs walvishaaien. Maar de meeste toeristen verbazen zich vooral over de vele vissen en de vele vissoorten die je hier kunt zien.

Meer info:

De wereldberoemde Franse onderzoeker Jacques-Yves Cousteau maakte zijn eerste expedities in de Rode Zee. Hij bouwde diverse onderwaterverblijven, waaronder één op het rif Sha'ab Rumi voor de kust van Soedan. De naam van dit kleine onderwaterdorp is Conshelf Two, dat Cousteau gebruikte in de bekroonde documentaire Le Monde sans Soleil. Het is tegenwoordig een favoriete plek om te duiken, als een soort eerbetoon aan de in 1997 overleden natuurbeschermer.

Waar de Rode Zee zijn naam aan dankt is onduidelijk. Een gangbare theorie is dat het komt door de blauwwieren met een rood pigment die hier geregeld in grote hoeveelheden voorkomen. Het water krijgt hierdoor een rode gloed. Maar het kan ook komen door de vele omliggende mineraalrijke rode heuvels. Ook zou het een foutieve vertaling uit de Bijbel kunnen zijn.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Rode Zee - Aquarium tussen Afrika en Azië

Rode Zee - Aquarium tussen Afrika en Azië

Ontdek de 19 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Loop vanaf het strand zo naar het koraal. Zie de woestijn in zee eindigen. Snorkel of duik met haaien of roggen. En stap in een onderzeeër.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.