Marrakech - Stad van riad, medina en souks

Achtergronden

Marrakech is één van de vier beroemde koningssteden van Marokko. Net als Fez, Meknes en Rabat. Het ligt op de Haouzvlakte, aan de voet van de Atlas.

Marrakech is één van de vier beroemde koningssteden van Marokko, samen met Fez, Meknes en Rabat. De stad is gelegen op de vruchtbare Haouzvlakte, aan de voet van de Hoge Atlas.

Marrakech is een mysterieuze stad, waar je ogen tekort komt. Wie in het rijke verleden duikt, zal merken dat het niet helemaal duidelijk is waar de naam Marrakech vandaan komt. Waarschijnlijk stamt het af van het Berberse 'mus(n) akush', wat 'land van God' betekent. Maar zeker is dit niet.

Marrakech is een mysterieuze stad, waar je ogen tekort komt.

In 1062 gesticht door Yusuf ibn Tashfin en het was de hoofdstad van het rijk van de Almoraviden. Het rijk strekte zich destijds uit van Spanje tot Senegal. In de twaalfde eeuw was het de hoofdstad van de Almohaden. De handelsstad lag op de karavaanroutes in de Sahara die destijds bijna allemaal naar Timboektoe liepen.

Wie hier rondloopt, komt hem vanzelf tegen: de 9 kilometer lange rode aarden wal om de stad. Deze werd tijdens de heerschappij van de Almohaden gebouwd. Marrakech werd in de zestiende eeuw belangrijk, tijdens het Saadiaanse Rijk van Ahmed el Arj.

Laat in de avond in Marrakech.
Corno van den Berg
Hij bouwde op diverse plaatsen indrukwekkende gebouwen en graven, die ook nu nog te bewonderen zijn. Marrakech werd later veroverd door de Alaouiten, Sultan Moulay Ismail had zijn oog op de stad laten vallen. Ondertussen groeide de handel door.

Na de Franse bezetting in 1913 werd het moderne gedeelte van de stad gebouwd. In 1917 werd de stad onder Frans bewind bestuurd door Pash el Glaoui. In 1956 werd de stad door koning Mohammed V overgenomen. Na enkele jaren werd Rabat hoofdstad van Marokko en werd Marrakech een provinciehoofdstad.

Omdat de stad eeuwenlang zo belangrijk was, werd Marokko tot enkele tientallen jaren geleden door Arabieren, Perzen en Europeanen het 'Koninkrijk van Marrakech' genoemd. Het zegt veel over deze stad. Tegenwoordig is Marrakech vooral bekend als de Rode Stad, dit omdat de meeste huizen rood zijn geverfd.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Marrakech: een Droomplek.

Marrakech is ideaal voor een ándere stedentrip. Een reis naar deze Marokkaanse stad is: lekker eten, cultuur proeven en zien hoe de stad leeft. Marrakech is goed te combineren met een bezoek aan Rabat en/of Essaouira.

Top Drie Bezienswaardigheden:

  1. De historische stadskern is al een wereld op zich.
  2. De Marokkaanse keuken is een feest voor de zintuigen.
  3. Shoppen in de honderden winkels en souks.

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Marrakech - Stad van riad, medina en souks

Marrakech - Stad van riad, medina en souks

Ontdek de 16 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Struinen door de Medina, volg een kookcursus, ga uitbundig shoppen en slaap in een riad.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.