Kalahari-woestijn - Bosjesmannen in oeroude halfwoestijn

Publiekstrekkers

Het speelse, lieve stokstaartje is het meest bekende diertje in de Kalahari. Maar hier leeft ook de 'Big Five', al is deze anders dan anders.

2. Springbok

lokaal: 75-100% engels: springbok latijn: antidorcas marsupialis
Een springbok rust uit in de hitte van de Kalahari.
Chris Eason

De springbok is een middelgrote antilopensoort met een opvallende bruine vacht en witte buik. Bij hun achterste hebben ze een soort flap die ze in geval van gevaar omhoog gooien. Hun Nederlandse naam, die internationaal wordt gebruikt, kregen ze van kolonisten. De dieren springen vaak hoog op, veelal met vier poten tegelijk. Wetenschappers discussiëren nog steeds over het waarom van dit 'pronkgedrag'. Het zou kunnen zijn om roofdieren te laten weten dat ze gespot zijn. Of het laat de roofdieren zien dat ze fit en dus geen makkelijke prooi zijn. Andere wetenschappers zijn van mening dat het dier tijdens het springen een speciale geur verspreidt, zodat hij later zijn graasgebied terug kan vinden. De springbok is overigens het nationale dier van Zuid-Afrika

  • 25%
  • 50%
  • 75%
  • 100%

Kans om dit te zien: 75-100%

Meer info:

Deel

Meer over deze droomplek

Kalahari-woestijn - Bosjesmannen in oeroude halfwoestijn

Kalahari-woestijn - Bosjesmannen in oeroude halfwoestijn

Ontdek de 12 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Ontmoet de Bosjesmannen. En verbaas je over de geinige stokstaartjes. Zoek de bijzondere Kalahari-leeuwen. En kampeer in het wild.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.