Kaapstad - Bruisende stad in uniek decor

Doen!

Ontdek hier de leukste excursies en uitstapjes in Kaapstad en de bijzondere omgeving.

10. Zie het Robbeneiland van Nelson Mandela

Hekken op Robbeneiland.
Geof Wilson
Robbeneiland is één van de meest beruchte eilanden ter wereld. Het werd bijna 400 jaar gebruikt om gevangenen en bannelingen te huisvesten. Weinigen weten dat het de Nederlandse Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) was die er al in het begin van de 17e eeuw een strafkolonie van maakte.

Met name lastige zeelieden werden door de VOC gevangengezet. Van 1836 tot 1931 was Robbeneiland een leprakolonie. In 1959 werd het eiland ingericht als zwaarbeveiligde gevangenis van het Zuid-Afrikaanse apartheidsregime.

Robbeneiland is wereldwijd bekend geworden door één gevangene: Nelson Mandela, die hier 19 jaar vast zat. Op het eiland was destijds een kalkmijn. De gevangenen moesten hier kalksteen winnen. De ogen van Mandela raakten blijvend beschadigd door het felle verblindende licht en het fijne stof in de witte mijn. Veel gevangenen probeerden te ontsnappen door naar de kust te zwemmen, maar slechts drie hebben die vlucht overleefd. Het water rondom het eiland is ijskoud door de koude golfstroom vanuit Antarctica.

In 1991 werden de laatste politieke gevangenen vrijgelaten van Robbeneiland. In 1996 werd de gevangenis gesloten. Al drie jaar later werd het door UNESCO als cultuurerfgoed op de Werelderfgoedlijst geplaatst. Bijzonder is dat ex-gevangenen de rondleidingen gegeven aan toeristen door de cellen en het museum. Vanuit het Waterfront kun je op een snelle veerboot naar Robbeneiland stappen.

Deel

Meer over deze droomplek

Kaapstad - Bruisende stad in uniek decor

Kaapstad - Bruisende stad in uniek decor

Ontdek de 22 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Beklim de Tafelberg en kijk uit over Kaapstad. Neem een 'sundowner' op het strand. Ontmoet de pinguïns van Boulders.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.