Simien Mountains - Het onbekende dak van Afrika

Achtergronden

Het Simien-gebergte in Ethiopië wordt vaak het Dak van Afrika genoemd. Een berglandschap met een bijzondere ontstaansgeschiedenis. Het was ooit één van de grootste vulkanen op aarde.

Simien Mountains (ook wel Simien-gebergte) in Ethiopië wordt vaak het Dak van Afrika genoemd. Zowel liefkozend als bewonderend. Veel mensen kijken verbaasd op: hooggebergte in Ethiopië? Maar met de 4.543 meter hoge Ras Dashen valt niet te spotten. Dit is een plek waar talloze bijzondere dieren leven, zoals grasetende apen, een wolf en een steenbok, die alleen hier voorkomen. Terwijl in de lucht lammergieren en talloze andere roofvogels cirkelen. Niet een, maar velen.
 
Door het ruige verleden heeft Simien Mountains een ongewoon berglandschap. Met opvallend steile, kromme toppen (vaak 'pinnacles' genoemd) en extreem diepe dalen. Het ontstaan van dit hooggebergte is bijzonder. Het werd in een ver verleden niet, zoals veel gebergtes, omhoog geduwd door immense aardkrachten, maar dit was ooit een immense vulkaan. Eén van de grootste ooit.

Door het ruige verleden heeft Simien Mountains een ongewoon berglandschap.

Een vulkaan die door de diverse ijstijden is geërodeerd. Om niet te zeggen: gesculptuurd en totaal veranderd. IJs, water en regen hebben hier eeuwenlang danig huisgehouden. Wat nu nog goed te zien is. En te ervaren, aangezien het hier behoorlijk kan spoken.

Het is een proces dat moeilijk is voor te stellen. Nu nog zijn er diverse pieken die ver boven de 4.000 meter uit komen. Naast de Ras Dashen zijn de Mounts Biuat (4.437 m) and Abba Yared (4.460 m) het noemen waard. Een weinig voorkomend proces dat ook bij de Drakensbergen in Zuid-Afrika is te zien. Waardoor Simien niet uniek is, maar wel bijzonder.

Na het regenseizoen zijn er veel bloemen in Simien Mountains te zien.
Corno van den Berg
Door de ligging (dichtbij de evenaar, maar op grote hoogte) hebben de dieren en planten zich hier anders ontwikkeld. Hier leven, net als in grote delen van Afrika, ook apen. Maar de gelada eet gras. Het is daarmee de enige grasetende aap ter wereld. Die niet bang is voor mensen. Ook leven hier de Waliasteenbok (die alleen in Simien is te zien) en de Ethiopische wolf.

Simien Mountains is een bijzonder wandelgebied, dat relatief makkelijk te voet is te ontdekken. Met een 4x4 auto kun je echter de immensheid zien van dit gebied. Maar wat opvalt is dat de meeste bezoekers rustig gaan zitten en dit decor in hun opnemen. Net zoals de gelada's dat 's ochtends doen als de ochtendzon boven de bergen uit komt.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Simien Mountains - Het onbekende dak van Afrika

Simien Mountains - Het onbekende dak van Afrika

Ontdek de 10 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Wandel over 'het dak van Afrika'. Zie de enige grasetende aap ter wereld. Verbaas je over de reuzenlobelia's. En natuurbescherming op zijn Ethiopisch.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.