Hermanus en Gansbaai - Domein van walvissen en witte haaien

Beschermd & Onderzoek

Lees hier over de lopende zaken aangaande het toerisme en de dieren in en rond Hermanus en Gansbaai.

Discussie: haaien wel of niet voeren?

De ultieme thrill....
Grootbos.com

Geleerden zijn het al decennialang niet met elkaar eens. Het haaientoerisme bestaat hier al ruim vijfentwintig jaar. Het concept van het haaien kijken is vrij simpel, boten met stalen kooien gaan er op uit en als er en haai wordt gespot gaat de kooi snel het water in. Waarna de mensen in de kooi klimmen. Om de dieren te lokken wordt bloed, restafval van vis en andere zeedieren in de zee gegooid. Daarnaast wordt een stuk vis aan een touw gebonden, zodat de toeristen kunnen zien hoe de haai plotseling toehapt. De witte haaien komen keer op keer op de boten af; zij zijn wel in voor een hapklare maaltijd. Maar gaan ze hierdoor mensen met eten associëren, zoals sommige wetenschappers suggereren?

Haaien die mensen aanvallen

De meldingen halen Nederland ook geregeld. Opnieuw is een surfer of duiker aangevallen door een witte haai. Soms in Zuid-Afrika, maar ook op andere locaties. En vaak is de mens gewond, maar ook geregeld overleeft hij het niet. Sommige wetenschappers leggen de schuld bij het duiktoerisme. Ze zeggen dat door het voeren de haaien mensen met voedsel gaan associëren. En, nog belangrijker, dat daardoor de vele aanvallen van haaien hier op mensen zijn te verklaren. Andere wetenschappers wijzen er op dat haaienaanvallen ook gebeuren op plaatsen waar de dieren niet worden gevoerd, zoals Australië. Al is bekend dat een witte haai erg grote afstanden zwemt per jaar. Ondertussen gaat het voeren van de dieren gewoon door. Sterker nog, het duiken met haaien wordt steeds populairder en dus wordt er meer en meer gevoerd...

Witte haai wel beschermd, rest niet

Wie in Gansbaai gaat kijken, kan maar zo een haai tegen komen. Bijvoorbeeld een witte haai, maar ook andere soorten. En opmerkelijk genoeg zijn alleen de witte haaien beschermd. Het vangen van een witte haai is streng verboden, de dieren zijn wettelijk beschermd. Maar de andere soorten worden commercieel veel gevangen, en de haaienvinnen gaan naar Azië voor haaienvinnensoep. Voor toeristen is dat soms wat raar, zeker nu de populaties van haaien overal onder druk lijken te staan. In Zuid-Afrika wordt vanuit natuurorganisaties veel druk uitgeoefend om de vangst van haaien te bannen, maar de wet is er nog niet door.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Hermanus en Gansbaai: een Droomplek.

Het water hier is extreem rijk aan dieren. De koude golfstroom van Antarctica zorgt voor veel krill en plankton, dat veel zeedieren aantrekt. En, deze dieren kun je extreem dichtbij zien.

Top Drie Bezienswaardigheden:

  1. Gansbaai is dé plek om witte haaien veilig vanuit een stalen kooi te bekijken.
  2. Hermanus is ideaal om om walvissen te spotten, vanaf de kust of in een boot.
  3. Het decor bestaat uit ruige kusten, stranden, duinen en het unieke fijnbos.

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Hermanus en Gansbaai - Domein van walvissen en witte haaien

Hermanus en Gansbaai - Domein van walvissen en witte haaien

Ontdek de 13 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Duik met een witte haai vanuit een kooi. Zie walvissen extreem dichtbij. Ontdek de ruige zuidkust van Zuid-Afrika.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.