Namib-Naukluft NP - De woestijn van Sossusvlei en Deadvlei

Beschermd & Onderzoek

Ooit was dit een vochtig gebied. En sommige planten overleven in de droogte, zoals de welwitschia. die wel 1.500 jaar kan worden.

Welwitschia: levend fossiel

Een bijzondere plant in de woestijn; de welwitschia.
Petr Kosina

De inheemse plant welwitschia (l: welwitschia mirabilis) kan volgens wetenschappers meer dan 1.500 jaar oud worden. En ze zijn al duizenden jaren hetzelfde. Ze leven van het vocht in de lucht, soms wel 150 kilometer van de kust. De plant krijgt maar twee bladeren, die langzaam afsterven. Deze bladeren worden vaak aangevreten door dieren. Met name in en rond Namib–Naukluft Nationaal Park kun je deze vreemde plant langs de kant van de weg zien.

Meer info:

Deadvlei: ooit een levende zoutpan

De Deadvlei (wat zoiets als 'dood moeras' betekent) is een bijzonder natuurfenomeen. Deze zoutpan ontstond na hevige regenval, waarna de Tsauchab-rivier overstroomde. Hierdoor ontstonden tijdelijke ondiepe poelen, waarin acaciabomen begonnen te groeien. Maar het klimaat veranderde langzaam; het werd veel droger. De zandduinen omcirkelden de zoutpan, waardoor de rivier geen water meer naar de het moeras kan brengen. De dode acaciabomen zijn de overblijfselen van een hele andere tijd. Ze zijn zo'n 900 jaar geleden.

Levende duinen versus dode duinen

De namib in het laatste daglicht.
Corno van den Berg

In de Namib heb je diverse soorten duinen. Je mag lopen op de 'levende duinen', die dagelijks door de wind worden herbouwd. En dus zijn je sporen snel verdwenen. Maar talloze andere duinen zijn al honderden jaren hetzelfde. En daar blijven je sporen dus ook zo lang zichtbaar, mede hierdoor zijn bijna alle duinen in het gebied bij de Sossusvlei ontoegankelijk.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Namib-Naukluft NP: een Droomplek.

Informatie: Deze woestijn is een extreem gebied met buitengewone landschappen. Met als hoogtepunten Sossusvlei en de Deadvlei. Dit is Namib-Naukluft Nationaal Park, een deel van de Namib-woestijn. Hier leven opvallend veel dieren.

Top Drie Bezienswaardigheden:

  1. De Namib heeft de hoogste duinen ter wereld.
  2. De oudste woestijn ter wereld gaat over in de Atlantische Oceaan.
  3. Ongekend veel dieren kunnen hier overleven: gemsbok, bergzebra, maar ook zeeleeuwen en flamingo's.

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Namib-Naukluft NP - De woestijn van Sossusvlei en Deadvlei

Namib-Naukluft NP - De woestijn van Sossusvlei en Deadvlei

Ontdek de 24 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Zie de hoogste duinen ter wereld. Sta in de bizarre Deadvlei. Stuif op een quad de duinen af. En zie allerlei dieren in de woestijn en langs de kust.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.