Ngorongoro-krater NP - Safari in een oude vulkaankrater

Beschermd & Onderzoek

Hieronder vind je allerlei informatie over welke bijzondere vondsten in dit bijzondere gebied zijn gedaan. En welke maatregelen er zijn genomen om het te beschermen. Ook lees je hier over hoe mens en dier hier al eeuwenlang samen leven.

Ngorongoro Conservation Area

In vroeger tijden was dit een jachtgebied voor rijke Engelsen. Maar toen de aantallen dieren begonnen te slinken werd aanvankelijk tot het Serengeti National Park gerekend. Dit park werd in 1951 door de Engelsen opgericht. De Masaï leefde toen al in het gebied, wat tot veel ongeregeldheden leidde. Met name over de landrechten. Daarom besloten de Engelsen dit gebied in 1959 als apart reservaat te benoemen met specifieke regels voor het gebruik van het gebied door de Masaï. In 1979 wordt het gebied tot Werelderfgoed uitgeroepen door UNESCO, wat de status van het toch al prestigieuze park nog meer vergroot.

Oldupai Gorge en Laetoli

Een lange rij voetstappen van onze voorouders.
Corno van den Berg

De mens leeft in dit gebied al eeuwenlang. Sterker nog, al miljoenen jaren. De beroemde onderzoekers Mary en Louis Leakey vinden in Oldupai Gorge (dat ook vaak Olduvai Gorge wordt genoemd) in 1959 de schedel van een voorloper van de moderne mens. En overblijfselen van enkele werktuigen. In het nabijgelegen Laetoli vindt Mary en haar collega Andrew Hill in 1979 voetafdrukken van 3 miljoen jaar oude mensachtigen. Nog steeds zijn het de oudste sporen van rechtop lopende mensen ter wereld.

In de jaren zeventig ontdekt hun zoon Richard Leakey ook enkele schedels in Oldupai. Waardoor opnieuw een grote discussie begint over het ontstaan van de mens. Tegenwoordig wordt algemeen aangenomen dat de eerste mens uit Afrika stamt. En van daaruit de wereld koloniseert. Daarmee is het gebied een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen ter wereld.

Meer info:

Hadza

De Hadza zijn de laatste jagers/verzamelaars van Afrika. Al tienduizenden jaren jaagt dit trotse volk hier, en ook nu nog met pijl en boog. Een volk met een geheel eigen status en bijzondere taal. Lang werd gedacht dat ze onderdeel uitmaakten van de Khoisan-volkeren die ooit in oost en Zuid-Afrika leefden. Maar uit genetisch onderzoek blijkt dat ze meer overeenkomsten met de pygmeeën van Midden-Afrika hebben. De leefwijze van de Hadza in dit gebied (en bij het aangrenzende Lake Eyasi) is door verschillende antropologen in kaart gebracht. Waaronder Frank Marlowe, die werkt voor de Amerikaanse Harvard Universiteit. Sinds 1995 bracht hij veel tijd met hen door. Hun leefgebied wordt nog steeds bedreigd door de ontwikkeling van onder meer nieuwe natuurgebieden met zeer strenge regels.

De Hadza leven vooral in het zuidwesten van Ngorongoro. De nomaden mogen hier nog jagen, mits het voor eigen consumptie is. En alleen met pijl en boog. Zij zijn daarmee de enige, maar het getuige wel van respect voor een volk dat extreem veel waarde hecht aan hun tradities. De Hadza migreren geregeld naar andere delen van het park. De reden is dat de dieren al snel realiseren dat er mensen op ze jagen, waardoor ze extra alert zijn. Maar als de mensen weer weg zijn, verdwijnt hun alertheid. De Hadza leven een terug getrokken bestaan, waarbij opvallend weinig Westerse invloeden te zien zijn.

Meer info:

Masaï

De Masaï leven in dit deel van Afrika pas relatief kort. Ze kwamen twee eeuwen geleden met geweld het gebied binnen. En verdreven de Mbulu-stam die hier al meer dan 2.000 jaar leefde. Ook de Datoga's werden verslagen, zij woonden hier sinds 1700. De Masaï leven niet van de jacht, maar van de veeteelt. Masaï-herders mogen in een klein deel van het park hun vee hoeden. En ze mogen dagelijks met hun koeien afdalen in de Ngorongoro-krater om de dieren te laten drinken. In Tanzania is Ngorongoro het enige reservaat waar de Masai tussen het wild wonen.

Bomen en planten

De meeste mensen denken bij Ngorongoro meteen aan de krater waar, als het om planten en bomen gaat, vooral gras te zien is. Maar rond het meer is savanne en zelfs een stuk bos te vinden. Net als op de kilometerslange kraterrand, waar veel bomen groeien. Op andere plekken in Ngorongoro Conservation Area is savannelandschap te zien, terwijl veel van de andere vulkanen ook worden omringd door bos. En als de eerste regens hier vallen, zijn er hier opvallend veel bloemen te zien. Al blijven die niet lang.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Ngorongoro-krater NP - Safari in een oude vulkaankrater

Ngorongoro-krater NP - Safari in een oude vulkaankrater

Ontdek de 14 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Ga op safari in de beroemde vulkaan. Leer jagen met pijl en boog van de Hadza. En ontmoet je stokoude voorouders.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.