Masai Mara NP - Masaï en migratie

Achtergronden

De Masai Mara kent de jaarlijkse migratie van miljoenen blauwe gnoes, steppezebra's en Thomsongazellen. Met in hun kielzog de roofdieren. Nijlkrokodillen hoeven alleen maar te wachten.

De Masai Mara maakt deel uit van de Serengeti-vlakte. Dit is de thuisbasis van het beroemde Masaï-volk, maar ook van de 'Big Five'. En, hier is jaarlijks de migratie van miljoenen blauwe gnoes, steppezebra’s en Thomsongazelles te zien. De Masai Mara grenst in het zuiden aan de Serengeti in Tanzania. De dieren trekken vrij rond tussen de twee immense natuurgebieden.

In de Masai Mara kun je het Masaï-volk en de meeste safaridieren van Afrika tegen komen. Waaronder de Big Five: leeuw, buffel, neushoorn en luipaard. Maar in dit immense gebied staan vooral dieren in de belangstelling die ergens anders minder aandacht krijgen. Zoals de blauwe gnoe, de steppezebra en de Thomsongazelle, die jaarlijks de gehele vlakte door kruisen.

In de Masai Mara kun je het Masaï-volk en de meeste safaridieren van Afrika tegen komen.

De beelden van hongerige Nijlkrokodillen die de overstekende dieren grijpen zijn overbekend. Dit kan zowel in Tanzania als de dieren rivieren als de Grumeti moeten over zwemmen, maar ook in de Masai Mara als de Mara-rivier moet worden genomen. Maar de migratie is meer. In de Masai Mara kunnen lange karavanen van dieren die voorbij trekken worden gezien, in hun speurtocht naar een sappig maaltje gras. Honderdduizenden dieren lopen zo voorbij.

Door de droogte trekken rond oktober zo'n anderhalf miljoen planteneters vanuit het noorden via het oostelijke deel naar het zuiden in Tanzania. Na het regenseizoen (rond april) trekken ze via het westen weer terug naar Kenia. Hun route heeft wel wat weg van een soort klok. Tijdens hun trektocht maken ze optimaal gebruik van de weersomstandigheden die voor de groei van het gras zorgt. Wetenschappers hebben uitgezocht dat de dieren 800 kilometer per jaar af  leggen. In hun kielzog volgen veel roofdieren, zoals leeuwen. Ongeveer een derde van de totale Serengeti-vlakte ligt in Kenia, tweederde ligt in Tanzania.

Het duurt vaak even voordat de eerste gaat. Maar dan gaat de rest ook, massaal.
Angela Rutherford
De Serengeti-vlakte behoort tot de oudste safari-terreinen van Afrika. Enigszins verwarrend is het wel. Het Tanzaniaans deel wordt Serengeti genoemd, maar in Kenia heet het de Masai Mara. 'Mara' betekent gevlekt, wat waarschijnlijk slaat op de vlakte waar af en toe acaciabomen staan. Terwijl het woord Serengeti afgeleid is van de Masaï-taal en staat voor 'eindeloze vlaktes'.

De gehele Serengeti-vlakte bestaat uit meerdere nationale parken en reservaten. Kenia kent het Masai Mara National Reserve, omdat bijvoorbeeld ook de levensstijl van de Masaï wordt beschermd. In Tanzania heet het Serengeti Nationaal Park, waardoor het de hoogste staat van bescherming heeft. Met als doel natuurbescherming. Tanzania kent daarnaast 'controlled areas'. Hier zijn diverse menselijke activiteiten zoals veeteelt en landbouw (op beperkte schaal) mogelijk. Maar het moet wel zo min mogelijk schade aan de natuur op leveren.

Voor zover het oog reikt zie je hier savannes, grote grasvlaktes met af en toe een boom. En opvallend weinig water, behalve in het regenseizoen. Het gebied telt ook diverse bossen, rivieren en rotsachtige heuvels. Maar het zijn vooral de bewoners die de Masai Mara tot een gewilde bestemming voor toeristen maakt. Zeker voor de mensen die naast al het natuurschoon ook de cultuur van de Masaï willen beleven.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Masai Mara NP - Masaï en migratie

Masai Mara NP - Masaï en migratie

Ontdek de 14 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Zie de jaarlijkse trek van miljoenen dieren. Ontmoet de wereldberoemde Masaï. En vlieg in een luchtballon over de savanne.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.