Stellenbosch - Wijnroute en Hollandse architectuur

Beschermd & Onderzoek

De Kaaps-Hollandse bouwstijl in inmiddels wereldberoemd. Stellenbosch is daarvan een mooi voorbeeld. Ook vind je hier info over; de bijzondere irrigatiekanalen en het township Kayamandi.

Kaaps-Hollandse stijl

Het 'Ou hoofdgebou' in Stellenbosch.
Corno van den Berg

De Kaaps-Hollandse stijl is ontstaan in de Nederlandse Kaapkolonie bij Kaapstad in de tweede helft van de zeventiende eeuw. Deze bouwstijl kenmerkt zich door:

  • witgepleisterde muren
  • rieten dak
  • symmetrische opzet
  • centrale, rijkversierde siergevel (met Nederlandse invloeden)
  • bordes (stoep) voor het huis
  • diverse neoclassicistische, barokke en/of rococo invloeden


De stijl werd in Zuid-Afrika toegepast van eind zeventiende tot midden achttiende eeuw, vooral in de buurt van Kaapstad, Stellenbosch en Franschhoek. Eind negentiende eeuw werd deze stijl opnieuw populair. Opmerkelijk daaraan was dat veel oude huizen een Victoriaanse veranda kregen. Dit wordt  neo-Kaaps-Hollandse stijl genoemd (ook wel Cape Dutch Revival).

Irrigatiekanalen

Water is een kostbaar goed hier, zeker in de zomer. Door Stellenbosch, zelfs door het centrum, lopen talloze irrigatiekanalen. De buitenkanten van bijna elke straat worden bij buien gebruikt om regenwater af te voeren, maar ook om kostbaar water naar de wijngaarden te brengen.

Het water wordt onder meer opgevangen bij de Idasvallei Dam en daarna via allerlei kanalen door de stad verspreid. Daarnaast hebben veel wijnboerderijen eigen waterbekkens om de wijnranken op elk gewenst moment te kunnen bevochtigen.

Township Kayamandi

Een 'hairsalon' in Kayamandi in Stellenbosch.
Duke Human Rights Center

Kayamandi is een township (sloppenwijk) aan de rand van Stellenbosch. Kayamandi betekent 'thuis best' in het Xhosa, de moedertaal van onder meer Nelson Mandela. Na de afschaffing van de 'apartheid' in 1994, kregen alle inwoners van Zuid-Afrika 'freedom of movement'. Het gevolg was dat veel arme zwarte bewoners van het noorden en het oosten naar het westen trokken om daar te werken in de akker- en wijnbouw. Of in steden als Kaapstad zelf.

Binnen enkele jaren was er een enorme overbevolking in onder meer Kayamandi. Op talloze plaatsen ontstonden een enorme hoeveelheid aan zelfgebouwde woningen. Veel deze huisjes hebben geen riolering en nauwelijks sanitaire voorzieningen, al wordt dit wel minder door allerlei overheidsprojecten.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Stellenbosch: een Droomplek.

Stellenbosch is het hart van de beroemde Zuid-Afrikaanse wijnbouw. Met Franschhoek om de hoek. Tot de hoogtepunten behoren talloze huizen in Kaaps-Hollandse stijl. Bij een goede rondreis hoort Kaapstad en de natuur van Hermanus en Gansbaai.

Top Drie Bezienswaardigheden:

  1. De talloze wijnboerderijen: proeven van wijn, inclusief een rondleiding.
  2. De opmerkelijke architectuur in Kaaps-Hollandse stijl.
  3. Oude winkeltjes zoals Oom Samie Se Winkel.

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Stellenbosch - Wijnroute en Hollandse architectuur

Stellenbosch - Wijnroute en Hollandse architectuur

Ontdek de 14 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Ontdek de Kaaps-Hollandse architectuur. Proef diverse soorten wijn. Slaap op een wijnboerderij.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.