Victoria-watervallen - Levend gordijn van water

Beschermd & Onderzoek

Hieronder vind je informatie over de ontwikkeling van dit bijzondere gebied. Dit Werelderfgoed kampt onder meer met stroperij van bijvoorbeeld de hier levende witte neushoorns.

David Livingstone

Het standbeeld van David Livingstone aan de Zambiaanse kant.
Joe Barbosa

De naam Victoria watervallen komt van de Schotse missionaris en ontdekkingsreiziger Dr. David Livingstone, die de watermassa op 17 november 1855 zag. Hij volgde de Zambezi en zag ze plots opduiken uit het bos. En vernoemde ze naar de toenmalige koningin van het Verenigd Koninkrijk Victoria. Nu nog heet het dorp naast de watervallen aan de Zambiaanse kant Livingstone. De beroemde ontdekkingsreiziger wordt gezien als de eerste Europeaan die de watervallen zag, maar de Voortrekkers hebben haar mogelijk ook al gezien. Deze van oorsprong Nederlanders en Engelsen verlieten rond 1830 de kolonie bij Kaap de Goede Hoop op zoek naar nieuw land. Tijdens de Grote Trek, zoals dit ook vaak wordt genoemd, werd veel van het huidige Zuid-Afrika verkend. En delen van Zimbabwe en dus mogelijk ook de watervallen. Datzelfde geldt voor Arabieren die rond die tijd door Afrika trokken.

Livingstone was sowieso niet de eerste mens die de Victoria watervallen zag. Wetenschappers hebben overblijfselen gevonden van menselijke bewoning van meer dan 30.000 jaar geleden. Uit de mensen uit de Stenen Tijd ontstonden de KhoiSan, een groep jagers en verzamelaars die lang in deze omgeving hebben gewoond. Onderzoek wijst uit dat later de Matabele-, maar ook de Batswana- en Makololostammen in het gebied hebben geleefd. Van hun komt dan waarschijnlijk ook de naam Mosi-oa-Tunya, wat 'rook die dondert' betekent. Het is de naam van het huidige Nationaal Park in Zambia.

Mosi-oa-Tunya Nationaal Park (Zambia)

Dit kleine park is slechts 66 km2 groot. Het beschermt een deel van de oevers aan de bovenloop van de Zambezi, alsook het Zambiaanse deel van de watervallen. Door de overvloed aan water is het rijkelijk begroeid en vormt het een leefgebied voor talloze dieren.

Victoria Falls National Park (Zimbabwe)

Ook dit is een beperkt park met een omvang van 23,4 km2. En sluit aan bij het veel grotere Lower Zambezi National Park. Hieronder vallen ook de Zimbabwaanse deel van de watervallen.

Werelderfgoed

De UNESCO verklaarde in 1989 de Victoria watervallen tot Werelderfgoed, waarmee het de status kreeg die het verdient. Tot het Werelderfgoed behoren zowel de Zimbabwaanse als Zambiaanse kant van de watervallen, dus inclusief de rivierstrook. Waardoor niet alleen het water wordt beschermd, maar ook de bomen en dieren die rond het gebied leven.

Stroperij

Een van de beroemde witte neushoorns in Mosi-oa-Tunya Nationaal Park.
Sarah Depper

Dit deel van Afrika heeft veel last van stroperij. Met name de witte neushoorns in het park zijn erg populair door hun waardevolle hoorns. Al eerder waren alle witte neushoorns uit Zambia dood geschoten, maar in 1993 kwamen zes dieren uit Zuid-Afrika over. Zij maakten deel uit van een internationaal fokprogramma. Deze werden zwaar bewaakt, maar op 6 juni 2007 werd één van de laatste twee dieren door stropers gedood. De hoorn was afgezaagd. De andere neushoorn (een mannetje) overleefde het voorval, ondanks enkele kogelwonden. Het geeft goed de keiharde strijd tegen de stroperij aan.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Victoria-watervallen - Levend gordijn van water

Victoria-watervallen - Levend gordijn van water

Ontdek de 17 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Zie het water vanaf een boot naar beneden storten. Zwem in de angstaanjagende Devil's Pool. En stap op een olifant.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.