Bwindi NP - Land van berggorilla's en chimpansees

Beschermd & Onderzoek

Hieronder vind je informatie over hoe het woud van Bwindi, en haar bijzondere bewoners, door de jaren heen steeds beter worden beschermd.

Gorilla's

De afgelopen decennia hebben talloze organisaties zich ingezet voor het behoud van de gorilla’s. Waaronder ook de Nederlandse drs. Annette Lanjouw, die lange tijd voorzitter was van het International Gorilla Conservation Programme. Deze organisatie opereert zowel in Bwindi als Virunga en Mgahinga. Deze organisatie is een unieke samenwerking tussen drie organisaties: African Wildlife Foundation (AWF), Fauna & Flora International (FFI) en het World Wide Fund for Nature (WWF). Lanjouw is zoöloge en kreeg voor haar onderzoek op 2 mei 2003 door Prins Bernhard de Golden Ark onderscheiding.

Koninklijk bos

Het valt niet altijd mee om in het dichte woud van Bwindi wat te zien.
Ramon Kristian Arellano

Al in 1932 krijgen twee delen van het huidige Bwindi Impenetrable National Park de status van Crown Forest Reserve, oftewel koninklijk bos. Het noordelijke deel krijgt de naam Kayonza Crown Forest Reserve, terwijl in het zuidelijke deel Kasatora Crown Forest Reserve ontstaat. Het beschermd gebied beslaat dan zo'n 207 km2.
In deze tijden heeft de bescherming van diersoorten nog niet de hoogste prioriteit, het bos wordt dan ook vooral gebruikt voor houtwinning.

In 1942 worden de twee gebieden met elkaar verbonden en uitgebreid tot 298 km2, waardoor het Impenetrable Central Crown Forest ontstaat. In 1964 wordt het park officieel tot beschermd gebied voor dieren verklaard, waardoor met name de stroperij aan banden wordt gelegd. Desondanks is de Afrikaanse buffel, die ook in dit park voorkwam, in de jaren zestig door stroperij uitgeroeid in Bwindi.

Twee jaar later worden twee kleinere natuurgebieden aan het park toegevoegd, waardoor het 321 km2 groot wordt. Wetenschappers krijgen in deze tijd oog voor de berggorilla's die hier en in Virunga leven. In 1991 krijgt het de status van Nationaal Park. En verandert de naam in Bwindi Impenetrable National Park. En wordt het gebied in 1994 vergroot tot 331 km2.

Werelderfgoed

In 1994 wordt het ook aan de lijst van Werelderfgoederen toegevoegd door de UNESCO. Daarmee is het na Virunga National Park en Kahuzi-Biéga National Park het derde park met berggorilla's met deze status.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Bwindi NP - Land van berggorilla's en chimpansees

Bwindi NP - Land van berggorilla's en chimpansees

Ontdek de 11 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Ontmoet de berggorilla's. Zie chimpansees spelen. Leer de Batwa-pygmeeën kennen en duik het regenwoud in.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.