Stellenbosch - Wijnroute en Hollandse architectuur

Mijn hoogtepunten

De zon schijnt, de wijnranken zijn mooi groen, de bergen vormen een verbluffend decor.

Het glas met witte wijn roept, net als de biltong. Een lunch in de open lucht op een wijnboerderij, een vogel fluit. Verder is er rust. En rust verandert in rustig, ik dan.

De Kaaps-Hollandse stijl heeft me altijd al geboeid. Net als de geschiedenis van de eerste Nederlanders hier. De gevels zijn uitbundig, maar vooral mooi. Zeker met een bijpassende tuin vol bloemen, bordes en meer. Huis na huis komt voorbij in het hart van Stellenbosch. De zon is scherp, het licht te fel voor goede foto's. Dus gaat de camera maar weer in de tas. Toch voelt het bijzonder goed om hier te zijn.

Een wijnproeverij met chocolade, dat is even wennen. Op tafel pronken vijf glazen wijn en lepels vol geurige cacao. De wijnmaker legt uit hoe je dit eet; een slokje en een hapje. Zodat de smaken elkaar aanvullen en vermengen. De zintuigen maken overuren, een hele aparte ervaring.

Fietsen langs diverse wijnboederijen. dat wil ik wel: actief en genieten in een simpele mix. De wegen zijn verhard en soms van zand en voeren me dwars door de wijngaarden. Af en toe even rusten, met uitleg over het maken van wijn en het proeven van de wijn zelf natuurlijk. Een intensieve middag in en rond Stellenbosch.

Een bezoek aan het township Kayamandi is confronterend, maar ook erg bijzonder. Het geeft een kijkje in het leven van de lokale bewoners, die ondanks hun zorgen toch opvallend vrolijk zijn. Ze maken er het beste van en vinden veel steun bij elkaar. De markt is het centrum van het dagelijkse leven, de verse groenten overheersen net als vlees. In een hoek kaarten wat mannen met elkaar. Als ze weten dat ik uit holland kom, regent het namen van bekende voetballers. Vooral veel oudere spelers, maar ook jongere passeren.

In Oom Samie se Winkel zijn de paadjes smal. Ik ben bang iets om te stoten. En soms vergis ik me. Dagelijkse goederen staan uitgestald tussen de oudere, maar kun je ze allebei kopen? Een verkoopter lacht en kijkt me aan alsof ik van Mars kom. Alles is een plaatje en hier kom je niet weg zonder iets te kopen.

Deel

Partners van Droomplekken.nl

Wil jij na het lezen van alle tips graag op reis? Daarom werk ik nu op Droomplekken.nl samen met de beste reisorganisaties. Kijk maar.


Personal Touch Travel reisadviseurs
Neem contact op met één van ruim 100 ervaren reisadviseurs. Je hoeft alleen maar je postcode in te vullen. En zeg maar dat je via Droomplekken.nl komt...

postcode

 

Skyscanner
Vind je ideale en goedkope vliegticket voor je volgende reis. Eenvoudig, voordelig en snel.

Meer info over partners

Deel

Stellenbosch: een Droomplek.

Stellenbosch is het hart van de beroemde Zuid-Afrikaanse wijnbouw. Met Franschhoek om de hoek. Tot de hoogtepunten behoren talloze huizen in Kaaps-Hollandse stijl. Bij een goede rondreis hoort Kaapstad en de natuur van Hermanus en Gansbaai.

Top Drie Bezienswaardigheden:

  1. De talloze wijnboerderijen: proeven van wijn, inclusief een rondleiding.
  2. De opmerkelijke architectuur in Kaaps-Hollandse stijl.
  3. Oude winkeltjes zoals Oom Samie Se Winkel.

Droomplekken nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de gratis nieuwsbrief.

Meer over deze droomplek

Stellenbosch - Wijnroute en Hollandse architectuur

Stellenbosch - Wijnroute en Hollandse architectuur

Ontdek de 14 Doentips, foto's en meer over deze Droomplek

Ontdek de Kaaps-Hollandse architectuur. Proef diverse soorten wijn. Slaap op een wijnboerderij.
Alles over deze droomplek
loading

Album wordt voor het eerst geladen, dit kan enkele minuten duren. Druk op ESC of backspace om terug te gaan.