Aksum - Vreemde stad van obelisken en de Gouden Ark

Mijn hoogtepunten

Ik stel me voor dat hier echt één van de grootste, of eigenlijk de allergrootste, overblijfselen uit de Bijbel ligt.

Dan moet ik mijn visie als niet-gelovige misschien wel bijstellen. En ik ben er zo dichtbij geweest en toch niets gezien. Het is het mirakel van Aksum, iedereen wil het zien, maar niemand mag het.

Een man met een geweer maakt duidelijk dat ik niet dichterbij mag komen bij de Gouden Ark. Of eigenlijk het kerkje waar hij zou moeten liggen. Als ik mijn camera pak en vraag of hij graag laat zien dat hij hier de baas is, moet hij lachen. Hij ontdooit en ik maak een foto. Al weet ik zeker dat hij continue in de gaten houdt of ik op een afstand blijf. En dat hij meedogenloos is als ik iets geks probeer.

Het Archeologisch Museum alsook het kleine, maar extreem bijzondere museum bij de Gouden Ark is typisch Afrika. Niets geen zware bescherming, videobewaking of wat dan ook. Hooguit wat mannen met wapens. Mottenballen liggen bij de eeuwenoude kleding tegen de beesten. Ik vraag me af hoe alles zo beschermd kan blijven. Zeker met het verleden van Aksum, waar al diverse graven zijn geplunderd door lokale dieven.

Als ik voor de drie grootste obelisken sta, blijf ik zitten met een vraag. Zeker is dat ze uit een groeve op een kilometer of acht hiervandaan zijn gehakt. Maar hoe kwamen die immense stenen hier? Via olifanten, slavenarbeid of op een andere manier? Sommigen zeggen dat het de ongekende kracht van de Gouden Ark was ... Niemand weet het echte antwoord.

Ik verbaas me soms over de naïviteit van archeologen. Duitse en Britse archeologen deden hier de afgelopen jaren talloze opgravingen. Juist omdat er verwacht werd dat er grote rijkdommen onder de grond zouden liggen. Ik loop bij een ondergrondse kamer bij de obelisken. Nadat hij deze had ontdekt, ging de Engelse onderzoeker naar huis om beter werktuig te halen. Ondertussen kregen zo lokale dieven wekenlang de kans om het graf en de bijbehorende schatkamer leeg te roven. Toen de Engelsen terug kwamen was het leeg. Mijn gids geeft toe dat ook hij verbaasd is. Het verleden kan hier letterlijk weg lopen.

Het zonlicht komt door kleine raampjes en beschijnt de Steen van Koning Ezana met een gele gloed. De letters zijn extreem goed leesbaar, al spreek ik de taal niet. Het is opnieuw één van de vele bewijzen dat Aksum nog veel te verbergen heeft en de komende jaren nog veel meer onder de grond vandaan zal komen.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Aksum: een Droomplek.

Aksum (of Axum) behoort tot de grote mysteries op aarde. Wie waren de Aksumieten, de mensen die de meer dan twintig meter hoge obelisken in de 4e eeuw maakten? Archeologen denken dat hier slechts 5% van het verleden is opgegraven. Bijzonder is dat in Aksum merkwaardige links met de Oude Egyptenaren en de Inca's zijn te zien.

Top Drie Bezienswaardigheden:

  1. Het Northern Stelae Field met de tientallen vreemde obelisken.
  2. De zwaar bewaakte Gouden Ark ligt hier, maar is het de echte?
  3. Hebben hier de legendarische Koningin Sheba en Koning Solomon geleefd?

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Aksum - Vreemde stad van obelisken en de Gouden Ark

Aksum - Vreemde stad van obelisken en de Gouden Ark

Ontdek de 13 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Staat hier de Ark des Verbonds? Leefde hier koningin Sheba? En waarom staan hier metershoge obelisken? Ontdek zelf de link met de Inca's en Oude Egyptenaren.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.