Kalahari-woestijn - Bosjesmannen in oeroude halfwoestijn

Beschermd & Onderzoek

Hieronder vind je informatie over de diverse initiatieven van natuurorganisaties, alsook projecten om de Bosjesmannen en Khoikhoi te helpen.

Omvang Kalahari

De definitie van het gebied loopt nogal uiteen: 500.000 km2 voor het centrale deel tot meer dan 900.000 km2 als je tevens de omliggende laagvlaktes erbij telt. Om specifieke kenmerken van deze halfwoestijn te beschermen werden sommige delen tot nationaal park verklaard, zoals het voormalige Centrale Kalahari Game Reserve in Botswana.

Kgalagadi Transfrontier Nationaal Park

Een groep koedoes in het laatste avondlicht.
Dom Cram

Het Kgalagadi Transfrontier Nationaal Park is één van de eerste grensoverschrijdende parken ter wereld. Het bestaat uit het voormalige Kalahari Nationaal Park in Botswana en het Gemsbok Nationaal Park in Zuid-Afrika. De voormalige naam zegt het al; dit is het leefgebied van de gemsbok, een bijzondere antilopensoort. Maar ook van de beroemde Kalahari-leeuwen. Tot de Kalahari worden ook de bijna buitenaardse zoutpannen van Makgadikgadi gerekend. Tot slot is de Kalahari het eindstation van de beroemde Okavango-rivier, die hier letterlijk verdampt.

Witsand Nature Reserve

Beroemd is ook het Witsand Nature Reserve in Zuid-Afrika. Hier kan je, met een beetje geluk, het zand horen brullen …. De wind zorgt voor een opmerkelijk geluid. Wat veel toeristen trekt. De fijne structuur van het zand en de wind zorgen daar voor allerlei geluiden.

Bosjesmannen

Een groepje Bosjesmannen maakt vuur.
Fred WP Dawson

De San (ook vaak Bosjesmannen genoemd) worden vaak als de oudste mensen ter wereld beschouwd. Wetenschappers houden er rekening mee dat in dit deel van Afrika al 500.000 jaar geleden mensachtigen rondliepen. Hun afstammelingen, de San, lopen hier al zo'n 25.000 jaar. Hun leefwijze bestaat vooral uit de jacht met pijl en boog. Ze drenken de pijl in dodelijk gif. Ook verzamelen ze bijvoorbeeld vruchten, knollen en wortels van specifieke planten. Hun kennis van het gebied, de seizoenen, planten en diergedrag is ongeëvenaard.

De komst van de blanke kolonist in het gebied heeft catastrofale gevolgen gehad voor de San. Vanuit Europa kwamen ziektes, waartegen de San geen weerstand hadden. De kolonisten verdreven de San van het land waar ze eeuwenlang hebben geleefd. En ze lieten de oorspronkelijke bewoners kennis maken met alcohol. Hun aantal is inmiddels gedecimeerd, slechts enkele groepen zijn nog over.

Het Centrale Kalahari Game Reserve is één van de laatste echte leefgebieden van de San. Maar de afgelopen jaren zijn talloze San verdreven door de overheid. Hun jachtvergunning is ingetrokken en diverse waterpompen zijn al vernield. Dit gebeurt onder het mom dat de San recht hebben op een betere levenstijl. Ze worden gedwongen te wonen in dorpjes met water en elektriciteit. Mensenrechtenorganisaties zeggen dat het vooral gebeurt om mijnbouw in hun traditionele leefgebied toe te staan. Het gebied is erg rijk aan bijvoorbeeld diamanten.

Khoikhoi

In dit gebied leven ook de Khoikhoi, ook wel Hottentotten genoemd. Zij leefden van de jacht, maar ook van de veeteelt. Ook hier speelden de Nederlanderse kolonisten een discutabele rol. Veel 'boeren' degradeerden Khoikhoi tot slaven, waardoor hun cultuur ten onder ging. In Zuidelijk Afrika leven nog wel miljoenen mensen die van de Khoikhoi afstammen, maar officieel zijn ze als volk uitgestorven. De meeste nazaten wonen in Namibië.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Kalahari-woestijn: een Droomplek.

De Kalahari in Afrika is magisch. Een halfwoestijn die vooral bekend is van de televisie. Die vaak wordt vergeten op een rondreis door Botswana, Zuid-Afrika of Namibië. Terwijl je hier op een bijzondere manier op safari kunt, in een jeep of wandelend.

Top Drie Bezienswaardigheden:

  1. De beroemde Bosjesmannen (ook vaak San genoemd).
  2. Opmerkelijk veel diersoorten die hier kunnen overleven.
  3. De kilometerslange zandduinen.

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Kalahari-woestijn - Bosjesmannen in oeroude halfwoestijn

Kalahari-woestijn - Bosjesmannen in oeroude halfwoestijn

Ontdek de 12 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Ontmoet de Bosjesmannen. En verbaas je over de geinige stokstaartjes. Zoek de bijzondere Kalahari-leeuwen. En kampeer in het wild.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.