Westelijke Woestijn - Beeldentuin van de Sahara

Beschermd & Onderzoek

De Westelijke Woestijn kent veel geheimen. Hieronder een opsomming van de meest in het oog springende vondsten. Met de Oude Egyptenaren in de hoofdrol. Ook is hier informatie te vinden over hoe delen van het gebied worden beschermd.

Oudste schip ter wereld

In 2006 vonden archeologen hier in een grot een vreemde stapel planken van ongeveer 4.000 jaar oud. De houtwormen eraan lieten zien dat het schip op een zeewaardige reis was geweest. Waarmee dit het oudste schip ter wereld is, waarvan bewezen is dat het heeft gevaren. De planken zijn gevonden in op zo'n 13 kilometer van Port Safaga aan de Rode Zee, daar waar de woestijn begint.

Meer info:

Vallei van de Gouden Mummies

In de geschriften van de Oude Egyptenaren wordt diverse malen gerept over heersers in de Westelijke Woestijn. Vandaar dat archeologen al decennialang op zoek zijn naar bewijzen hiervoor. In maart 1999 kwam het onomstotelijke bewijs toen een groep wetenschappers op de Vallei van de Gouden Mummies stuitte. In de maanden er op zijn meer dan 100 mummies gevonden en het graf van Djed-chonsoe-ioef-anch, een heerser uit de 26e dynastie (747 tot 332 v. Chr). Mogelijk liggen er zelfs meer dan 10.000 mummies. Het onderzoek gaat dan ook gewoon door.

Fossielen

De woestijn is een voormalige zee. Zoölogen hebben hier veel onderzoek gedaan naar de bodem. Talloze fossielen tonen aan dat de woestijn vroeger een zee was, maar het kan ook een immense delta zijn geweest van de OerNijl, die ooit nog veel groter, breder en woester was. Geleerden zijn er nog niet over uit hoe de geschiedenis precies was.

Meer info:

Werelderfgoed Wadi al-Hitan

Middenin de Fayoem-oase ligt Wadi al-Hitan, oftewel de Vallei der Walvissen. Hier zijn talloze botten van uitgestorven walvissen gevonden (en liggen er nu nog). De leden van de UNESCO vinden de plek zo bijzonder dat het sinds 2005 Werelderfgoed is.

Het verdwenen Perzische leger

In 525 v. Chr. verdween een leger van 50.000 man van de Perzische keizer Cambyses II in het niets nadat ze de woestijn in waren gelopen. Tot op de dag van vandaag is er niets over hun lot bekend. Wetenschappers hebben al op talloze plekken gezocht en hebben zelfs in 2004 de hulp van toeristen ingeschakeld om sporen van dit immense leger te vinden. Zonder succes.

White Desert National Park

De Witte Woestijn is sinds 2003 een nationaal park. Dit om het bijzondere en zeer kwetsbare landschap te beschermen, al is handhaving van de regels moeilijk in dit immense gebied. Dus klimmen toeristen op de fragiele kalksteen rotsen en mogen auto's zo'n beetje overal rijden. Dus ook over de fragiele bodem vol fossielen. Door de verhoogde status van het gebied komen er steeds meer toeristen naar het gebied, waardoor de druk verder toeneemt.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Westelijke Woestijn - Beeldentuin van de Sahara

Westelijke Woestijn - Beeldentuin van de Sahara

Ontdek de 14 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Kampeer in alle rust in de Witte Woestijn. Ontdek de onbekende Gouden Mummies. En duik in een heetwaterbron.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.