Namib-Naukluft NP - De woestijn van Sossusvlei en Deadvlei

Achtergronden

Dit is de oudste woestijn ter wereld. En in het mooiste deel, Namib-Naukluft NP, liggen de hoogste duinen ter wereld. Is dit de mooiste woestijn op aarde?

De Namib is de oudste woestijn ter wereld. En in het mooiste deel, Namib-Naukluft NP, liggen de hoogste duinen ter wereld. Deze zandbak is extreem droog, maar toch leven er veel dieren. Door deze combinatie is dit waarschijnlijk de mooiste woestijn op aarde.

Namib betekent 'plaats waar niets is'. Een omschrijving die niet overdreven is. De Namib-woestijn is zo'n 100 kilometer breed en als een slang van 2.000 kilometer kronkelt hij langs de kust van Namibië. Van noord naar zuid. Een immens gebied waar ruimte en rust overheersen. Het is een van de weinige woestijnen die letterlijk eindigt in zee.

Volgens wetenschappers is de Namib 55 miljoen jaar oud, al beweren sommigen dat deze zandbak zelfs 120 miljoen jaar oud is. De wind is hier de grote vormgever, de kenmerkende rode duinen zijn zelfs de hoogste ter wereld. Het hele gebied is er een van tegenstellingen. Zo is het een woestijn, maar je vind hier ook de hoogste berg van Namibië. De Brandberg is 2.573 meter hoog en ligt in het noordwesten van de Namib.

Springbokken voor de beroemde rode duinen van Namib-Naukluft.

Dit gebied lijkt voor de mens bijna onleefbaar. Op talloze plaatsen aan de rand van de woestijn zijn rotstekeningen gevonden van de San (of bosjesmannen). De tekeningen zijn heel bijzonder. Ze zijn veelal op de rotsen getekend, maar gedeeltelijk ook in de rotsen gekrast. Dit is waarschijnlijk met kwartsstenen gedaan.

De vele afbeeldingen van met name de jacht van de San zijn ook tegenwoordig nog niet te dateren. Wetenschappers schatten ze tussen 2.000 en 16.000 jaar oud. De San worden vaak als de oudste mensen ter wereld beschouwd. Wetenschappers houden er rekening mee dat in dit deel van Afrika al 500.000 jaar geleden mensachtigen rondliepen.

Hun afstammelingen, de San, lopen hier al zo'n 25.000 jaar. Hun leefwijze bestaat vooral uit de jacht met pijl en boog. Ze drenken de pijl in dodelijk gif. Ook verzamelen ze bijvoorbeeld vruchten, knollen en wortels van specifieke planten. Hun kennis van het gebied, de seizoenen, planten en diergedrag is ongeëvenaard.

Namib-Naukluft National Park kent talloze beroemde gebieden. Zoals:

  • Sossusvlei, hier valt slechts af en toe water, wat opvallend veel dieren trekt.
  • Deadvlei, gelegen naast de Sossusvlei. Dit gortdroge gebied toont de extreem harde condities die hier gelden.
  • Sesriem Canyon, een smalle kloof (soms maar twee meter breed) van een kilometer die door de Tsauchab-rivier is uitgesleten.
  • Duin 45, om de impact van de toeristen op het landschap te beperken is dit de enige duin die nog beklommen mag worden.

 

Het nationale park omvat het meest interessante deel van de Namibwoestijn. Een ideale mix van landschap, mens en dier. Een bezoek is dan ook veel meer een puzzel, waarbij je allemaal puzzelstukjes krijgt over hoe mens en dier hier proberen te overleven. En zich hebben aangepast aan de harde omstandigheden. Wat respect afdwingt en laat zien hoe de natuur zelfs hier op kan reageren. Veel mensen reizen hier in groepsverband, maar het is ook mogelijk zelf een auto te huren en op stap te gaan.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Namib-Naukluft NP: een Droomplek.

Informatie: Deze woestijn is een extreem gebied met buitengewone landschappen. Met als hoogtepunten Sossusvlei en de Deadvlei. Dit is Namib-Naukluft Nationaal Park, een deel van de Namib-woestijn. Hier leven opvallend veel dieren.

Top Drie Bezienswaardigheden:

  1. De Namib heeft de hoogste duinen ter wereld.
  2. De oudste woestijn ter wereld gaat over in de Atlantische Oceaan.
  3. Ongekend veel dieren kunnen hier overleven: gemsbok, bergzebra, maar ook zeeleeuwen en flamingo's.

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Namib-Naukluft NP - De woestijn van Sossusvlei en Deadvlei

Namib-Naukluft NP - De woestijn van Sossusvlei en Deadvlei

Ontdek de 24 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Zie de hoogste duinen ter wereld. Sta in de bizarre Deadvlei. Stuif op een quad de duinen af. En zie allerlei dieren in de woestijn en langs de kust.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.