Rode Zee - Aquarium tussen Afrika en Azië

Beschermd & Onderzoek

In en om de Rode Zee zijn inmiddels de eerste stappen genomen om het natuurgebied en al zijn bewoners te beschermen. Hieronder een opsomming van de beschermde gebieden in meerdere landen. Naast successen ook aandacht voor de uitdagingen.

Natuur versus toerisme

De milieuoverweging kijkt vaak angstig naar het groeiend toerisme. Dat bijvoorbeeld voor veel afval zorgt. En beschadigd koraal. En diverse andere problemen. Anderzijds wordt ook geprobeerd het toerisme voor de toekomst zeker te stellen. In diverse gebieden wordt inmiddels het aantal boten beperkt, zodat de impact niet te groot is op het fragiele eco-systeem. Maar doordat het gebied grenst aan zeven landen is regulering vaak lastig.

Zeeschildpadden

De zeeschildpadden krijgen in de Rode Zee extra aandacht. Zo worden onder meer de broedplaatsen van de dieren in kaart gebracht. Aan de andere kant blijkt uit onderzoek dat diverse dieren overleden zijn door het eten van onder meer plastic. Door campagnes wordt de lokale bevolking en de toeristen gewezen op de problemen die de dieren tegen kunnen komen. Ook krijgen toeristen uitleg over het leven van de dieren en, vooral, dat ze de dieren niet moeten vastpakken of verstoren.

Dungonab Bay National Park

Dit zeepark bestrijkt 800 km2 kust, koraalriffen en eilanden aan de westelijke kant van de Rode Zee. Het park hoort bij Soedan en biedt onder meer ruimte voor de zeekoe.

Een van de speerpunten is het opzetten van nieuwe natuurbeschermingsgebieden. Of het ontwikkelen van een goede managementstructuur voor een park. Diverse organisaties proberen te helpen. Waaronder ook African Parks, de organisatie die door miljonair Paul Fentener van Vlissingen is opgezet. De oprichter is zelf in 2007 overleden, maar zijn werk wordt voortgezet. Onder meer in Soedan met het verder ontwikkelen van het Sanganeb Marine National Park en Dungonab Bay National Park.

Nabq Managed Resource Protected Area

Dit park ligt 35 km ten noorden van Sharm el-Sheikh. Het is bekend vanwege de zandduinen en het mangrovenbos langs de kust.

Sanganeb Marine National Park

Dit park ligt in Soedan en omvat het enige atol in de Rode Zee. Het koraalrif ligt bij Port Sudan en bevat opvallend gezond koraal en uitbundig zeeleven.

Wadi el Gemal National Park

Ongeveer 98 km2 groot. Het ligt langs de kust zo'n 40 km ten zuiden van Marsa Alam. Ook hier gaat het woestijnlandschap over in zee. Met enkele mangrovenbossen, die in dit deel van de wereld bijzonder zijn.

Ras Mohammed National Park

Ras Mohammed Nationaal Park toont hoe de woestijn overgaat in de Rode Zee.
G.L.Barone

Dit park is ongeveer 480 km2 groot. Het ligt 25 km ten zuidwesten van het Egyptische Sharm el-Sheikh. Hier is zowel de zee als het omliggende land van dit schiereiland beschermd. Het is onder meer een broedplek voor zeeschildpadden.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Rode Zee - Aquarium tussen Afrika en Azië

Rode Zee - Aquarium tussen Afrika en Azië

Ontdek de 19 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Loop vanaf het strand zo naar het koraal. Zie de woestijn in zee eindigen. Snorkel of duik met haaien of roggen. En stap in een onderzeeër.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.