Ranomafana NP - Lemuren en kameleons

Beschermd & Onderzoek

Hieronder vind je informatie over de problemen waar een bijzondere plek als Ranomafana mee kampt. En welke oplossingen er mogelijk zijn, of niet.

Ontbossing

De druk op de laatste stukken regenwoud in Madagaskar is groot. Door de groeiende bevolking komen de dorpen steeds dichter bij de grens van de nationale parken. Wat een vreemd beeld oplevert; het imposante regenwoud met bomen van ongeveer 40 meter hoogte gaat abrupt over in kaal landschap of huizen. Waarbij het soms niet zo nauw wordt genomen met de officiële grens.

'Slash and burn'

'Slash and burn' (dat op Madagaskar 'tavy' wordt genoemd) is verboden in grote delen, maar gebeurt nog steeds massaal. Hele velden worden jaarlijks in brand gestoken om zo weer jong gras te krijgen. Maar op talloze plekken is te zien dat de bodem langzaam uitgeput raakt. Totdat er niets meer op wil groeien. Berekeningen hebben aangetoond dat jaarlijks eenderde van Madagaskar bewust in brand wordt gestoken. De droge grond van Madagaskar is op veel plaatsen niet ideaal voor landbouw, wat erosie tot gevolg heeft. Bij regenbuien spoelen grote stukken grond weg.

Natuurbescherming

Een waterval in Ranomafana.
Chris

Desondanks wordt inmiddels een groot aantal van de in Madagaskar voorkomende planten en dieren in hun voortbestaan bedreigd. Tal van organisaties zetten zich in voor het behoud ervan. Het geld van het toenemende natuurtoerisme helpt bij het in stand houden van de diverse natuurgebieden, waaronder ook Ranomafana.

Wildvang

De dieren op Madagaskar zijn uniek. Ranomafana is één van de meest bekende parken, waardoor de geschiedenis van wildvang, oftewel de jacht voor verzamelaars, lang is. Dit geldt vooral voor kameleons, maar ook voor vlinders en planten. Veel wetenschappers zijn blij dat de maki's als 'oneetbaar' te boek staan, anders waren de meeste soorten al tijden geleden verdwenen.

Klimaatverandering

Wetenschappers hebben recent achterhaald dat talloze diersoorten door de klimaatverandering hun leefgebied verlaten in Magadaskar. Door de opwarming zoeken ze het vooral in berggebieden hogerop. Ook in Ranomafana. Daarnaast doen veel wetenschappers onderzoek naar het uitsterven van kikkers. Iets wat wereldwijd gebeurt. En dat terwijl kikkers de enige amfibieën op Madagaskar zijn. Padden en salamanders komen er niet voor. Opvallend is dat de meeste kikkers die hier leven, verder nergens anders voor komen. Het onderzoek richt zich op de oorzaak van het uitsterven. Het lijkt te maken te hebben met luchtvervuiling. 

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Ranomafana NP - Lemuren en kameleons

Ranomafana NP - Lemuren en kameleons

Ontdek de 11 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Zoek diverse soorten lemuren in de jungle. Zie de kleinste aapjes op nachtsafari. Help als vrijwilliger.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.