Masai Mara NP - Masaï en migratie

Beschermd & Onderzoek

Hieronder vind je informatie over dit immense natuurgebied wordt beheerd. En hoe mens en dier hier proberen samen te leven. Terwijl het toerisme blijft groeien.

Masaï

Het springen wordt bij de Masaï voor diverse doeleinden gebruikt, waaronder als welkomstgroet.
Aftab Uzzaman

De Masaï waren ooit het grootste volk in Oost-Afrika. Nog steeds leven deze veehouders veelal nomadisch in zowel Kenia als Tanzania. Ze eten vooral het vlees van koeien, schapen en geiten. Ook drinken ze bij waterschaarste soms het bloed (aangelengd met melk) van deze dieren, zonder ze te doden. De huiden worden gebruikt voor de aankleding van hun huizen. De bekende kammen in het haar van de Masaï zijn gemaakt van botten.

De kleding van de Masaï bestaat uit diverse rode doeken die om het lichaam worden geslagen. Rood is de kleur van het leven. Zowel mannen als vrouwen versieren hun oren en nek. Op hele bijzondere manieren. Beroemd zijn de spiraalvormige nekkettingen die langzaam iemands nek langer maken. Ook worden oorlellen vaak uitgerekt met gewichten. Naast veel oorbellen worden ook veel kralenkettingen, armbanden en enkelbandjes gedragen. Ze dragen al deze attributen niet zomaar, zowel de sieraden als de gebruikte kleuren vertellen een verhaal over de drager of draagster.

De traditionele leefwijze van de Masaï staat nog steeds onder sterke druk. Aan de ene kant moeten ze steeds vaker hun grond voor het vee delen met wilde dieren. Maar ook met hordes toeristen die massaal op dit volk af komen. Terwijl de Masaï al een roerig verleden achter de rug hebben. En lange tijd een slechte naam hebben gehad. Vanuit hun geloof gingen ze er lang van uit dat al het vee op aarde hen toebehoorde. God Engai had het hen immers geschonken. Deze veediefstal was de aanleiding voor vele oorlogen. Toen de blanken in de 19e eeuw kwamen gingen veel Masaï dood aan Westerse ziektes. En verloren ze veel land aan hun ‘oude vijanden’. Er zijn inmiddels talloze projecten voor hen opgezet om dit eeuwenoud volk te redden van de ondergang. Dit volk houdt bewust eeuwenoude tradities in stand, en niet alleen voor de toeristen.

Mens en dier

De Masai Mara kent een van de grootste uitdagingen die de huidige mens kent. Hoe kunnen mens en dier samen leven, zonder dat de een de ander verstoort? Talloze organisaties houden zich er mee bezig, zowel mensenrechtenorganisaties als natuurbeschermers. In het verleden zijn al diverse ziektes uitgebroken die zowel de wilde dieren als het vee van de Masai doodden. Daarnaast dreigen toeristen de relatief kleine Masai Mara te overlopen.

Toerisme versus natuurbescherming

Tegenwoordig is de vraag: hoe ga je om met een van de meest populaire safarigebieden en de massa’s toeristen? Het lastige is dat de twee kerngebieden in twee landen liggen (Serengeti in Tanzania en Masai Mara in Kenia). Al werken de landen al jaren samen en worden er steeds meer afspraken gemaakt over een gezamenlijke aanpak.

Wel of geen migratie?

De dieren in dit deel van Afrika vertonen opvallend gedrag. Het bijzondere is dat niet alle dieren meedoen aan de migratie. Waardoor je overal en altijd (dus ook voor en na de migratie) blauwe gnoes, steppezebra's en Thomsongazelles kunt aan treffen. Zij kunnen overleven van het spaarzame voedsel dat er dan nog te vinden is. Maar kuddes niet, die moeten verder trekken om eten te vinden. Waarom het ene dier graag in een kudde trekt, terwijl anderen dit niet doen is voor biologen nog niet helemaal duidelijk.

Roofdieren

Overal in Afrika staan roofdieren onder druk. Daarom worden gebieden als de Masai Mara en Serengeti, waar veel roofdieren leven, steeds belangrijker. Zeker als er ziektes uitbreken, zoals aan het begin van de jaren negentig. Rabiës zorgde voor een grote terugval in het aantal wilde honden, wetenschappers dachten zelfs dat het dier in de Masai Mara was uitgestorven. Maar de soort heeft het overleefd en wordt nu weer af en toe gezien. Om een goed beeld te krijgen wordt de lokale bevolking, maar ook gidsen en bezoekers gevraagd hun 'sightings' van roofdieren door te geven. Zodat wetenschappers een relatief compleet beeld hebben van deze dieren, maar ook dat terugval in de populaties snel aan het licht komt.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Masai Mara NP - Masaï en migratie

Masai Mara NP - Masaï en migratie

Ontdek de 14 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Zie de jaarlijkse trek van miljoenen dieren. Ontmoet de wereldberoemde Masaï. En vlieg in een luchtballon over de savanne.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.