Stellenbosch - Wijnroute en Hollandse architectuur

Achtergronden

De wijnen uit Stellenbosch zijn bekend bij veel wijnliefhebbers. Al komen veel toeristen ook voor de Kaaps-Hollandse huizen en de vele bomen die het geheel een stuk koeler maken.

De wijnen uit Stellenbosch zijn bekend bij veel wijnliefhebbers. En wie het stadje en de omliggende regio bezoekt, komt in een regio waar de wijn heerst. Al komen veel toeristen ook voor de Kaaps-Hollandse huizen en de vele bomen die het geheel een stuk koeler maken.

De plaats is genoemd naar Simon van der Stel, destijds de gouverneur van Kaap de Goede Hoop. Hij verkende dit gebied in november 1679, toen het nog Wildenbosch heette. Van der Stel ontdekte een stuk vruchtbaar land langs de oevers van de Eerste Rivier. Het werd al snel 'Van der Stels bosch' genoemd vanwege de vele bomen. Dat later veranderde in Stellenbosch.

Kaaps-Hollandse stijl is de traditionele Nederlandse stijl en eigen ideeën.

In datzelfde jaar kwamen de eerste kolonisten uit Kaapstad om zich er te vestigen. Stellenbosch is daarmee de op één na oudste Europese nederzetting van Zuid-Afrika na Kaapstad. De steden liggen slechts zo'n 50 kilometer uit elkaar.

Een groot deel van de huizen van Stellenbosch is door de eeuwen heen bewaard gebleven. Veel van hen zijn gebouwd in Kaaps-Hollandse stijl, een mix van de traditionele Nederlandse stijl en eigen ideeën. Met name in de Dorpsstraat en de omliggende straatjes zijn nog veel van deze huizen te vinden, veelal in prima staat. Het boegbeeld is de gotische Moederkerk, de Nederduits Gereformeerde kerk.

De zonsondergang op een wijngaard in Stellenbosch.
Corno van den Berg
Stellenbosch is een het centrum voor de Zuid-Afrikaanse wijnbouw. En wie hier om zich heen kijkt, ziet talloze eikenbomen. In de begintijd van de wijnboerderijen was er een grote behoefte aan eikenhout. In Europa werden de wijnvaten van eikenhout gemaakt en dus probeerden ze dat hier ook.

Mede daarom wordt Stellenbosch ook vaak Eikenstad genoemd. Maar eiken bleken in het Zuid-Afrikaanse klimaat te snel te groeien. Waardoor het hout te zacht werd. De bomen lieten ze echter staan, met name omdat ze veel verkoeling geven tegen de zon. De oudste dateert uit 1812.

Het stadje bruist door de vele restaurants, kroegjes en andere uitgaansgelegenheden. Dit komt met name omdat Stellenbosch een van de bekendste universiteiten van het Afrikaanse continent heeft. Overigens is de universiteit de enige Zuid-Afrikaanse universiteit die nog hoofdzakelijk Afrikaanstalig is. Wie hier rondloopt zal merken dat het Afrikaans hier nog volop wordt gesproken.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Stellenbosch: een Droomplek.

Stellenbosch is het hart van de beroemde Zuid-Afrikaanse wijnbouw. Met Franschhoek om de hoek. Tot de hoogtepunten behoren talloze huizen in Kaaps-Hollandse stijl. Bij een goede rondreis hoort Kaapstad en de natuur van Hermanus en Gansbaai.

Top Drie Bezienswaardigheden:

  1. De talloze wijnboerderijen: proeven van wijn, inclusief een rondleiding.
  2. De opmerkelijke architectuur in Kaaps-Hollandse stijl.
  3. Oude winkeltjes zoals Oom Samie Se Winkel.

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Stellenbosch - Wijnroute en Hollandse architectuur

Stellenbosch - Wijnroute en Hollandse architectuur

Ontdek de 14 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Ontdek de Kaaps-Hollandse architectuur. Proef diverse soorten wijn. Slaap op een wijnboerderij.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.