Kalahari-woestijn - Bosjesmannen in oeroude halfwoestijn

Achtergronden

Dit is één van de grootste zandvlaktes ter wereld. Die in het regenseizoen opvallend groen is. Flora en fauna leren met het extreme klimaat om te gaan.

De Kalahari is één van de grootste zandvlaktes ter wereld. Het is de thuisbasis van de San, ook wel Bosjesmannen genoemd. Deze jagers en verzamelaars worden als oudste bewoners van de wereld beschouwd. De Kalahari is daarnaast volgens wetenschappers één van de oudste stukken land ter wereld. Een immense halfwoestijn die in het regenseizoen opvallend groen is. En waar de flora en fauna zich hebben aangepast.

De ontstaansgeschiedenis is eigenlijk simpel. De basis vormt één van 's wereld oudste stukken aardkorst, gedateerd op 3,5 miljard jaar. Zo'n 65 miljoen jaar geleden zorgen diverse uitbarstingen voor verse lava. Wind en regen brachten geleidelijk massa's zand van de kust naar dit deel van zuidelijk-Afrika. De rode duinen die nog dagelijks van vorm veranderen door de elementen zijn inmiddels het visitekaartje van de Kalahari. Maar er zijn ook bossen en grasvlaktes te vinden.

Het kan hier tot vijftien graden vriezen, overdag is het zo'n dertig graden.

De Kalahari kent een extreem klimaat. 's Nachts kan het tot vijftien graden vriezen, overdag wordt het gemiddeld zo'n dertig graden. Het is één van de dunst bevolkte gebieden ter wereld. Het woord Kalahari betekent 'grote dorst'. Het is afkomstig van de Tswana, een bij ons relatief onbekende stam, die vooral in zuidelijk Afrika leven.  Deze halfwoestijn ligt voornamelijk in Botswana, maar beslaat ook delen van Namibië, Zimbabwe, Zuid-Afrika en Angola.

Na de regens ziet de Kalahari er heel anders uit.
Ulrike Loehr
De dieren hebben zich aan de omstandigheden aangepast. Ooit was de Kalahari het toneel van één van de grootste kuddes dieren ter wereld. Diverse Nederlandse kolonisten verhaalden over een eindeloze vlakte vol springbokken. De kudde zou zo'n 200 kilometer lang en 20 kilometer breed zijn. Waarna één van de grootste slachtingen volgde. Desondanks is het een veel gezien dier in dit gebied.

Tegenwoordig trekken nog steeds veel diersoorten rond op zoek naar voedsel, vooral gnoes en zebra's. In het droge seizoen houden ze zich vooral in het noordelijke deel op. In juni trekken ze massaal naar de Okavango-rivier en de Boteti-rivier bij Makgadikgadi. In hun kielzog volgen roofdieren als leeuwen, luipaarden, jachtluipaarden en gevlekte en bruine hyena's. Na de eerste regenbuien in januari verspreiden ze zich weer.

Dit gebied kent overigens ook een Big Five lijst. De Kalahari is geen standaard safariterrein en heeft dus een aangepaste Big Five: gemsbok, Kalahari-leeuw, springbok, eland en luipaard. Dit indrukwekkend lijstje is een prioriteit voor veel toeristen. De gidsen weten dat en slagen er opvallend vaak in.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Kalahari-woestijn: een Droomplek.

De Kalahari in Afrika is magisch. Een halfwoestijn die vooral bekend is van de televisie. Die vaak wordt vergeten op een rondreis door Botswana, Zuid-Afrika of Namibië. Terwijl je hier op een bijzondere manier op safari kunt, in een jeep of wandelend.

Top Drie Bezienswaardigheden:

  1. De beroemde Bosjesmannen (ook vaak San genoemd).
  2. Opmerkelijk veel diersoorten die hier kunnen overleven.
  3. De kilometerslange zandduinen.

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Kalahari-woestijn - Bosjesmannen in oeroude halfwoestijn

Kalahari-woestijn - Bosjesmannen in oeroude halfwoestijn

Ontdek de 12 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Ontmoet de Bosjesmannen. En verbaas je over de geinige stokstaartjes. Zoek de bijzondere Kalahari-leeuwen. En kampeer in het wild.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.