Etosha NP - Zoutpannen, waterpoelen en dieren

Achtergronden

Documentaires op National Geographic en Animal Planet tonen hoe hard het leven hier is. En dat terwijl Etosha bijna was leeggeschoten door Westerlingen.

Het wildpark Etosha is wereldberoemd vanwege de wisselende seizoenen en hoe de dieren hierop reageren. Diverse natuurdocumentaires op National Geographic en Animal Planet laten zien hoe hard het leven hier kan zijn. En dat voor een gebied dat bijna was leeggeschoten door rijke Westerlingen.

Etosha is anders dan de meeste parken. In de droge periode zijn alle bomen, struiken en grassen zijn verdord, het is extreem stoffig en 'survival of the fittest' is hier realisme. Al het leven speelt zich af rond de waterpoelen. In de natte periode is alles groen, er is een overvloed aan eten en veel dieren krijgen hun jongen. Twee seizoenen; twee werelden.

Oorspronkelijk werd de Etosha-zoutpan bewoond door de San.

Etosha betekent 'de grote witte plaats'. Het bestaat voor een groot deel uit een enorme zoutpan (een kwart van het gebied), omgeven door droog bushveld, struiken met centimeters lange doornen. Vooral mopane-bomen (colophospermum mopane) en red bushwillow (combretum apiculatum) zie je hier. De beelden op televisie laten het goed zien. Alle dieren die hier leven zijn afhankelijk van water. In het droge seizoen snakken ze naar de regen, net als de struiken en planten.

Het is één van de oudste parken in Afrika. Al in 1907, na de oorlog tussen de Duitsers en de Herero-stam, werd Etosha gesticht. Dit om te voorkomen dat het rijke gebied werd leeg gejaagd door Westerlingen. Bij het instellen van het park waren er bijna geen dieren meer over. Langzaam nam het aantal dieren weer toe. En zo ook de bezoekers, die ditmaal geen geweer bij zich hadden.

Giraffen in het laatste avondlicht in Etosha.
Routard05
Het gebied is tegenwoordig maar liefst 110 bij 60 km groot (22.270 km2). Maar bij de oprichting was het maar liefst 100.000 km2 groot. In 1954 was Namibië een provincie van Zuid-Afrika. En met de Apartheidswet in dat land, kregen volkeren als de Herrero en Damara recht op een thuisland. Waardoor grote delen werden terug gegeven aan de oorspronkelijke bewoners.  

Elk dier heeft zijn eigen strategie om in Etosha NP te overleven. Graseters als zebra's en gnoes bijvoorbeeld zullen niet snel 's nachts ergens gaan drinken, simpelweg omdat ze te weinig kunnen zien, waardoor roofdieren kunnen toeslaan. Dus komen ze overdag drinken.

Roofdieren maken juist gebruik van het donker om te jagen. Waardoor ze overdag vaak rusten, maar ook geregeld bij een waterput omen drinken. Waardoor het bij de diverse drinkplaatsen een drukte van belang kan zijn. En er is een bepaalde hiërarchie onderling, al wordt die soms bepaald door de aantallen.

Kenmerkend voor Etosha zijn de grote hoeveelheden wild die je kunt 'spotten'; zebra's, gnoes, en talloze soorten antilopen, enz. Kunstmatig aangelegde waterdrinkplaatsen helpen de wildpopulatie te overleven in de droge tijd.

In Etosha vind je niet de Big Five zoals vaak wordt gedacht. De Afrikaanse buffel ontbreekt. Dit dier heeft simpelweg te veel water nodig om de droogte te overleven. Maar leeuw, Afrikaanse olifant, luipaard, witte (en zwarte) neushoorn zijn er wel. En worden geregeld gezien, op de luipaard en zwarte neushoorn na.

Het park biedt drie toeristenkampen: Okaukuejo (in het zuiden), Namutoni (in het oosten) en Halali (in het midden). Elk kamp heeft een winkel, restaurant, accommodatie voor overnachtingen (meestal een lodge) en diverse kampeerplekken. In het natte seizoen is het geen probleem een plek te krijgen, maar in het hoogseizoen (onze zomer) absoluut wel. Zelfs op de campings.

Oorspronkelijk werd de Etosha-zoutpan (zoals hij vaak wordt genoemd) bewoond door de San, die wij ook kennen als Bosjesmensen. Maar die zijn al lang verdreven. De laatst overgebleven San werden in 1954 uit het park verdreven.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Etosha NP: een Droomplek.

Etosha Nationaal Park in Namibië behoort tot de beste safarigebieden ter wereld. In het noorden van Namibië liggen diverse zoutpannen. Met twee verschillende seizoenen. De hoogtepunten zijn de vele dieren die hier leven.

Top Drie Bezienswaardigheden:

  1. De overvloed aan dieren in het droge seizoen bij de waterputten.
  2. In het natte seizoen zie je juist veel jonge dieren en bloemen.
  3. Je mag zelf op pad in een huurauto en zo zelf je safari samen stellen.

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Etosha NP - Zoutpannen, waterpoelen en dieren

Etosha NP - Zoutpannen, waterpoelen en dieren

Ontdek de 15 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Maak een safari in je eigen huurauto. Zie tientallen dieren bij de waterputten. Ontdek het Fairy Forest. Wandel over de zoutpan.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.