Virunga-gebergte - Berggorilla’s, Dian Fossey en pygmeeën

Beschermd & Onderzoek

Hieronder vind je informatie over hoe dit unieke gebied wordt beschermd. Wat overigens niet zonder problemen gaat. Ook niet voor de mens.

Nationale parken

De kwetsbare natuur in het ruige gebergte is lang onbeschermd gebleven. Inmiddels zijn er vier nationale parken in drie landen opgericht:

 • Virunga National Park
  Het Virunga National Park in Congo werd in 1925 door de Belgische Koloniale overheid opgericht ter bescherming van de berggorilla. Waardoor dit het oudste nationaal park van Afrika is. De afgelopen decennia is het uitgebreid tot meer dan 8.000 km². In 1979 wordt het uitgeroepen tot werelderfgoed door de UNESCO
 • Volcanoes National Park of Parc des Volcans
  Het Volcanoes National Park grenst aan Virunga en fungeert samen met Virunga als paradepaardje. Het park is 125 km2 groot en ligt in Rwanda.
 • Mgahinga Gorilla National Park
  Dit relatief kleine en onbekende park van 33 km2 ligt in Uganda. Het grenst aan Volcanoes NP en heeft ook berggorilla's.
 • Kahuzi-Biéga National Park
  Het Kahuzi-Biéga National Park is 6.000 km2 hectare groot en ligt ook in Congo. Dit gebied is door de mens behoorlijk aangetast en wordt langzaam weer 'wild'. Het is niet verbonden met de andere drie parken. Dit park werd in 1980 uitgeroepen tot Werelderfgoed.

Berggorilla's

Deze parken vormen samen met Bwindi Impentrable National Park in Uganda de enige plek ter wereld waar berggorilla's voorkomen. Een substantieel deel van het Virunga-gebergte is nu beschermd. Op papier althans, in de praktijk blijkt handhaving heel lastig. De lokale bevolking is arm en heeft altijd gebruik gemaakt van de producten (dood en levend) van de natuur.

Problemen

Het Virunga-gebergte kent ondanks de beschermde status veel problemen:

 • Al jaren wordt er gesproken over olieboringen in dit gebied. En nu is de dreiging groter dan ooit. De Engelse oliemaatschappij Soco heeft concrete plannen om binnen de grenzen van het park naar olie te zoeken. Het Wereld Natuur Fonds is petitie gestart om de boringen tegen te houden. Ook hebben ze uitgerekend dat toerisme meer oplevert dan olie. Jij kunt helpen door de petitie te tekenen.
 • Stroperij is al decennialang een groot probleem.  In 2008 krijgt het probleem wereldwijde aandacht door de foto’s die Brent Stirton maakte van zes gestroopte berggorilla's. Hij won de World Press Photo Award. Het bleek slechts een momentopname. Het aantal olifanten liep in de jaren 60 van 4.300 terug tot enkele honderden in de jaren 80. Ook nijlpaarden en buffels werden massaal afgeslacht. De burgeroorlog in 1996 bracht de populaties een nieuwe slag toe.
 • Stroperij is ook voor de gorilla's een groot probleem. Geregeld duiken berichten op van gorilla's die afgeslacht zijn. De lokale bevolking eet al decennialang 'bushmeat', maar gorillavlees (en dan met name de handen en voeten) is ook veel geld waard op de internationale markt.
 • Oorlogen zorgen geregeld voor grote stromen vluchtelingen die het bos als toevluchtsoord gebruiken.
 • Ontbossing voor hout, houtskool en landbouw maakt het leefgebied van de dieren steeds kleiner.

Natuurbehoud

Diverse organisaties zetten zich in voor behoud van mens én dier. Waarbij in 2007 opvallende stappen zijn gezet door onder meer het Wereld Natuur Fonds. Ze gaven de bevolking, die na oorlogsgeweld opnieuw op de vlucht was geslagen, brandhout om vuur te maken. Dit om te voorkomen dat de bevolking de bomen in het bos zou kappen.

NASA

Om te zien of de wildernis ook daadwerkelijk wildernis blijft stelt NASA satellietbeelden beschikbaar. Deze geven aan of er bijvoorbeeld illegale houtkap in het gebied is. Zoals in juni 2004 in het zuidelijke deel, waar plotseling vele hectare bos waren verdwenen. Door de foto's konden de parkauthoriteiten snel actie ondernemen.  

Meer info:

Batwa-pygmeeën

Kinderen op de rand van Virunga Nationaal Park.
David Mason

De Batwa worden vanwege hun beperkte lengte vaak pygmeeën genoemd. Zelf noemen ze zich Efe of Mbuti. Ze leefden oorspronkelijk in de meeste bossen van het tegenwoordige Virunga NP en Kahuzi-Biéga NP. Ze behoren tot de oudste bevolkingsgroepen van Afrika. Volgens wetenschappers zijn dit de slaven die de Egyptenaren zo’n 4.000 jaar geleden gebruikten om voor ze te dansen. De pygmeeën zouden de 'dansers van God' zijn.

Deze jager-verzamelaars leven oorspronkelijk in en van het bos. De mannen jagen met pijl en boog op klein wild en gebruikten speciale netten om dieren te vangen. Daarnaast struinen met name de vrouwen het bos af op zoek naar knollen, wilde noten en vruchten. De Batwa leven in families in koepelvormige bladerwoningen. Ze slapen meestal op bladeren, dicht op elkaar. In het midden brandt een vuurtje om de vochtige nachtkou te verdrijven. En, de rook verdrijft de muskieten.

Langzaam krijgen de Batwa-pygmeeën meer aandacht voor hun penibele situatie. Omdat ze het bos niet meer in mogen is veel van hun Batwa-cultuur verloren gegaan. Tegenwoordig verbouwen ze vooral groenten, maar de lavagrond is vaak arm. Inmiddels kijken ook natuurbeschermingorganisaties of deze oorspronkelijke bewoners weer in het bos kunnen leven. Ook al omdat hun kennis van het bos ongeëvenaard is. Al zullen ze ook dan een deel van hun leven op moeten blijven geven. Maar het is een ultieme test om te zien of mens en dier opnieuw samen kunnen leven, maar dan in harmonie.

Meer info:

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Virunga-gebergte - Berggorilla’s, Dian Fossey en pygmeeën

Virunga-gebergte - Berggorilla’s, Dian Fossey en pygmeeën

Ontdek de 14 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Sta oog in oog met berggorilla's. Duik in het leven van Dian Fossey en haar 'Gorillas in the Mist'. Proef de huidige problematiek van stropers.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.