Serengeti NP - Migratie van gnoes en zebra's

Achtergronden

De Serengeti is wereldberoemd. Dit uitgestrekte safarigebied is het thuis van de 'Big Five', maar de Serengeti is ook dé plek voor de jaarlijkse trek van talloze dieren.

De Serengeti-vlakte is wereldberoemd. Thuisbasis van de 'Big Five', maar vooral vanwege de jaarlijkse migratie van miljoenen blauwe gnoes, steppezebra's en Thomsongazelles. De beelden van hongerige Nijlkrokodillen die de overstekende dieren grijpen zijn overbekend. De Serengeti-vlakte is officieel een natuurreservaat dat in twee landen ligt. In Tanzania heet het de Serengeti, in Kenia de Masai Mara.

Door de droogte trekken rond oktober zo'n anderhalf miljoen planteneters vanuit het noorden via het oostelijke deel naar het zuiden in Tanzania. Na het regenseizoen (rond april) trekken ze via het westen weer terug naar Kenia. Hun route heeft wel wat weg van een soort klok. Tijdens hun trektocht maken ze optimaal gebruik van de weersomstandigheden die voor de groei van het gras zorgt. Wetenschappers hebben uitgezocht dat de dieren ongeveer 800 kilometer per jaar af  leggen. In hun kielzog volgen veel roofdieren, zoals leeuwen.

De Serengeti-vlakte is één van de oudste safari-terreinen in Afrika.

De Serengeti-vlakte is één van de oudste safari-terreinen in Afrika. De naam zegt het al: Serengeti is afgeleid van de Masai-taal en staat voor 'eindeloze vlaktes'. Enigszins verwarrend is het wel. Het Tanzaniaans deel wordt Serengeti genoemd, maar in Kenia heet het de Masai Mara. En er horen nog diverse gebieden tot de Serengeti-vlakte. Ongeveer tweederde van de totale Serengeti-vlakte ligt in Tanzania, een derde in Kenia. 

Een eenzame giraffe op de vlaktes van de Serengeti.
Corno van den Berg
Sommige wetenschappers rekenen ook de beroemde Ngorongoro-krater en het omliggende gebied bij de Serengeti-vlakte, onder meer omdat de migratie ook door dit del van Tanzania loopt. Waardoor het gebied meer dan 30.000 km2 groot wordt. Terwijl ook zonder de krater het gebied al zo groot is dat het lastig te bevatten is.

Voor zover het oog reikt zie je hier savannes, grote grasvlaktes met af en toe een boom. En opvallend weinig water, behalve in het regenseizoen. Het gebied telt ook diverse bossen, rivieren en rotsachtige heuvels. Maar het zijn vooral de bewoners die de Serengeti-vlakte tot een gewilde bestemming voor toeristen maakt. En dan met name het deel in Tanzania dat groter is en volop mogelijkheden biedt om bijzondere dieren te ontmoeten zonder een mens in de buurt.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Serengeti NP - Migratie van gnoes en zebra's

Serengeti NP - Migratie van gnoes en zebra's

Ontdek de 14 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Zie de migratie van blauwe gnoes en zebra's. Zoek (en vind) de Big Five. En maak een intrigerende nachtsafari.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.