Omo-vallei - Volkeren, fossielen en wildernis

Beschermd & Onderzoek

Hieronder vind je informatie over het onderzoek dat hier wordt verricht, maar ook welke maatregelen zijn getroffen om mens en natuur te beschermen. Al gaat dat niet altijd goed.

Fossielen

Fossielen in de rotsen zijn het bewijs dat delen van Omo ooit een zee waren.
Corno van den Berg

Het stroomgebied van de Omo biedt een interessant kijkje in het verleden van de mens. Hier zijn verschillende fossielen uit het verre verleden (zo'n 5 miljoen jaar geleden) gevonden van mensachtigen. Met enkele opmerkelijke fossielen die een tipje van de evolutie oplichten. Van onze voorouderen. Maar ook van het uitgestorven geslacht Australopithecus, waarvan in 1967 en in 1986 botresten zijn gevonden. Dit geslacht is waarschijnlijk ten onder gegaan aan onze voorouders.

Mensachtigen

Deze mensachtige leefde tussen 4,3 en 2 miljoen jaar geleden. Hun uitsterven is nog steeds onduidelijk. Eén theorie is dat ze werden verdrongen door andere mensachtigen. Hij beschikte mogelijk over simpele, maar effectieve wapens. Van Australopithecus zijn overigens tot nu toe opvallend weinig overblijfselen gevonden, waardoor talloze vragen onbeantwoord blijven.

Zeker is dat deze mensachtige ook in Zuid-Afrika voor kwam, ook al discussiëren wetenschappers nog over de rol van de mensachtige in Ethiopië en die van Zuid-Afrika. Daar werden in 1925 de eerste botresten gevonden. Kenmerkend zijn de kleine schedel en de kleine hoektanden. Eerst werd Australopithecus nog afgedaan als ene uitgestorven mensaap, maar de tanden waren meer mensachtig. Ook bleek bij nader onderzoek dat hij zich op twee benen voortbewoog.

Gereedschap

Wetenschappers deden daarnaast nog een bijzondere ontdekking. Op diverse plekken zijn gereedschappen van kwarts gevonden. Deze zijn naar schatting zo'n 2,4 miljoen jaar oud zijn. Ongekend oud voor handwerktuigen van de mens. Alleen is onduidelijk wie deze heeft gemaakt. Is het de uitgestorven Australopithecus of onze voorouders?

Volkeren

Een Karo-grootvader met zijn kleinkinderen in Korcho.
Gusjer

In Ethiopië staan de lokale volkeren al decennialang onder druk. En met de ontwikkeling van de diverse nationale parken in het gebied, is de onrust onder de bevolking toegenomen. Ze vrezen dat ze hun voormalig leefgebied kwijt raken. Waardoor niet alleen hun traditionele leefwijze op het spel staat, maar ook hun toekomst.

Omo National Park

Het Omo National Park is zo'n 4.068 km2 groot en beslaat het gebied rond de Omo-rivier. De dichtbegroeide zone langs de oevers loopt langzaam over in savannelandschap. Het is decennialang niet meer dan een park op papier geweest. Dit geldt met name voor stroperij door professionele bendes, maar het geldt ook voor de lokale bevolking die eeuwenlang in en rond het park leefde. Zij gebruiken onder meer het land voor hun vee en zoeken hout voor vuur. Door de toenemende bevolkingsdruk en de onderlinge strijd is het aantallen wilde dieren in het park drastisch terug gelopen.

Meer info:

African Parks

De afgelopen jaren zijn diverse initiatieven ontplooid om het gebied niet alleen beter te beschermen, maar ook mens en dier beter samen te laten leven. Een van de initiatieven is van African Parks, een Nederlandse natuurorganisatie van de overleden ondernemer Paul Fentener van Vlissingen. Hij wilde dat zijn organisatie in overleg met de overheid van een land het lange termijn management van 'probleemgebieden' op zich zou nemen.

Nadat African Parks echter werden beschuldigd van het uitbuiten van de lokale bevolking trokken ze zich in december 2007 terug uit het park (en het noordelijker geleden Nech Sar Nationaal Park).

Mago Nationaal Park

Mago Nationaal Park is een relatief onbekend park. Ook al is het maar liefst 2.162 km2 groot. De levensader in dit gebied vormt de Mago-rivier, die uitmondt in de Omo-rivier. Het grootste gedeelte bestaat uit savanne (grasvlakte met her en der een boom) en de Mago, een berg van 2.528 meter hoog. De Mursi leven voor het merendeel in het Mago Nationaal Park.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Omo-vallei - Volkeren, fossielen en wildernis

Omo-vallei - Volkeren, fossielen en wildernis

Ontdek de 15 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Ontmoet de Mursi en hun beroemde lipschotels. Zie de vele andere volkeren en hun bijzondere versierselen. En ga op safari: Ethiopië-stijl.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.