Simien Mountains - Het onbekende dak van Afrika

Beschermd & Onderzoek

Hieronder vind je informatie over de diverse maatregelen die er zijn genomen om het unieke landschap en haar bewoners te beschermen. De weg is nog lang.

Werelderfgoed

Simien Mountains werd bij de oprichting van de lijst van Werelderfgoederen in 1978 meteen op deze inmiddels prestigieuze lijst geplaatst. Het geeft goed de belangrijkheid alsook de uniekheid van dit gebergte in het noorden van Ethiopië aan.

Mens versus nationaal park

Een 4x4 is noodzakelijk in Simien Mountains.
Corno van den Berg

Zoals bijna overal in Ethiopië is de mens doorgedrongen tot de uiteinden van Moeder Natuur. Ook in Simien Mountains kom je mensen tegen. Een deel van het gebergte, met name het hoogste gedeelte, is tegenwoordig een nationaal park. Al is dit niet altijd even duidelijk. Ook hier lopen mensen die wat verbouwen, hun vee laten grazen of proberen iets te verkopen aan toeristen.

Alles gaat officieel illegaal, zoals dat hier wordt genoemd. Niemand komt de regels na en sancties zijn er niet. Biologen zien allerlei problemen, met name voor de bijzondere dieren die hier leven. Zij hebben het liefst dat, in ieder geval in het deel dat tot nationaal park is benoemd, niet wordt bewoond door mensen. De overheid probeert de bewoners te bewegen uit het park te trekken, maar erg succesvol is het nog niet.

Toerisme versus bedelende kinderen

In Ethiopië is bedelen heel gewoon. Meestal vragen kinderen aan toeristen om pennen, plastic (van de waterflessen) of simpelweg om geld. In Simien Mountains ook, wat hier een ander probleem oplevert. Als toeristen met hun goede bedoelingen kinderen wat geven, wat meestal meer waard is dan een dag werken, gaat dat als een lopend vuurtje rond. En trekken meer en meer gezinnen het park in, waardoor de natuur uiteindelijk de dupe is.

Om het bedelen in Ethiopië te beteugelen hebben de lokale touroperators halverwege 2009 'afgesproken' alle toeristen te verzoeken niets direct aan de kinderen te geven. Wat wel kan is bijvoorbeeld ter plekke een donatie aan scholen of opvangcentra voor dakloze of verwaarloosde kinderen te doen.

Waliasteenbok

De waliasteenbok komt alleen in Simien Mountains voor. Om dit bijzondere dier te beschermen is dit park in 1965 opgezet, in 1969 werd Simien het eerste nationale park van Ethiopië. Tijdens de burgeroorlog in de jaren negentig schoten veel militairen de dieren vanwege hun vlees. Het aantal steenbokken liep terug tot ongeveer 150. Dankzij beschermende maatregelen is hun aantal inmiddels gegroeid tot meer dan 600.  

Ethiopische wolf en de problemen

Een weinig gezien dier in Simien Mountains: de Ethiopische wolf.
Corno van den Berg

De Ethiopische wolf wordt wel het meest bedreigde roofdier ter wereld genoemd. Hun aantal bedraagt slechts enkele honderden. Ze leven in enkele gebieden: waaronder Simien Mountains en Bale Mountains. En dan vooral in de delen die tot nationaal parken in Ethiopië zijn uitgeroepen.

Hun voedsel is onder meer de reuzenmolrat, waardoor ze erg afhankelijk zijn van deze prooidieren. Rabiës is een groot probleem door de vele honden die bij mensen leven. Een deel is inmiddels ingeënt, maar de dieren kunnen met elkaar paren. Wat onvruchtbare jongen oplevert, maar dus ook minder jonge Ethiopische wolven.

Vos of wolf?

Geleerden vechten nog steeds over de Ethiopische wolf, die in het Engels vaak 'Simien fox' wordt genoemd. Door zijn formaat en gedrag werd hij door biologen eerst als vos beschouwd, maar volgens zijn dna hoort hij wel degelijk bij de diverse soorten wolven die op aarde rond lopen.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Simien Mountains - Het onbekende dak van Afrika

Simien Mountains - Het onbekende dak van Afrika

Ontdek de 10 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Wandel over 'het dak van Afrika'. Zie de enige grasetende aap ter wereld. Verbaas je over de reuzenlobelia's. En natuurbescherming op zijn Ethiopisch.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.