Westelijke Woestijn - Beeldentuin van de Sahara

Achtergronden

De Westelijke Woestijn ligt in het oostelijke deel van de Sahara. Ietwat verwarrend? Hier liggen ook nog de Witte en Zwarte woestijn. Een introductie.

Welkom in de Sahara. Het oostelijke deel, dat verwarrend genoeg de Westelijke Woestijn wordt genoemd. Simpelweg omdat dit deel van de Sahara in het westen van Egypte ligt. En waar je dan, opvallend genoeg, een Zwarte en Witte Woestijn vindt, afhankelijk van de kleur die je ziet. Moeder Natuur heeft hier flink huisgehouden. Het resultaat is een vreemd landschap, vol bijzondere creaties. Met ook nog overblijfselen van de Oude Egyptenaren, de Romeinen en de vroeg-christelijken.


Een eindeloos decor van zand, dat is wat je voorstelt bij de Sahara. Een gebied dat alleen al in Egypte tweederde van het land omvat. Maar ook woestijnen kennen talloze varianten. Natuurlijk zie je in de Westelijke Woestijn van Egypte ook de wandelende zandduinen, die door de wind van hot naar her worden geblazen. Hier zie je ook heuvels, kristalbergen en rotsformaties waarbij je geregeld je ogen uitwrijft. Nee, het is geen zinsbegoocheling of 'fata morgana' zoals het vaak wordt genoemd. Dit is echt, hoe lang je ook wrijft.

De Westelijke Woestijn is dan ook veel meer dan zand. Naast de Witte en Zwarte Woestijn kun je hier nog veel meer kleuren ontdekken. Zoals geel en blauw. De reden is simpel, de grond zit vol mineralen. In deze bizarre en doodse wereld is de mens te gast. In deze eindeloze zandbak zijn her en der oases, groene postzegels dankzij het water. Want, opvallend genoeg, er is in de woestijn geen gebrek aan water. Onder de grond zitten veel rotsen waar het (weinige) regenwater wordt opgevangen. Sommige zijn natuurlijk ontstaan, anderen zijn door de mens gemaakt. Die mensen die er nu leven zijn Bedoeïenen. Vroeger trokken ze vooral van A naar B, maar tegenwoordig wonen ze vooral in de diverse oases.

Bijzonder is dat dit gebied ooit een immense binnenzee was.

Het water stelde de Oude Egyptenaren al in staat om hier te wonen. Iets waarover nog niet al te veel bekend is. Al zijn er recentelijk al wel graven en talloze andere overblijfselen gevonden. De Vallei van de Gouden Mummies is een van de stille, maar indrukwekkende getuigen. Maar er zijn er veel meer als je gaat zoeken.

De Westelijke Woestijn kent een bijzondere geschiedenis. Bijzonder is dat dit gebied ooit een immense binnenzee was. Op diverse plekken zijn fossielen in de bodem de harde bewijzen daarvoor. Als je goed kijkt vind je hier nog steeds allerhande schelpdieren, maar ook fossiele planten en koraal. Je staat in een voormalige zee, wat een vreemde ervaring is als je omringd wordt door zand.

In de Westelijke Woestijn heeft de tijd lang stil gestaan. Totdat de weg werd verhard. Nog steeds centreert het leven zich rond de weg. Moderne technieken zorgen ervoor dat er nu in de woestijn kan worden gebouwd, maar dit gebeurt nog maar sporadisch. Daardoor heeft dit gebied nog veel van zijn charme behouden. Een bezoek is dan ook meer een ontdekkingstocht, waar je je wel goed op moet voorbereiden.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Westelijke Woestijn - Beeldentuin van de Sahara

Westelijke Woestijn - Beeldentuin van de Sahara

Ontdek de 14 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Kampeer in alle rust in de Witte Woestijn. Ontdek de onbekende Gouden Mummies. En duik in een heetwaterbron.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.