Namib-Naukluft NP - De woestijn van Sossusvlei en Deadvlei

Mijn hoogtepunten

Op de Deadvlei sta ik alleen, daar had ik niet echt op gerekend.

Rond half zeven in de ochtend zijn de meeste toeristen nog onderweg. De dode bomen om me heen zijn bijna zwart, de keiharde droge witte grond staat in diep contrast met de rode duinen en de blauwe lucht. Een surrealistisch beeld. Eerst dacht ik nog, dit is best klein, maar dan zie ik de kracht van dit bijzondere gebied. De kleuren, de contrasten, het bizarre verleden. Ik ga even zitten en kijk rustig om me heen. Je moet hier gewoon foto's maken, zo mooi is het. Dus ga ik maar beginnen, met een glimlach.

De rit naar Sossusvlei is meer dan indrukwekkend. Ik heb geluk, het is het einde van de dag; het zonlicht is zacht. En dan ben ik nog niet eens in het officiële Namib-Naukluft Nationaal Park. Langzaam verandert het landschap met bomen in dat van struiken, die worden op hun beurt steeds kleiner, totdat ze overgaan in gras. Dat uiteindelijk ook verdwijnt. Ondertussen verandert de kleur van het landschap continu.

Er zijn weinig dieren die aan de westkant van de Namib kunnen overleven. Maar ik zie meer dan genoeg struisvogels, gemsbokken, bergzebra's en springbokken. Zij zijn in staat in dit droge en hete landschap te overleven. En ze geven het landschap net even iets extra's.

De quad vliegt door duinen. Ik moet schakelen, sturen en opletten wat de gids voor me aangeeft. Zijn handsignalen zijn duidelijk, maar in mijn hoofd gaan de reacties iets langzamer. We vliegen duinen op. En weer af. We springen af en toe zelfs met de quad in de lucht. Het zand is rul, dus opletten is het devies. Als we even uitrusten middenin de grijze duinen verdwijnt de adrenaline en kom ik weer tot rust. Pas dan besef ik me in wat voor uniek landschap ik me begeef. Overal zijn duinen, sommige zijn meer dan honderd meter hoog.

Ik slaap in een tentenkamp in de Namib. Zoals het hoort beklim ik bij de zonsondergang een duin en ga zitten. In de verte is zelfs de Atlantische Oceaan zichtbaar, met daarboven de rode zon. Laaghangende wolken verhullen de ware zonsondergang, al komt hij nog één keer tevoorschijn om gedag te zeggen. Het koelt 's avonds snel af, maar het kampvuur bij de tent helpt. Met een buitengewoon tevreden gevoel ga ik later slapen.

Een dolfijnentocht vanuit Walvis Bay is ook een zeeleeuwentocht, die langs de rand van de Namib leven. Ik zie er duizenden, waaronder veel jongen. Bijzonder is het dat sommige dieren aan boord komen een visje van de kapitein de ontvangen. De dieren laten zich fotograferen en je kunt zelfs even de dikke vacht voelen. Ze doen alles voor een verse vis. Waarna ze weer terug gaan naar hun kolonie, nadat ze nog even mee zwemmen met de boot. Ook zie ik diverse soorten dolfijnen, een bultrug en pelikanen die landen op de boot. En honderden flamingo's. Zoveel rijkdom op één van de droogste plekken ter wereld.

Ik vlieg in een Cessna over de Sossusvlei en de Deadvlei naar de kust. Maar ook alle andere honderden duinen zijn de moeite waard. De immensheid zie ik pas als ik in de lucht ben. Zo mooi kan een mensonvriendelijk gebied zijn.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Namib-Naukluft NP: een Droomplek.

Informatie: Deze woestijn is een extreem gebied met buitengewone landschappen. Met als hoogtepunten Sossusvlei en de Deadvlei. Dit is Namib-Naukluft Nationaal Park, een deel van de Namib-woestijn. Hier leven opvallend veel dieren.

Top Drie Bezienswaardigheden:

  1. De Namib heeft de hoogste duinen ter wereld.
  2. De oudste woestijn ter wereld gaat over in de Atlantische Oceaan.
  3. Ongekend veel dieren kunnen hier overleven: gemsbok, bergzebra, maar ook zeeleeuwen en flamingo's.

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Namib-Naukluft NP - De woestijn van Sossusvlei en Deadvlei

Namib-Naukluft NP - De woestijn van Sossusvlei en Deadvlei

Ontdek de 24 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Zie de hoogste duinen ter wereld. Sta in de bizarre Deadvlei. Stuif op een quad de duinen af. En zie allerlei dieren in de woestijn en langs de kust.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.