Kruger NP - Grensoverschrijdende safari

Beschermd & Onderzoek

Hieronder vind je informatie over de grootse plannen die er zijn voor Kruger en de omliggende natuurgebieden. In de toekosmt wordt dit het grootste beschermde natuurgebied ter wereld.

Grensoverschrijdend

Hekken tussen de diverse gebieden zitten nu nog veel dieren dwars, zoals deze twee mannetjesleeuwen.
Joe Ross

De plannen spreken voor zich. In 2002 kwamen de eerste berichten van de diverse regeringen uit drie landen naar buiten. Het beroemde Krugerpark wordt de komende jaren aangesloten bij diverse andere natuurparken. Om een van de grootste natuurgebieden ter wereld te vormen. Uiteindelijk moet het zo'n 100.000 km2 groot worden. Hekken worden weggehaald en zandwegen met elkaar verbonden. Kruger wordt daarbij langzaam gekoppeld aan diverse andere parken.

Limpopo National Park

Dit park in Mozambique heeft veel te lijden gehad van de burgeroorlog. Veel dieren zijn door stropers gedood of door de lokale bevolking simpelweg opgegeten. Sinds de vrede in 1992 weer is getekend, ontwikkelt de natuur zich weer langzaam. In het park zijn ondertussen talloze diersoorten, afkomstig van andere parken, uitgezet.

Gonarezhou National Park

Gonarezhou betekent 'plaats van olifanten' in de taal van de Shona-stam. Dit 5.053 km2 grote park in Zimbabwe is beroemd vanwege zijn baobab-bomen en kliffen van zandsteen die meer dan 50 kilometer lang zijn. Dit immense wildernisgebied in het zuiden van het land is relatief onbekend bij veel toeristen. De dieren kunnen nu al zonder problemen lopen naar onder meer Kruger en Limpopo.

Manjinji Pan Sanctuary

Ook dit park in Zimbabwe is nauwelijks bekend. Het ligt aan de westgrens van Gonarezhou en is vooral een favoriete plek voor watervogels. In de droge periode verdwijnt het merendeel van het water en dus ook de dieren.

Malipati Safari Area

Dit gebied in Zimbabwe is vooral bekend als jachtgebied. Toeristen kunnen hier voor grof geld jagen op allerlei dieren. Onduidelijk is nog of dit zo blijft in de toekomst of wordt verboden.

Great Limpopo Transfrontier Park

Als alle natuurgebieden met elkaar zijn verbonden zal ook de naam veranderen. In eerste instantie werd de naam Gaza-Kruger-Gonarezhou Transfrontier Park (kortweg GKG) gebruikt, met verwijzingen naar de belangrijkste parken. De nieuwe, en vooral makkelijkere, naam is Great Limpopo Transfrontier Park.

Privé-natuurgebieden

Daarnaast zijn er de afgelopen jaren talloze privé-natuurgebieden ontwikkeld die grenzen aan bijvoorbeeld Kruger National Park. Sommigen hebben zelfs geen hekken tussen de beide gebieden, zodat de dieren vrij rond lopen. En het deel, dat 'Greater Kruger' wordt genoemd, feitelijk steeds groter wordt. Met bekende namen als Sabi Sabi, dat ook wel Sabi Sands wordt genoemd. Bij deze luxueuze safariterreinen wordt het aantal bezoekers gereguleerd, zodat het nooit extreem druk is.

Migratie

Wetenschappers hopen dat in het nieuwe park de jaarlijkse trek van graseters als blauwe gnoes, zebra's en antilopen weer op gang komt. In het verleden volgden de dieren de regens, zodat ze altijd vers gras konden eten. Maar ook van de vele olifanten die hier vroeger rond liepen. Door de hekken op de landsgrenzen is deze compleet tot stilstand gekomen. Maar volgens hen zijn talloze diersoorten hun instinct nog niet kwijt. En zullen ze in enkele jaren weer het jaarlijkse groeiproces van hun voedsel in de diverse gebieden volgen. Waarna de roofdieren vanzelf volgen. Net als in de Serengeti (Tanzania) en de aangrenzende Masai Mara (Kenia) nog steeds gebeurt.

Herlocatie

Al in 2001 zijn tientallen olifanten van Kruger naar het door oorlog geteisterde Limpopo gebracht. In totaal moeten er in de komende jaren zo'n 1.000 olifanten verhuizen. In augustus 2002 volgden nog eens 1.130 dieren als blauwe gnoe, giraffe, impala, wrattenzwijn, waterbok en zebra. Het is slechts het begin van een grootse verhuizing. Die deels natuurlijk tot stand komt, maar ook soms de hulp van de mens moet krijgen. Nu al verkennen dieren weer nieuwe gebieden, waarbij ze zich opvallend gemakkelijk aanpassen.

Afrikaanse wilde hond

De Afrikaanse wilde hond is een van de grote zorgenkindjes van biologen. Dit zeer sociale dier is de afgelopen jaren massaal afgeschoten en vergiftigd omdat boeren hen als gevaar voor hun vee zagen. In het gebied van Kruger lopen naar schatting nog ongeveer 200 wilde honden rond. Die soms zeer grote afstanden afleggen, tot wel 50 kilometer per dag. Wetenschappers doen hier al jaren onderzoek naar deze dieren en hebben onder meer ontdekt dat de dieren in Kruger uniek DNA-materiaal hebben. Wat van belang is om de soort voor uitsterven te behoeden.

Zwarte neushoorn

De zwarte neushoorn was ooit uitgestorven in Kruger. Deze dieren werden, net als hun broertje de witte neushoorn, massaal bejaagd voor hun hoorns. Maar ook als trofee deden deze dieren het goed. Door anti-stroperbrigades en een internationaal verbod op handel in ivoor maken de dieren langzaam een come-back. In Kruger leven tegenwoordig weer enkele honderden zwarte en enkele duizenden witte neushoorns.

Tuberculose, kattenaids en mond-en-klauwzeer

Diverse dieren in Kruger hebben al lange tijd last van ziektes als tuberculose en mond-en-klauwzeer. Onder meer bij buffels en leeuwen, maar ook bij koedoes, luipaarden en wrattenzwijnen. In 2004 werd kattenaids bij sommige leeuwen vastgesteld. Wat de gevolgen van deze ziektes voor de populaties zijn is nog onbekend. Er wordt volop onderzoek gedaan bij de diverse diersoorten. Wetenschappers proberen nu massaal buffels in te enten, in de hoop daarmee ook de leeuwen te redden.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Kruger NP - Grensoverschrijdende safari

Kruger NP - Grensoverschrijdende safari

Ontdek de 15 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Volg een echte rangercursus. Ga wild kamperen. En help wetenschappers met de Afrikaanse wilde hond.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.