Hermanus en Gansbaai - Domein van walvissen en witte haaien

Mijn hoogtepunten

De witte haai wil ik wel van dichtbij zien. Al twijfel ik als ik op de speciale boot stap.

  • Al in 1999 hoorde ik over Hermanus. Niet veel later sta ik aan de kust van Zuid-Afrika. Ik ga op mijn gemak op de rotsen zitten met een drankje net buiten het dorp. Voor me zwemmen tientallen dieren in het water, sommige op slechts 25 meter afstand. Ruim tien jaar later ga ik er nog eens heen. Ik zie nog meer dieren, want nu sta ik op een boot. Een moeder met jong komt heel dichtbij, de moeder draait zich op haar rug, terwijl het jong wat speelt in het water. Ook ontmoet ik een groep mannetjes die achter een vrouwtje aanjaagt. Veel eenzame dieren zijn op zoek naar een partner, waardoor het water onrustig is. Een ongekend spektakel.


  • Maar wie dit echt wil beleven, moet een vlucht in een Cessna maken. Ik zit naast de piloot en krijg een uniek beeld van dit deel van Afrika. De kust zit vol met walvissen, ik weet niet waar ik moet kijken. Het meest bijzonder is een moeder met een pasgeboren jong, het is nog helemaal wit en steekt erg af in het azuurblauwe water. Golven beuken op het gele strand, en erin zie ik de contouren van talloze witte haaien. Het surfen laat ik hier maar even achterwege.

  • Op een paard dwaal ik over het strand. En door het fijnbos. Het is bijna avond, de zon schijnt en het is ongekend rustig. dit is echt zo'n moment dat je geniet van rust, ruimte en het gezelschap van een dier. De dag kan niet lang genoeg duren, zeker niet met een biertje als 'sundowner' en wat biltong en nootjes als hapje.

  • De witte haai wil ik wel van dichtbij zien. Al twijfel ik als ik op de speciale boot stap. De kooi achterop ziet er veilig uit, maar het bootje is erg klein. De zon schijnt, het water is kalm. We dobberen wat rond bij Dyer Island, waar duizenden pelsrobben leven. Iets verderop spelen jonge dieren met elkaar. Dit is de reden waarom de haaien hier patrouilleren. Het is één van hun lievelingsmaaltijden.

  • Een mix van vissenbloed en ingewanden wordt overboord gegooid. De stank maakt me weer klaar wakker. Uren gebeurt er niets, ik zit kabbelend in de zon. Maar dan zie ik ineens een rugvin uit het water steken. Precies zoals in de films. De bioloog aan boord zegt: 'actie'. In twee minuten moet ik mijn wetsuit aandoen, de snorkel op zetten en in de kooi klimmen. Met verstand zet ik even uit, ik plons in het ijskoude water. Enkele seconden later komen de overbekende beelden van televisie voorbij. Maar dit is levensecht. Een haai van 3,5 meter zwemt langzaam naar de kooi, kijkt naar de inhoud van de kooi en maakt op het laatste moment een bocht. Ik zie de vele scherpe tanden en voel me heel erg nietig.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Hermanus en Gansbaai: een Droomplek.

Het water hier is extreem rijk aan dieren. De koude golfstroom van Antarctica zorgt voor veel krill en plankton, dat veel zeedieren aantrekt. En, deze dieren kun je extreem dichtbij zien.

Top Drie Bezienswaardigheden:

  1. Gansbaai is dé plek om witte haaien veilig vanuit een stalen kooi te bekijken.
  2. Hermanus is ideaal om om walvissen te spotten, vanaf de kust of in een boot.
  3. Het decor bestaat uit ruige kusten, stranden, duinen en het unieke fijnbos.

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Hermanus en Gansbaai - Domein van walvissen en witte haaien

Hermanus en Gansbaai - Domein van walvissen en witte haaien

Ontdek de 13 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Duik met een witte haai vanuit een kooi. Zie walvissen extreem dichtbij. Ontdek de ruige zuidkust van Zuid-Afrika.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.