Etosha NP - Zoutpannen, waterpoelen en dieren

Mijn hoogtepunten

Ik reis bewust in de natte periode naar Etosha.

Ik wil zien hoe de dieren genieten van dit groene seizoen. Dit is wanneer veel dieren hun jongen krijgen. Ook ga ik kijken hoe de roofdieren met de overvloed om gaan.

Een troep leeuwen heeft een zebra gedood. Ik zie vrouwtjes met het karkas lopen, terwijl om de troep heen meer dan dertig zadeljakhalzen proberen een deel van de buit te pakken te krijgen. Al spelen ze met hun leven, want als een leeuw ze pakt... Ondertussen komen twee hongerige gevlekte hyena's aan lopen. Normaal gesproken jagen ze de jakhalzen eenvoudig weg, maar nu niet. Sterker nog, een tiental jakhalzen jagen hen met opgetrokken lip weg. Ook een zeldzame oorgier kijkt toe. Hij is alleen en kan niets uitrichten. Een groep gieren zou snel het overgebleven vlees grijpen en daarna met elkaar vechten om elke gram. De wisselende hiërarchie in de dierenwereld is bijzonder om te zien.

Ik sta stil bij een grote groep springbokken, die op een open vlakte staan. In het midden van de groep liggen wel veertig jongen dieren, ze zijn net geboren. Sommige moeten nog leren lopen, ze schommelen als dronkaards heen en weer. Anderen liggen bij elkaar in het gras, verdekt en muisstil. Hun ouders kijken schichtig om zich heen of er geen roofdieren zijn, want deze dieren zijn fastfood voor leeuwen, luipaarden een jachtluipaarden.

Een onweersbui nadert, wolken pakken zich samen. De laatste flarden blauwe lucht verdwijnen snel. Een kwartiertje later schieten bliksemflitsen door de lucht, die langzaam donkergrijs wordt. De eerste druppels vallen. Het regenseizoen laat zich opnieuw gelden. Water brengt hier nieuw leven, al ben ik blij dat ik in een jeep met een dak zit.

Langs de weg zit een kleine zadeljakhals. Zijn haren zitten nog wat wild en de gelijkenis met een puppy is groot. Het dier komt uit zijn hol gekropen en kijkt met grote ogen de wijde wereld in. Zijn ouders zijn nergens te bekennen; dit speelse jong is levensgevaarlijk bezig. Hij staart me net zo nieuwsgierig aan als ik hem aanstaar. Schijnbaar zie ik er niet al te vriendelijk uit, want hij gaat snel weer zijn hol in.

Leven en dood liggen dicht bij elkaar in de natuur. Een mannetjesleeuw ligt alleen bij een struik uit te rusten. Als ik hem goed bekijk zie ik al snel dat hij verre van gezond is. Hij gaapt, hij mist één van de vier snijtanden. Maar als hij opstaat zie ik het echte probleem. Hij loopt mank met zijn rechterachterpoot, een mogelijk gevolg van hondsdolheid of een aanval op een zebra of giraf. Het dier is erg stram en broodmager. Hij hinkelt wat naar een waterplas en begint te drinken. Het is een triest gezicht. De gids zegt het en ik denk het: Deze 'koning van Afrika' zal het droge seizoen niet halen.

Zoals het hoort in het regenseizoen komt onze jeep vast te zitten in de modder. Na een heftige regenbui zijn veel wegen veranderd in een modderbad waar je door heen glijdt. Een chauffeur van een andere jeep moet de auto er uit trekken en mijn 'driver' wordt meteen gepest. Maar het gebeurt bij meerdere chauffeurs, dus al te beschaamd hoeft hij zich niet te voelen.

Ik overnacht onder meer in Ongava Game Reserve, dat vroeger onderdeel uitmaakte van Etosha. En ga op nachtsafari in de regen. De dieren staan simpelweg te wachten tot het weer droog wordt. Doorweekt als ze zijn kijken ze me aan.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Etosha NP: een Droomplek.

Etosha Nationaal Park in Namibië behoort tot de beste safarigebieden ter wereld. In het noorden van Namibië liggen diverse zoutpannen. Met twee verschillende seizoenen. De hoogtepunten zijn de vele dieren die hier leven.

Top Drie Bezienswaardigheden:

  1. De overvloed aan dieren in het droge seizoen bij de waterputten.
  2. In het natte seizoen zie je juist veel jonge dieren en bloemen.
  3. Je mag zelf op pad in een huurauto en zo zelf je safari samen stellen.

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Etosha NP - Zoutpannen, waterpoelen en dieren

Etosha NP - Zoutpannen, waterpoelen en dieren

Ontdek de 15 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Maak een safari in je eigen huurauto. Zie tientallen dieren bij de waterputten. Ontdek het Fairy Forest. Wandel over de zoutpan.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.