South en North Luangwa NP - Afrika op zijn best

Achtergronden

South Luangwa in Zambia is één van de beste safarigebieden in Afrika. North Luangwa is absolute wildernis. En deze nationale parken worden niet overlopen met toeristen.

Experts roemen de natuurlijke rijkdom van South Luangwa NP. North Luangwa is synoniem voor absolute wildernis. En relatief rustig, want hier kom je opvallend weinig toeristen tegen. Naast de meest gangbare safaridieren kun je hier bijvoorbeeld ook de Afrikaanse wilde hond tegen komen.

Dit deel van Afrika is minder beroemd dan bijvoorbeeld Kenia of Tanzania. Maar langzaam wordt het ontdekt. Waarbij de rust een grote rol speelt, oftewel: niet al teveel andere toeristen. Al heeft het niet de naam van bijvoorbeeld Kruger of de Serengeti. Maar dat betekent ook dat hier rustiger is. In South Luangwa, maar zeker in North Luangwa kun je urenlang rond rijden zonder een andere auto tegen te komen. Het noordelijke park wordt nog nauwelijks bezocht en kent amper wegen.

Al in 1954 werd hier de eerste wandelsafari georganiseerd.

Hier kun je nog het gevoel beleven dat de eerste kolonisten moeten hebben gevoeld. Dit is een ontdekkingstocht, waarbij dieren als olifant, buffel, giraffe, leeuw en talloze antilopensoorten je pad kruisen. Maar hier kom je ook veel van zeldzamere dieren tegen, zoals de Afrikaanse wilde hond. South Luangwa is meer ontwikkeld, maar zeer beperkt als je het vergelijkt met talloze andere safarigebieden in Afrika. In beide parken leven ongeveer dezelfde dieren.

Zowel South als North Luangwa ligt in het oosten van Zambia. In het uiterste zuidelijke puntje van de beroemde Riftvallei. Daar waar het Muchinga-gebergte en het dal van de Luangwa-rivier elkaar ontmoeten. In North Luangwa lopen de Lufila en Mwaleshi-rivier door het park. De rivieren zijn de levensaders in de droge tijd, terwijl grote open vlaktes overstromen als de regens losbarsten. Het decor van South en North Luangwa wordt gevormd door een ruig landschap vol savannes, open vlaktes en rivieren. In dit gebied heersen wisselend in het seizoen droogte of regenbuien.

Luangwa is vooral geliefd vanwege zijn wandelsafari's. Al in 1954 werd hier de eerste wandelsafari georganiseerd door Norman Carr, één van de eerste parkwachters in South Luangwa. Toen Afrika nog 'onbekend' en 'levensgevaarlijk' was. Ook nu nog kunnen toeristen in South Luangwa te voet of in een jeep op pad gaan. De laatste jaren zijn er nieuwe vormen bijgekomen. Zoals een safari in een microlight, een klein en open vliegtuigje. Of op een mountainbike.

Safari's worden traditioneel in de droge tijd gehouden, maar het begin van de regentijd wordt populairder. Met alle avontuur van dien. In North Luangwa zijn alleen wandelsafari's mogelijk. Je kunt 's ochtends vroeg gaan, maar ook in de namiddag. En in de avond als andere dieren op jacht gaan. Met gidsen die jaar in, jaar uit prijzen winnen vanwege hun kennis.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

South en North Luangwa NP - Afrika op zijn best

South en North Luangwa NP - Afrika op zijn best

Ontdek de 15 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Speur naar Afrikaanse wilde honden. Wandel met een parkwachter van kamp naar kamp. En ga op nachtsafari.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.