Ngorongoro-krater NP - Safari in een oude vulkaankrater

Achtergronden

Ngorongoro telt meerdere vulkanen. Naast veel wilde dieren zijn hier ook fossielen en versteende voetafdrukken van onze voorouders gevonden.

Ngorongoro wordt vaak de 'bron van het leven' genoemd. De wereldberoemde vulkaankrater met dezelfde naam telt waarschijnlijk de meeste dieren per vierkante meter in heel Afrika. Maar dit is slechts een van de vele oude vulkanen hier. In het totale beschermde gebied zijn ook extreem oude botten van onze voorouders gevonden. In het gebied leven de Hadza, de laatste jager/verzamelaars van Afrika. Ook de Masaï met hun vee kom je hier tegen.

Ngorongoro Conservation Area is een bijzonder natuurgebied. Dat veel meer omvat dan de bekende vulkaankrater. En het is een gebied met een bijzondere geschiedenis. Dit is een van de oudst bewoonde gebieden ter wereld. Botten, maar ook versteende voetafdrukken, bewijzen dat hier al 3 miljoen jaar geleden mensachtigen rond liepen. En dat dit mogelijk zelfs de geboorteplaats van de moderne mens is.

De vulkaankrater telt waarschijnlijk de meeste dieren per vierkante meter in heel Afrika.

Maar de geschiedenis gaat nog verder terug. Geleerden hebben berekend dat 20 miljoen jaar geleden (al wordt ook wel eens 35 miljoen aangehouden) dit landschap is beginnen te scheuren. De oorzaak zijn de diverse aardplaten die onafhankelijk van elkaar bewegen. Een proces wat bijvoorbeeld ook India na vele miljoenen van Afrika naar Azië bracht.

Een deel van het land schuift langzaam naar het oosten, waardoor de aardkorst op sommige plekken erg dun wordt. Een proces dat overigens nog steeds door gaat. Dit deel wordt tegenwoordig de Great Rift Valley genoemd. Op sommige plekken smelt de dunne aardkorst door de hete lava eronder. Waardoor de lava vrij kan stromen, met talloze vulkanen tot gevolg.

Naast de Ngorongoro kun je in het park ook andere vulkanen zien, zoals Lemagrut, Sadiman, Oldeani, Olmoti, Sirua, Empakaai en de 3.600 meter hoge Lolmalasin. Ze zijn allemaal ouder dan de Ngorongoro. De imposante rij vulkanen liggen in een extreem vruchtbaar gebied. En in het verlengde van de Serengeti-vlakte, waartoe ook de Masai Mara in Kenia behoort.

De Ngorongoro gezien vanaf de kraterrand.
doug88888
Ondanks de mooie namen van de andere vulkanen, blijft de Ngorongoro-krater het meest indrukwekkend. Wetenschappers denken dat de vulkaan ooit zo hoog als de Kilimanjaro (5.895 meter) is geweest. En dat de 16 kilometer brede krater niet door een immense eruptie is ontstaan, maar doordat de hete lava letterlijk de krater uit is gelopen. Waarna eeuwenlange erosie door regen vervolgens de rest doet. De ligging op 2.286 meter hoogte maakt het een lastig bereikbaar terrein, zeker ook door de steile kraterrand die zo'n 600 meter hoger ligt en de gehele vlakte omringt.

Maar de bodem van de krater is bijzonder vruchtbaar. Wat veel graseters aan trekt. Sterker nog, het ligt op de overbekende migratieroute van bijvoorbeeld gnoe's, zebra's en Thomsongazelles. De reden hiervan is het klimaat, waardoor een grote groep dieren op zoek gaat naar vers gras. En daarbij door de Serengeti trekken, de Masai Mara en ook de Ngorongoro-krater.

Opmerkelijk is dat niet alle dieren dit gedrag vertonen. Naar schatting leven het gehele jaar in en rond de Ngorongoro-krater zo’n 20.000 dieren, tijdens de migratie het dubbele. In het kielzog van de graseters lopen altijd de roofdieren als leeuwen, jachtluipaarden en luipaarden. Die weer op de voet worden gevolgd door aaseters als hyena’s en gieren. Waardoor in dit relatief kleine gebied een groot aantal dieren leven. Die door de beperkte vegetatie opvallend makkelijk zijn te zien. Niet alleen in de Ngorongoro-krater, maar in het gehele gebied.

De meeste toeristen bezoeken Ngorongoro voor de natuur. Ze willen graag de dieren zien die het gebied rijk is, waaronder de Big Five: olifant, buffel, (zwarte) neushoorn, leeuw en luipaard. De Ngorongoro-krater zelf is verreweg het populairst. Maar de laatste jaren is er een toenemende interesse voor met name de Hadza, een zeer bijzonder volk dat ook in dit gebied leeft. Veel toeristen bezoeken dit gebied in een groepsreis, maar ook de privé-safari wint aan populariteit. Omdat je dan met je chauffeur een eigen programma kunt maken.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Ngorongoro-krater NP - Safari in een oude vulkaankrater

Ngorongoro-krater NP - Safari in een oude vulkaankrater

Ontdek de 14 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Ga op safari in de beroemde vulkaan. Leer jagen met pijl en boog van de Hadza. En ontmoet je stokoude voorouders.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.