Bale Mountains - Bizarre 'wildlife hotspot'

Achtergronden

Bale Mountains is een opmerkelijke 'wildlife-hotspot' in Ethiopië. Dit is het grootste alpiene landschap in Afrika, groter dan bijvoorbeeld de Kilimanjaro.

Bale Mountains is een opmerkelijke 'wildlife-hotspot' in Ethiopië. Hier leeft onder meer het meest bedreigde roofdier ter wereld; de Ethiopische wolf. Die relatief eenvoudig te spotten is. In Bale zijn meer dan 60 soorten zoogdieren te zien. In een bergdecor dat niet direct met Ethiopië wordt geassocieerd. Maar dit is het grootste alpiene landschap in Afrika, groter dan bijvoorbeeld de Kilimanjaro.

Het klinkt niet direct logisch: Ethiopië en natuur. Het land staat niet echt bekend als belangrijke plek voor bijvoorbeeld landschappen en wilde dieren. Geheel onterecht. De nationale inzamelingsactie in 1984 tegen de honger in een deel van Ethiopië heeft ons een verkeerd beeld van dit land gegeven. Zeker ook wat Bale Mountains betreft, waar veel bomen, planten en dieren voorkomen die je alleen hier kunt vinden. Een plek waar de natuurliefhebber zijn ogen uitkijkt.

In dit bos werd in 2007 nog een totaal nieuwe apensoort werd ontdekt.

Wie dit bijzondere deel van Afrika bezoekt zal het niet ontgaan dat dit nationaal park drie soorten landschap heeft. In het noorden bij Dinsho liggen op een hoogte tussen 2.500 tot 3.300 meter de laaglandbossen en valleien met diverse rivieren en watervallen. In dit deel overheersen bijzondere bomen als hagenia abyssinica en juniperus procera (familie van onze jeneverbes).
 
Een Ethiopische wolf in Bale.
Corno van den Berg
Het hart van het nationaal park wordt gevormd door het beroemde Sanetti Plateau, waar talloze natuurdocumentaires zijn opgenomen. Met als hoofdrolspeler de Ethiopische wolf. Dit roofdier leeft in het grootste Afro-alpiene gebied van heel Afrika. Met bomen en planten die zich hebben aangepast aan het bijzondere, koude en natte klimaat. De meesten zijn kleiner geworden, maar de indrukwekkende reuzenlobelia (lobelia rhynchopetalum) kan wel vijf meter hoog worden.
 
Het derde ecosysteem dat tot Bale wordt gerekend is het Harennawoud. Een vochtig, subtropisch en extreem dicht begroeid bos, met hier en daar open grasvlaktes. Dit woud in het zuiden van het park staat vol met bamboebomen en talloze andere soorten die alleen in Ethiopië voorkomen. Het is een bos dat zo slecht in kaart is gebracht dat in 2007 nog een totaal nieuwe apensoort werd ontdekt, de Balemeerkat.

Het zegt genoeg over de rijkdom van dit gebied, als wel over de onbekendheid. Wie hier na het regenseizoen komt, ziet talloze wilde bloemen als geraniums. Opmerkelijk is ook de Abyssinian rose, die een heerlijke geur over het landschap drapeert. Bale Mountains is een gebied dat je zelf moet zien, je zult verbaasd zijn.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Bale Mountains: een Droomplek.

Bale Mountains is een opmerkelijke plek in Afrika. De naam zegt het al, dit zijn de bergen van Ethiopië, dat veel mensen alleen kennen van de hongersnood. Hier leven talloze bijzondere dieren, die een bezoek meer dan waard zijn.

Top Drie Bezienswaardigheden:

  1. De bijna uitgestorven Ethiopische wolf vormt al jaren discussie van biologen.
  2. Hier leven diverse soorten apen, waaronder een soort die pas in 2007 is ontdekt.
  3. Je kunt hier ook dieren als bergnyala, bohorrietbok, knobbelzwijn zien.

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Bale Mountains - Bizarre 'wildlife hotspot'

Bale Mountains - Bizarre 'wildlife hotspot'

Ontdek de 12 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Sta oog in oog met het meest bedreigde roofdier ter wereld. Maak een wandelsafari, Ethiopische stijl. Ontdek het grootste afro-alpiene gebied van Afrika.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.