Virunga-gebergte - Berggorilla’s, Dian Fossey en pygmeeën

Achtergronden

Het ruige Virunga-gebergte ligt op de rand van drie landen: Congo, Rwanda en Uganda. Beroemd geworden door Dian Fossey, die hier werd vermoord.

Het ruige Virunga-gebergte ligt op de rand van drie landen: Congo, Rwanda en Uganda. Met elk nationaal parken die het leefgebied van de berggorilla's moeten beschermen. Het regenwoud op de vulkanen hier herbergt de meeste soorten dieren van Afrika. Het is ook de plek waar de beroemde Dian Fossey de aandacht op de netelige situatie van de berggorilla's vestigde. En werd vermoord. Terwijl de oorspronkelijke bevolking, de Banta-pygmeeën, nog steeds moet vechten voor hun rechten.

Eén van de weinige kleurenfoto's van Dian Fossey in Virunga.

De Amerikaanse Dian Fossey vestigt als eerste blanke de aandacht op netelige situatie van de berggorilla's in het Virunga-gebergte. Ze gaat in 1967 op de berghellingen van de Visoke-vulkaan in Rwanda wonen om de dieren van dichtbij te bestuderen. Maar liefst 18 jaar lang. Met eindeloos geduld wint ze het vertrouwen van de dieren. Ze doet het gedrag van de dieren na, zoals het eten van planten en zichzelf krabben. Ook slaat ze zichzelf op haar borst en boert ze net als de gorilla's. Na drie jaar steekt ze een hand uit naar een gorilla en het dier raakt haar vingers met de zijne aan.

De levensader van dit gebergte wordt gevormd door acht vulkanen.

Fossey zet, met gevaar voor eigen leven, de problematiek van de continue stroperij op de kaart. Mede door haar werk wordt een internationaal berggorillaproject opgezet. Met als doel de kennis over de gorilla's te vergroten en het toerisme te bevorderen. Dit schept banen waardoor de noodzaak om te stropen zou afnemen.

Fossey is het hier niet mee eens. Zij gelooft meer in patrouilles die de bevoegdheid hebben om op stropers te schieten. Wat haar niet geliefd maakt, met name bij de stropers. Haar moord op 26 december 1985 is nog steeds een raadsel. Er circuleren nog steeds twee theorieën over haar dood. De ene is dat de voormalige gouverneur Protais Zigiranyirazo de opdracht heeft gegeven voor de moord. De andere gedachte is dat stropers haar hebben vermoord. Het grote publiek ontdekt haar unieke werk via de film 'Gorillas in the Mist'.

Virunga is Swahili voor 'vulkaan'. Een toepasselijke naam voor dit vulkaangebergte, dat als hoogte punt 5.100 meter heeft. Het ligt op de grens van de Democratische Republiek Congo, Rwanda en Uganda. Virunga ligt naast de Albert-riftvallei en het Edwardmeer. Het gebied bevat een diversiteit aan biotopen zoals primair oerwoud, graslanden, meren, vulkanen en besneeuwde bergtoppen.

De levensader van dit gebergte wordt gevormd door acht vulkanen. Ze liggen verspreid over een afstand van 60 km. En dragen mooie namen als Karisimbi (4.507 m), Visoke (3.711 m), Lake Ngezi (3.000 m), Sabyinyo (3.634 m), Gahinga (3.474 m), Muhabura (4.127 m), Nyiragongo (3.465 m) en Nyamulagira (3.053 m). Alleen de laatste twee zijn actief en met name de laatste behoort tot de meest actieve vulkanen ter wereld. Er is dan ook altijd rook te zien. De andere vulkanen zijn al een langere tijd rustig.

Een deel van de lokale bewoners, de Batwa-pygmeeën, leefden in het noordelijke deel van het gebied. Bij het inrichten van Virunga werden ze hardhandig verwijderd. Zij leven nu aan de rand van het woud in weinig florissante leefomstandigheden. De traditionele jacht is de pygmeeën verboden, ze mogen zelfs het park niet meer in. Momenteel zijn er plannen om hen weer toegang tot hun voormalig leefgebied te geven.

Het toerisme is een belangrijke drijfveer voor de bescherming van de berggorilla's. Zowel in Rwanda als Congo en Uganda is een bezoek aan de berggorilla's mogelijk. In alle parken wordt een beperkt aantal toeristen toegelaten, tegen een stevige prijs. Wat ook wel weer meevalt als je je realiseert dat een belangrijk deel van het geld wordt gebruikt om de dieren te beschermen.

Andere dieren profiteren ook van de bescherming. Zo werd in 2006 de okapi (een familielid van de giraf) herontdekt in het gebied. Of eigenlijk pootafdrukken en uitwerpselen. Het dier werd hier het laatst gezien in 1959, maar door de dichte begroeiing kunnen dieren zich hier makkelijk verschuilen. Volgens biologen leven in het gebied olifanten (waaronder ook de zeldzame bosolifanten), chimpansees, giraffes en buffels. Verder onderzoek is nodig om de dierenrijkdom in kaart te brengen.

In het gebied zijn tot nu toe 218 soorten zoogdieren geteld, 706 vogelsoorten, 109 soorten reptielen en 78 amfibieën. Wetenschappers hebben maar liefst 22 soorten apen geteld.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Virunga-gebergte - Berggorilla’s, Dian Fossey en pygmeeën

Virunga-gebergte - Berggorilla’s, Dian Fossey en pygmeeën

Ontdek de 14 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Sta oog in oog met berggorilla's. Duik in het leven van Dian Fossey en haar 'Gorillas in the Mist'. Proef de huidige problematiek van stropers.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.