Omo-vallei - Volkeren, fossielen en wildernis

Achtergronden

De Omo-rivier in het zuiden van Ethiopië is erg afgelegen. Hier leven al duizenden jaren diverse volkeren. Met bijzondere kenmerken als lipschotels en littekens als versiering.

De Omo-vallei in Ethiopië is afgelegen en moeilijk toegankelijk. Waardoor opvallend veel volkeren in relatieve rust kunnen leven. Met bijzondere kenmerken als lipschotels en littekens als versiering. Ooit was dit een belangrijke plek. Fossielen van mensachtigen tonen dit aan. En dat alles in een ruig decor van wildernis.

Het kloppend hart van dit gebied is de Omo-rivier. Deze ontspringt in de bergen in het zuidelijke deel van Ethiopië. Via uitgestrekte savannes en de woestijn eindigt hij zo'n 1.000 kilometer verder in het Turkanameer in Kenia. Deze rivier bereikt dus nooit de zee.

De ultieme tatoeage verraadt hun ideaal: lichamelijke schoonheid verkregen door pijn.

Het stroomgebied van de Omo-vallei is bijzonder vruchtbaar. Met als gevolg dat hier op een klein stuk land relatief veel gewassen (kunnen) groeien. Waar opvallend veel volken samen leven. Antropologen denken dat dit gebied ooit een belangrijke route voor nomadische volkeren. En dat diverse volken hier zijn in een ver verleden blijven 'hangen' toen ze op zoek waren naar nieuwe leefgebieden.

Tegenwoordig zijn de meeste nomadische of semi-nomadische herders. Ze trekken de savannes en bossen door met hun kuddes. Ze verschillen vooral in traditionele huisstijlen, jacht- en landbouwtechnieken en hoe ze gebruiksvoorwerpen en sieraden fabriceren.

Een Bana-man en -vrouw zijn op weg naar markt.
Corno van den Berg
Maar het bekendst zijn de uiterlijke versieringen. Met bijzondere technieken, zoals het doorboren van lichaamsdelen. Dat zeer veel bij vrouwen voorkomt. Zij dragen kleischijven in oorlellen of hun onderlip (die daarvoor doorsneden is). Om dit sieraad te dragen hebben de vrouwen vaak hun ondertanden verwijderd. Bij sommige volkeren is een nagelvormig metalen sieraad aangebracht onder de onderlip door de kin. Bij mannen en vrouwen zijn oorbellen, armbanden en halskettingen populaire esthetische ornamenten.

Bijzonder zijn ook de scarificaties. Dit zijn rijen littekens die mannen en vrouwen op hun lichaam laten aanbrengen. De ultieme tatoeage verraadt hun ideaal: lichamelijke schoonheid verkregen door pijn. Mannen laten daarnaast vaak hun lichaam beschilderen. Met verf maken ze allerlei motieven bij elkaar. Zij dragen ook geregeld een haartooi van opgedroogde klei.

Het gebied is door zijn waterrijkdom niet alleen geliefd bij mensen. Dit safarigebied herbergt nog talloze dieren, al zijn de aantallen de afgelopen decennia wel hard terug gelopen door de oprukkende mens en de stroperij. Op safari hier is dan ook anders dan in bijvoorbeeld Kenia, Tanzania of Zuid-Afrika. En het zien van wilde dieren is nog echt een ervaring en een kwestie van geluk. In Omo zijn meer dan 300 soorten vogels geteld. Maar de lijst is volgens biologen nog niet compleet.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Omo-vallei - Volkeren, fossielen en wildernis

Omo-vallei - Volkeren, fossielen en wildernis

Ontdek de 15 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Ontmoet de Mursi en hun beroemde lipschotels. Zie de vele andere volkeren en hun bijzondere versierselen. En ga op safari: Ethiopië-stijl.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.