Seychellen - Eindeloze eilanden, natuur en stranden

Beschermd & Onderzoek

Hieronder vind je informatie over de vele onderzoeken die hier plaats hebben (gevonden). Maar ook is hier veel te lezen over alle maatregelen die zijn genomen om bepaalde kwetsbare delen van de Seychellen te beschermen.

Natuurreservaten

Door de jaren heen zijn op de Seychellen verschillende natuurreservaten opgericht om de natuur te beschermen. Dit heeft de hier ooit levende zoutwaterkrokodil niet mogen helpen. Deze dieren zijn al lang geleden uitgeroeid. Tegenwoordig wordt met name het toerisme strikt gecontroleerd en beheerd. Ook al omdat het de grootste bron van inkomsten is, zodat het toerisme in de toekomst veilig kan worden gesteld. De Seychellen heeft diverse nationale parken, waarbij zowel het land als de zee wordt beschermd.

Landparken

 • Morne Seychellois National Park
  Dit in 1979 opgerichte park is het grootste van de eilandengroep. Het ligt op Mahé en is vooral bekend vanwege de flora en fauna. 
 • Praslin National Park
  Beroemd vanwege de diepe Vallée de Mai en de vele coco-de-merpalmen, deze kokospalmen komen alleen op Praslin en op het eiland Curieuse voor. Ook dit park is in 1979 opgericht.

Onderwaterparken

 • Sainte-Anne Marine Nationaal Park
  Het park omvet zes eilanden. Dit is een belangrijke broedplek voor de karetschildpad. Het is opgericht in 1973.
 • Baie Ternay Marine National Park
  Een goede plek voor snorkelaars en duikers om het leven onderwater te bekijken. Beschermd sinds 1979.
 • Curieuse Marine National Park
  Dit park is vooral bekend vanwege de populatie reuzenschildpadden, die vanaf het eiland Aldabra zijn geherintroduceerd. Het eiland werd vroeger gebruikt als opvang voor lepralijders. Sinds 1979 beschermd.
 • Port Launay Marine National Park
  Wordt gezien als een van de landschappelijk meest fraaie parken. Hier zie je meerdere stranden met granieten rotsen. Het is een nationaal park sinds 1979.
 • Silhouette Marine National Park
  Beroemd vanwege de granieten rotsformaties die langzaam in zee verdwijnen. Sinds 1987 wordt dit deel van de eilanden beschermd.
 • Ile Coco Marine National Park
  Een klein park, dat vooral bekend staat als het 'Seychelleneiland'. Strand, rotsen, palmbomen en blauw water. Toegevoegd aan de lijst met parken in 1999.
 • Aldabra
  Het Aldabra Atol ligt zo'n 1.150 kilometer ten zuidwesten van Mahé. De vier koraaleilanden vormen geen nationaal park, maar heeft wel een strenge beschermde status. Dit grootste atol ter wereld telt talloze bijzondere dieren, waaronder de reuzenschildpad.

Reuzenschildpadden

Lange tijd werd gedacht dat de reuzenschildpadden op de Seychellen de enige overgebleven soort waren van zes soorten die ooit hier hebben rond gelopen. En door de eerste bewoners massaal werden afgeslacht voor hun vlees. Tot in 1995 een vreemd uitziende schildpad bij wetenschappers werd gebracht. Zijn schild was veel minder hobbelig dan de andere dieren. Na onderzoek bleek het een Arnold's-Reuzenschildpad te zijn. Een soort die allang uitgestorven was verklaard. Ook in dierentuinen wordt gezocht, wat zo waar nog een nieuwe soort oplevert. Voor beide soorten zijn inmiddels fokprogramma's opgestart.

Endemische soorten

De Seychellen tellen talloze diersoorten die alleen hier voorkomen. Wetenschappers verrichten veel onderzoek naar onder meer de diverse schildpaddensoorten, maar ook de Seychellentorenvalk, Seychellendwergooruil en diverse kikkers en slangen.

Mapou-boom

De Mapou-boom (of 'pisonia umbellifera' in het Latijns) is een van de meest merkwaardige bomen ter wereld. Zijn kleverige vruchten doden jaarlijks op de Seychellen honderden vogels. Ze blijven tussen de veren zitten, waardoor het dier uiteindelijk niet meer kan vliegen. Wetenschappers hebben in 2005 geprobeerd te achterhalen waarom de boom zulke extreem kleverige zaden produceert. Duidelijk werd dat het een extreme vorm van overleven is. De zaden worden door de zeevogels meegenomen naar andere eilanden. Als het dier doodgaat, begint de boom te groeien. Uit het onderzoek blijkt ook dat de boom extreem goed gedijt op plekken waar vogelpoep ligt.

Kikkers

In 2005 ontdekt een Belgisch team van de Vrije Universiteit Brussel een nieuwe kikkersoort in India. Ze geven het zeven centimeter grote dier de Latijnse naam 'asikabatrachus sahyadrensis'. Wat opvalt is dat het diertje opmerkelijk veel op de kikkers op de Seychellen lijkt. De verwantschap tussen de nieuwe kikker en soorten op de Seychellen bevestigt de platentektoniek van de wetenschappers, waarbij de diverse platen uit elkaar of juist naar elkaar toe drijven. Inmiddels is de afstand tussen India en de Seychellen meer dan 3.000 kilometer.

Seychelles Islands Foundation

De Seychelles Islands Foundation beheert Aldabra en Vallee de Mai, beide door UNESCO uitgeroepen als Werelderfgoed. De overheidsinstantie doet daarnaast wetenschappelijk onderzoek naar het leven op de Seychellen.

Problemen

Ondanks alle bescherming hebben veel dieren te leiden van de groeiende bevolking. Maar ook van het toerisme dat maar blijft groeien. Maar ook klimaatverandering baart zowel wetenschappers als de overheid grote zorgen. Als de waterspiegel stijgt zal dat grote gevolgen hebben voor het koraalrif en de talloze eilanden. Welke gevolgen dat zijn, is nog niet bekend. Maar wetenschappers proberen te berekenen hoeveel van de eilanden onder water zullen verdwijnen.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Seychellen - Eindeloze eilanden, natuur en stranden

Seychellen - Eindeloze eilanden, natuur en stranden

Ontdek de 16 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Zwem met walvishaaien, de grootste vis ter wereld. Trouw romantisch op het strand. Of huur je eigen onbewoond eiland.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.