South en North Luangwa NP - Afrika op zijn best

Beschermd & Onderzoek

Hieronder vind je informatie over hoe North en South Luangwa tot stand kwamen. Niet zonder horten en stoten, maar langzaam profiteren de diverse diersoorten van de bescherming.

South Luangwa National Park

Het gebied dat tegenwoordig South Luangwa heet werd al in 1938 beschermd. Onder meer voor de Thornicroft giraf, die alleen hier voorkomt. Wetenschappers dachten eerst dat het een unieke soort was. Onderzoek wees veel later uit dat het een ondersoort is van de gewone giraf. Maar toen had de overheid van Zambia het gebied al uitgeroepen tot nationaal park. Dit was in 1972. Hiermee kreeg de natuur voorrang boven alles. Er woonden toen weliswaar enkele groepjes mensen. Maar die zijn inmiddels verdwenen. Tegenwoordig is het gebied maar liefst 9.050 km² groot. Ecotoerisme is de belangrijkste inkomstenbron, al worden hier niet te veel concessies voor gedaan.

North Luangwa National Park

Lange tijd was North Luangwa het lelijke broertje van South Luangwa. Ondanks de verkregen titel 'nationaal park' in 1972 deden er vele verhalen over massale slachtingen door stropers de ronde. Die het park geen goed deden. Inmiddels is de situatie compleet veranderd. Mede dankzij Delia en Mark Owens, twee Amerikaanse zoölogen. Zij arriveerden in de Okovango-delta in Botswana in 1974 voor onderzoek naar bruine hyena's en de beroemde 'zwart gemaande' Okovango leeuwen. Hier hoorden zij over een wild gebied boven South Luangwa. Van 1985 tot 1997 werkten ze er om de illegale stroperij een halt toe te roepen. En om dit gebied op de kaart te krijgen bij de Zambiaanse overheid, andere natuurbeschermers en wetenschappers. Tegenwoordig wordt het gebied veel beter beschermd. En lopen er talloze projecten om zowel de lokale bevolking als de dieren te helpen in dit deel van Zambia.

Zwarte neushoorn

Ondanks de bescherming is de zwarte neushoorn sinds 1987 verdwenen in zowel South als North Luangwa vanwege zijn ivoor. Ook de olifantenpopulaties in deze gebieden staan hierom geregeld onder druk. De afgelopen jaren zijn er diverse plannen geweest om neushoorns weer te introduceren in het park. In 2003 begon een grootschalig project om zwarte neushoorns uit andere parken weer uit te zetten in North Luangwa. Ondertussen lopen er alweer meer dan 20 dieren rond in een afgeschermde omgeving in het midden van het park.

Afrikaanse wilde hond

Zambia is beroemd om zijn wilde hondenpopulaties. Terwijl in talloze gebieden het aantal honden drastisch is gedaald, kent met name South Luangwa een gezond aantal troepen. Die overigens pas recent worden onderzocht door wetenschappers. Ook wordt de stroperij met ijzeren strikken tegen gegaan, net als het gebruik van gif door boeren op de omliggende boerderijen. Tot slot, en mogelijk het belangrijkst, krijgt de lokale bevolking uitleg over deze dieren en waarom ze beschermd moeten worden.

South Luangwa Conservation Society

Het park staat bekend om zijn goede bescherming tegen stropers. Al hebben ze de uitroeiing van de zwarte neushoorn niet kunnen voorkomen. Dit soort gebieden blijven conflicteren met de groeiende lokale bevolking, terwijl stropers vaak simpelweg hun kans af wachten. De South Luangwa Conservation Society helpt de lokale bevolking alternatieve inkomsten te genereren. Ook helpt ze bijvoorbeeld mee jongeren op te leiden voor een baan als parkwachter in het park.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

South en North Luangwa NP - Afrika op zijn best

South en North Luangwa NP - Afrika op zijn best

Ontdek de 15 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Speur naar Afrikaanse wilde honden. Wandel met een parkwachter van kamp naar kamp. En ga op nachtsafari.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.