Victoria-watervallen - Levend gordijn van water

Achtergronden

De Victoria-watervallen zijn bij hoog water de grootste ter wereld. Een langgerekt gordijn aan vallend water dat zowel vanuit Zambia als Zimbabwe is te bezoeken. En deze watervallen hebben titels in de wacht gesleept.

De Victoria-watervallen worden in populair Engels 'Vic Falls' genoemd. De immense watervallen liggen op de grens van Zambia en Zimbabwe. Het water van de beroemde Zambezi-rivier stort zich hier met veel geweld naar beneden. Ze behoren tot de grootste watervallen ter wereld. Bij hoog water is het zelfs de grootste waterval ter wereld. Met daarom heen grote stukken natuur vol dieren. Waar je een olifantensafari kunt maken, wat in Afrika bijzonder is. Wie wil ervaren hoe hoog de waterval echt is, kan een bungy-jump maken.

Het is een indrukwekkend gezicht. Een immense massa water die over de rand valt, een bewegend gordijn van water. En daarna op sommige plekken zo’n 60 meter, maar op het hoogste punt bij 108 meter naar beneden stort. En dat voor 1.708 meter lang. De herrie is honderden meters verderop hoorbaar. Wolken mist zorgen voor diverse regenbogen als de zon schijnt. Deze mist is gedurende het regenseizoen op 20 kilometer afstand nog te zien. Op sommige plekken regent het zelfs, zo dicht bij kan je komen. Dit is de beroemde Zambezi-rivier, een van de machtigste rivieren in Afrika.

Na hevige regenval stort maar liefst 9 miljoen liter per seconde de diepte in.

De watervallen liggen precies op de grens van Zambia en Zimbabwe. De Victoria watervallen bestaan feitelijk uit vijf verschillende watervallen. Vier er van liggen in Zimbabwe: The Devil's Cataract, Main Falls, Rainbow Falls en Horseshoe Falls. Eentje, The Eastern Cataract, ligt in Zambia. Het is mogelijk de watervallen in beide landen te bezoeken, maar ook om op een dag een combinatie te maken.

Voor- en nadelen Zambia:

  • Je staat recht voor de Eastern Cataract waterval, maar de andere watervallen kun je niet goed zien.
  • Er zijn diverse uitkijkpunten, vooral langs de bovenloop.
  • Je bekijkt de waterval zowel van boven als vanaf de bodem.
  • De regen komt vol op je neer.
  • Het bos rond de watervallen aan de Zambiaanse kant is volgens wetenschappers in een betere conditie.
  • Je kunt (vlak voor het water naar beneden stort) zwemmen in een natuurbad, de Devil's Pool.

Voor- en nadelen Zimbabwe:

  • Je staat recht voor de watervallen en hebt minimaal zicht op vier watervallen.
  • Ook hier kun je regen verwachten
  • Je ziet de mooie ronding van de watervallen.
  • Het is hier veel rustiger wat toeristen betreft.


Lang was het dorp Victoria Falls in Zimbabwe de meest populaire plek. De reden is simpel, je kunt er het meeste van de diverse watervallen zien. Maar de inflatie en vooral de politieke situatie van de afgelopen jaren hebben het toerisme daar geen goed gedaan. Tegenwoordig is Livingstone in het politiek stabielere Zambia de uitvalsbasis voor de meeste toeristen. Overigens is een bezoek aan beide kanten eenvoudig te regelen.

Bij dit soort bezienswaardigheden worden vaak titels als 'grootste' en 'breedste' geclaimd. En een vergelijk met de Victoria-watervallen in Afrika en de Niagara-watervallen op de grens van de VS en Canada is dan ook logisch. Foz is met 2,7 kilometer een stuk breder dan de bijna 1,6 kilometer van de Victoria-watervallen. Zelfs als je de diverse eilandjes tussen de watervallen niet meetelt. En de drie Niagara-watervallen zijn bij elkaar opgeteld nog geen kilometer breed.

De vorm van

Maar, bij hoogwater heeft de Victoria-watervallen geen tusseneilandjes, waardoor het dan de grootste aaneengesloten waterval ter wereld is. In volume winnen de Victoria-watervallen ook. Volgens wetenschappers stort na hevige regenval maar liefst 9 miljoen liter per seconde de diepte in. Bij Iguazú is dat 'slechts' 6,5 miljoen liter. Maar de records zijn weer gelijk: net iets meer dan 12 miljoen liter per seconde.

Winnen de Niagara-watervallen dan helemaal geen titel? Jawel, al is het een 'klein' record. Zowel de Iguazú- als de Victoria-watervallen fluctueren erg afhankelijk van het seizoen. Bij de Niagara-watervallen is de toevoer het gehele jaar redelijk constant, al is het in totaal veel minder dan bij de andere twee. De hoogste waterval ter wereld is overigens Angel Falls in het nationaal park Canaima in Venezuela. Deze is slechte enkele meters breed, maar wel 979 meter hoog …

Het landschap rond de watervallen is zeer bijzonder. Net als op vele andere delen van het gebied bestaat de bodem uit basalt. Die overal verder vlak is, behalve bij de watervallen. Daar is zandsteen, dat door de eeuwen heen is geërodeerd. Door de kracht van het water slijt nu ook het basalt langzaam en kalft de grond onder de waterval langzaam af. Kleiner zal hij voorlopig niet worden, aangezien de bovenloop net zo breed is.

De bovenloop is relatief rustig en biedt talloze mogelijkheden voor relaxte waterrecreatie als kanoën en riviercruises. De benedenloop is woest en wild, waardoor hier sporten als 'whitewater rafting' en 'extreme kayaking' mogelijk zijn. Al met al biedt de rivier een brede mix van wateractiviteiten.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Victoria-watervallen - Levend gordijn van water

Victoria-watervallen - Levend gordijn van water

Ontdek de 17 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Zie het water vanaf een boot naar beneden storten. Zwem in de angstaanjagende Devil's Pool. En stap op een olifant.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.