Kruger NP - Grensoverschrijdende safari

Achtergronden

De Nederlander Francois de Cuiper was de eerste Europeaan hier. Later zorgde de jacht voor massaslachtingen, maar ook voor de totstandkoming van het park. Al in 1898.

Kruger Nationaal Park is een van de bekendste safarigebieden ter wereld. Al in 1898 werd hier de natuur beschermd, omdat onder meer alle witte neushoorns al waren afgeschoten. Tegenwoordig zijn er vergevorderde plannen om het park over de Zuid-Afrikaanse grens uit te breiden met andere nationale parken in Zimbabwe en Mozambique. Waardoor het grootste park ter wereld ontstaat: Great Limpopo Transfrontier Park. Kruger is met recht een van de grensverleggende natuurgebieden.

Hier zie je vooral 'bushveld', tot zover het oog reikt. Dit is dchte begroeiing van struiken en bomen. Met hier en daar open vlaktes, ook wel savanne genoemd. Hier zijn aan de horizon alleen de silhouetten zichtbaar van diverse dieren. Maar ze bewegen nauwelijks, het lijkt wel of ze niet op willen vallen. Of dat ze de serene rust niet willen verstoren. Dit is 'Kruger', zoals het park in de volksmond liefkozend wordt genoemd. Een stukje wild Afrika, dat de komende jaren alleen maar wilder wordt.

Al in 1898 werd hier de natuur beschermd.

Dit was ook wat Francois de Cuiper al in 1725 heeft gezien. De Nederlandse ontdekkingsreiziger was de eerste Europeaan die hier arriveerde. Hij was op een expeditie van de VOC om nieuwe gebieden te verkennen. Maar De Cuiper en zijn mannen werden bij Gomondwane aangevallen door de lokale bevolking en verdreven. Waardoor het gebied decennialang met rust werd gelaten.

Jagers hoorden de verhalen over de vele dieren en trokken meer en meer de binnenlanden van Afrika in. Ruim honderd jaar geleden veranderde de situatie dan ook drastisch. De jacht werd als het ware geautomatiseerd, doordat wapens steeds moderner werden. Slachtingen van honderden dieren waren in dit deel van Afrika heel gewoon. De vlaktes werden leger en leger, waardoor al aan het eind van de negentiende eeuw de behoefte ontstond om de natuur te beschermen. Ook al was het in eerste instantie om de jacht in stand te kunnen houden.

De lokale gidsen hebben extreem veel kennis van alles wat hier leeft en groeit.
Andries Oudshoorn
De volksraad van de Zuid-Afrikaansche Republiek (ZAR) verbood de jacht in een cruciaal deel van het park. Tussen de Sabie- en Krokodilrivier werd de natuur met rust gelaten. De toenmalige president Paul Kruger van de ZAR stelde het Sabie Wildreservaat in. Het is dan 1898, als de natuurbescherming in veel landen nog niet geboren is. Maar ondanks de regels kwam van natuurbescherming weinig terecht. Zeker toen in 1899 de Tweede Boerenoorlog uitbrak. Deze duurde tot 1902, waarna dit deel van Zuid-Afrika een Britse kolonie werd.

Als eerste veldwachter van het gebied werd de Britse majoor James Stevenson-Hamilton aangesteld. Deze natuurliefhebber kreeg het voor elkaar om het gebied dat beschermd werd steeds groter te maken. Ook zag hij toe dat de regels strikt worden nageleefd. Waardoor de natuur zich langzaam kon herstellen. De Britten legden in 1916 een spoorlijn aan, die een bijzondere bijwerking had. Niet alleen het publiek kon het park ineens bereiken, maar ook toeristen. De safari was geboren. In 1926 kreeg het gebied de status van nationaal park, het eerste van Zuid-Afrika. Het park werd vernoemd naar een van de grondleggers van het park, Paul Kruger.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Kruger NP - Grensoverschrijdende safari

Kruger NP - Grensoverschrijdende safari

Ontdek de 15 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Volg een echte rangercursus. Ga wild kamperen. En help wetenschappers met de Afrikaanse wilde hond.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.