Etosha NP - Zoutpannen, waterpoelen en dieren

Beschermd & Onderzoek

Lees hier alles over de problemen waarmee Etosha worstelt. Al blijkt het ook een les te zijn voor toekomstige natuurbescherming.

Migratie van Etosha naar Angola

In 1954 werd een hek van 850 km2 gebouwd om de dieren in het park te houden. Waardoor de jaarlijkse migratie van bijvoorbeeld gnoes naar het vochtigere Angola werd onderbroken. Het water in Etosha komt via diverse natuurlijke waterputten uit de grond. Om de dieren in leven te houden werden er extra drinkplaatsen aangelegd.

Dit ook om de grote droogtes, waardoor in het verleden duizenden dieren het loodje legden, te voorkomen. Waaronder ook zeldzame dieren als neushoorns bijvoorbeeld. De overheid heeft inmiddels diverse boorputten bij de natuurlijke bronnen gemaakt, zodat een volgende extreme droogte weinig gevolgen heeft. Ook al om de betalende toeristen tevreden te houden.

Overbegrazing

Een opvallend magere leeuw in Etosha.
Corno van den Berg

Er was nog een onverwacht gevolg. Toen de dieren het gehele jaar in het park bleven, raakte Etosha al snel overbegraasd door de vele dieren. Zo ontstonden de inmiddels beroemde vlaktes rond de waterputten. En de foto's kennen we allemaal; een kale, stoffige vlakte met water en tientallen dieren. Maar eigenlijk is het niet helemaal natuurlijk wat je ziet.

Verwoestende branden

Door de droogte kent Etosha problemen met vuur. In 2011 werd Etosha tot drie maal toe getroffen door branden. Ze begonnen allemaal in het westelijk deel. Meer dan 300.000 hectare werd verwoest en talloze dieren kwamen om in het vuur. Parkwachters vonden de restanten van 25 zwarte neushoorns, 5 witte neushoorns, 11 olifanten, 60 giraffes, 30 koedoes en 3 leeuwen. Weinig verhullende foto's van de kadavers gingen de gehele wereld over.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Etosha NP: een Droomplek.

Etosha Nationaal Park in Namibië behoort tot de beste safarigebieden ter wereld. In het noorden van Namibië liggen diverse zoutpannen. Met twee verschillende seizoenen. De hoogtepunten zijn de vele dieren die hier leven.

Top Drie Bezienswaardigheden:

  1. De overvloed aan dieren in het droge seizoen bij de waterputten.
  2. In het natte seizoen zie je juist veel jonge dieren en bloemen.
  3. Je mag zelf op pad in een huurauto en zo zelf je safari samen stellen.

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Etosha NP - Zoutpannen, waterpoelen en dieren

Etosha NP - Zoutpannen, waterpoelen en dieren

Ontdek de 15 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Maak een safari in je eigen huurauto. Zie tientallen dieren bij de waterputten. Ontdek het Fairy Forest. Wandel over de zoutpan.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.