Bale Mountains - Bizarre 'wildlife hotspot'

Beschermd & Onderzoek

Hieronder vind je allerlei informatie over hoe Bale Mountains is beschermd. Maar ook welke problemen recent de kop opstaken.

Een Belg en een Engelsman

Tot 1960 was over Bale weinig bekend. Toen kwam een Belgische schapenboer, B.N. Weerts, die bij Disnho een groot stuk land kocht. In 1963 en 1965 kwam de Britse natuurliefhebber Leslie Brown naar Bale. Hij wilde onderzoek doen naar de bergnyala. Omdat hij zag dat dit dier uniek was stelde hij voor aan de Ethiopische overheid om van Bale een nationaal park te maken. Weerts bouwde ondertussen diverse huizen naar Europees model, deze zijn nu het hoofdkantoor van het Nationale Park. Zijn voormalige grond vormt nu het hart van het park.

Mens versus natuur

Meer en meer trekken mensen de Bale Mountains in.
Corno van den Berg

Bale Mountains is een nationaal park. Al merk je daar niet overal wat van. Op diverse plekken kom je vee als koeien en schapen tegen. Op andere plekken wonen inmiddels mensen en wordt het bos in het lagere deel gekapt. Daarnaast loopt er een weg door zowel het noordelijke als het zuidelijke deel. Waar bijvoorbeeld vrachtwagens, maar ook paard en wagens rijden. Dwars door het leefgebied van de meest bijzondere dieren: de Ethiopische wolf en de Balemeerkat. Vanuit diverse natuurorganisaties wordt aangedrongen om dit kwetsbare natuurgebied beter te beschermen. Maar de Ethiopische overheid geeft tot nu toe weinig gehoor.

Ethiopische wolf en rabiës

De Ethiopische wolf wordt wel het meest bedreigde roofdier ter wereld genoemd. Hun aantal bedraagt slechts enkele honderden. Ze hebben nog in slechts twee gebieden een levensvatbare populatie: Bale Mountains en Simien Mountains. En dan vooral in de delen die tot nationale parken in Ethiopië zijn uitgeroepen. Waarvan meer dan de helft in Bale Mountains National Park leven. Deze dieren worden in geen enkele dierentuin ter wereld gehouden vanwege hun bijzondere manier van leven. Hun voedsel bestaat voornamelijk uit reuzenmolratten, waardoor ze erg afhankelijk zijn van deze prooidieren.

Rabiës is een groot probleem door de vele loslopende honden van mensen. In 2003, 2008 en 2009 braken epidemieën uit, waardoor meer dan tachtig dieren het leven lieten. De onderzoekers van het Ethiopian Wolf Conservation Programme mochten alleen na een uitbraak vaccineren. Een deel van alle dieren is inmiddels ingeënt.

Vos, jakhals of wolf?

Geleerden vechten nog steeds over de Ethiopische wolf, die in het Engels vaak 'Simien fox' wordt genoemd. Naar het gebergte in Ethiopië waar hij het eerst werd gespot. Door zijn formaat en gedrag werd hij door biologen eerst als vos beschouwd of als familielid van de diverse jakhalzen in Afrika. Maar volgens zijn dna hoort hij wel degelijk bij de diverse soorten wolven die op aarde rond lopen. Waarmee hij de enige wolf is die in Afrika leeft.

Balemeerkat

De pas ontdekte Balemeerkat.
Anagaw Atickem

De ontdekking van de Balemeerkat in 2007 zorgde voor grote ophef onder biologen. Dit aapje leeft alleen in het Harennawoud in het zuiden van Bale Mountains en blijkt te leven van bamboe. Volgens onderzoekers is het dier extreem moeilijk te bestuderen, aangezien het erg schuw is en in een moeilijk doordringbaar woud leeft.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Bale Mountains: een Droomplek.

Bale Mountains is een opmerkelijke plek in Afrika. De naam zegt het al, dit zijn de bergen van Ethiopië, dat veel mensen alleen kennen van de hongersnood. Hier leven talloze bijzondere dieren, die een bezoek meer dan waard zijn.

Top Drie Bezienswaardigheden:

  1. De bijna uitgestorven Ethiopische wolf vormt al jaren discussie van biologen.
  2. Hier leven diverse soorten apen, waaronder een soort die pas in 2007 is ontdekt.
  3. Je kunt hier ook dieren als bergnyala, bohorrietbok, knobbelzwijn zien.

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Bale Mountains - Bizarre 'wildlife hotspot'

Bale Mountains - Bizarre 'wildlife hotspot'

Ontdek de 12 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Sta oog in oog met het meest bedreigde roofdier ter wereld. Maak een wandelsafari, Ethiopische stijl. Ontdek het grootste afro-alpiene gebied van Afrika.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.