Serengeti NP - Migratie van gnoes en zebra's

Beschermd & Onderzoek

Hieronder vind je informatie over hoe het gebied tegenwoordig is beschermd. Met successen en mislukkingen. Terwijl het toerisme toeneemt.

Serengeti-vlakte

De Serengeti-vlakte bestaat uit meerdere nationale parken en reservaten. Een nationaal park heeft de hoogste staat van bescherming en heeft als doel natuurbescherming. Tanzania kent daarnaast 'controlled areas'. Hier zijn diverse menselijke activiteiten zoals vissen en landbouw (op beperkte schaal) mogelijk. Maar het moet wel zo min mogelijk schade aan de natuur op leveren.

 • Serengeti National Park
  Het park omvat verreweg het grootste deel van de vlakte.
 • Maswa Game Reserve
  Gelegen aan het zuidwestelijk kant van het Serengeti Nationaal Park.
 • Loliondo Controlled Area
  Een grote grasvlakte dat ten oosten van Serengeti NP en boven de Ngorongoro-krater ligt.
 • Grumeti Game Reserve
  Dit deel ligt ten westen van Serengeti NP.
 • Ikorongo Controlled Area
  Ligt ook ten westen, maar meer boven Serengeti NP.

Masaï

De Masaï zijn overbekend als volk van Kenia, maar ze leven ook in Tanzania. Waaronder ook hier. Net als in Kenia staat de traditionele leefwijze van de Masaï onder sterke druk. Aan de ene kant moeten ze steeds vaker hun grond voor het vee delen met wilde dieren. Maar ook met hordes toeristen die massaal op dit volk af komen. Terwijl de Masaï al een roerig verleden achter de rug hebben. En lange tijd een slechte naam hebben gehad. Vanuit hun geloof gingen ze er lang van uit dat al het vee op aarde hen toebehoorde. God Engai had het hen immers geschonken. Deze veediefstal was de aanleiding voor vele oorlogen. Toen de blanken in de 19e eeuw kwamen gingen veel Masaï dood aan Westerse ziektes. En verloren ze veel land aan hun 'oude vijanden'. Er zijn inmiddels talloze projecten voor hen opgezet om dit eeuwenoud volk te redden van de ondergang. Dit volk houdt bewust eeuwenoude tradities in stand, en niet alleen voor de toeristen.

Migratie

Vroeger dacht men anders over de natuur dan tegenwoordig. Dit blijkt wel uit de pogingen uit de jaren zestig om de jaarlijkse migratie aan banden te leggen. Een immens groot hek met prikkeldraad moest de dieren weg houden uit het gebied rond Ngorongoro. Het hek werd in het eerste jaar al platgewalst, omdat de dieren het zagen als een obstakel dat genomen móet worden. Net als de rivieren die ze kruisen.

Wel of geen migratie?

De dieren in dit deel van Afrika vertonen opvallend gedrag. Het bijzondere is dat niet alle dieren meedoen aan de migratie. Waardoor je overal en altijd (dus ook voor en na de migratie) blauwe gnoes, steppezebra’s en Thomsongazelles kunt aan treffen. Zij kunnen overleven van het spaarzame voedsel dat er dan nog te vinden is. Maar kuddes niet, die moeten verder trekken om eten te vinden. Waarom het ene dier graag in een kudde trekt, terwijl anderen dit niet doen is voor biologen nog niet helemaal duidelijk.

Toerisme versus natuurbescherming

Tegenwoordig is de vraag: hoe ga je om met een van de meest populaire safarigebieden en de massa’s toeristen? Het lastige is dat de twee kerngebieden in twee landen liggen (Serengeti in Tanzania en Masai Mara in Kenia). Al werken de landen al jaren samen en worden er steeds meer afspraken gemaakt over een gezamenlijke aanpak.

Roofdieren

Een gevlekte hyena is niet bang voor de toeristen in de Serengeti.
Corno van den Berg

Overal in Afrika staan roofdieren onder druk. Daarom worden gebieden als de Serengeti, waar veel roofdieren leven, steeds belangrijker. Zeker als er ziektes uitbreken, zoals aan het begin van de jaren negentig. Rabiës zorgde voor een grote terugval in het aantal wilde honden, wetenschappers dachten zelfs dat het dier in dit gebied was uitgestorven. Maar de soort heeft het overleefd en wordt nu weer af en toe gezien. Om een goed beeld te krijgen wordt de lokale bevolking, maar ook gidsen en bezoekers gevraagd hun ‘sightings’ van roofdieren door te geven. Zodat wetenschappers een relatief compleet beeld hebben van deze dieren, maar ook dat terugval in de populaties snel aan het licht komt.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Serengeti NP - Migratie van gnoes en zebra's

Serengeti NP - Migratie van gnoes en zebra's

Ontdek de 14 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Zie de migratie van blauwe gnoes en zebra's. Zoek (en vind) de Big Five. En maak een intrigerende nachtsafari.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.