Bwindi NP - Land van berggorilla's en chimpansees

Achtergronden

De helft van de wereldpopulatie berggorilla's leeft in Bwindi. Dit is een woest en ruig regenwoud in het zuidwesten van Uganda. Het is ook het leefgebied van de Batwa-pygmeeën.

De belangrijkste reden voor mensen om naar Bwindi Impenetrable National Park te gaan zijn de berggorilla's. In dit deel van in Uganda (ook vaak Oeganda genoemd) leeft de helft van gehele wereldpopulatie. Dit oudste stuk jungle van Afrika is volgens wetenschappers de beste plek om naast gorilla's ook chimpansees te zien. Dit is ook de plek waar de Batwa-pygmeeën leven.

De naam zegt genoeg. Bwindi betekent woud terwijl 'impenetrable' staat voor ondoordringbaar. En misschien nog wel toepasselijker: 'land of darkness'. Hier vechten bomen, struiken en planten om elk stukje grond.

Toen Bwindi in 1991 de status van Nationaal Park kreeg zijn de Batwa hardhandig uit het gebied verdreven.

En, vooral, om zonlicht. Hier geldt het recht van de sterkste. Bwindi is een groene muur, die mensonvriendelijk is. Het is ook de reden waarom de dieren hier zo lang hebben overleefd.

De absolute ster hier is de berggorilla. Deze ondersoort van de Oostelijke gorilla leeft hier volgens wetenschappers al minimaal 25.000 jaar in het Bwindi-woud. Een gebied dat opvallend weinig menselijke invloed heeft ondervonden, want al in 1932 is een groot gedeelte beschermd door de overheid van Uganda, wat later is uitgebreid. Zelfs nu nog is de menselijk invloed beperkt. Het woud ligt op een hoogte van 1.160 tot 2.607 meter op de westelijke heuvels van de Riftvallei.

Wie goed oplet bij de berggorilla's ziet veel natuurlijk gedrag.
Shanidov
Bwindi ligt op slechts zo’n 25 kilometer van Virunga National Park, het andere beroemde park met berggorilla's. Ook het kleine Mgahinga National Park in Uganda heeft nog een groep berggorilla's, maar Bwindi heeft nog vier groepen die hier rond lopen. Mgahinga hoort bij het Virunga-gebergte, waartoe andere beroemde parken als Virunga National Park en Volcanoes National Park (ook bekend als Parc des Volcans) behoren.

Een deel van de lokale bewoners, de Batwa-pygmeeën, leefden in het park. Toen Bwindi in 1991 de status van Nationaal Park kreeg zijn de Batwa hardhandig uit het gebied verdreven. Zij leven nu aan de rand van het woud in weinig florissante leefomstandigheden. De traditionele jacht is de pygmeeën verboden, ze mogen zelfs het park niet meer in. Net als in bijvoorbeeld Virunga zijn er momenteel plannen om hen weer toegang tot hun voormalig leefgebied te geven.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Bwindi NP - Land van berggorilla's en chimpansees

Bwindi NP - Land van berggorilla's en chimpansees

Ontdek de 11 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Ontmoet de berggorilla's. Zie chimpansees spelen. Leer de Batwa-pygmeeën kennen en duik het regenwoud in.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.